Alpinistul japonez Yuichiro Miura, în vârstă de 90 de ani, a ajuns pe vârful Muntelui Fuji, alături de un grup de prieteni şi de membri ai familiei, după o ascensiune de trei zile.


Reuşita vine după unele probleme de sănătate cu care alpinistul s-a confruntat în ultimii ani. În iunie 2020, Miura, pe atunci în vârstă de 87 de ani, a fost internat circa opt luni pentru tratarea unui hematom spinal epidural spontan, din cauza căruia nervii de la gât au fost comprimaţi şi au provocat paralizia mâinilor şi a picioarelor.

După ce a atins vârful Muntelui Fuji, Yuichiro Miura şi-a exprimat recunoştinţa faţă de cei care i-au susţinut demersul, transmit agenţiile Kyodo şi Agerpres.

Alpinistul, care în 2013 a devenit cea mai în vârstă persoană care a cucerit Muntele Everest, la vârsta de 80 de ani, a visat să urce pe Fuji ca un mijloc de reabilitare.

„Mulţumesc tuturor. Mi-am putut îndeplini dorinţa de a ajunge pe vârf. Este minunat”, a declarat el.

În scaunul său cu rotile conceput special pentru alpinism, Miura a început ultima parte a ascensiunii joi, 24 august, în jurul orei locale 5.15. Cu ajutorul grupului său care i-au tras scaunul în sus, el a atins vârful circa două ore mai târziu.

Alpinistul este cunoscut pentru coborârea pe schiuri a Muntelui Fuji, în 1966, cu ajutorul unei paraşute care i-a încetinit alunecarea.

În 2003, 2008 şi 2013 - la vârsta de 70, 75 şi, respectiv, 80 de ani - Miura a atins cu succes vârful Muntelui Everest, situat la altitudinea de 8.848 de metri.

Cea mai în vârstă persoană care a ajuns pe vârful Muntelui Fuji este Teiichi Igarashi, care avea 101 ani şi 10 luni la momentul acestei reuşite, în 1988, potrivit unei asociaţii care certifică recordurile naţionale din Japonia.

Muntele Fuji, cu o altitudine de 3.776 de metri, cel mai înalt vârf din Japonia, este o destinaţie populară pentru drumeţii.

 




Psihiatru (2)