Un cabinet stomatologic şcolar a fost amenajat în comuna Cătina, judeţul Cluj, iar 1800 de copii vor avea acces gratuit la servicii medicale. Copiii, dar şi părinţii lor vor putea participa şi la ateliere educative pentru prevenirea problemelor de sănătate orală.


Proiectul „Zi cu Zâmbet” a fost dezvoltat de Asociaţia Zi de Bine, cu sprijinul Primăriei Comunei Cătina. Copiii din comună, dar şi cei din zonele limitrofe vor avea acces la servicii medicale stomatologice şi tratamente stomatologice corespunzătoare, gratuite - sigilări, detartraje, tratamente pentru carii şi extracţii dentare. Costurile tratamentelor vor fi acoperite de Asociaţia Zi de Bine pentru o perioadă de 3-6 luni, se arată într-un comunicat.

La nivel naţional, 90% dintre români au probleme stomatologice, iar 44% nu mai au dinţi naturali. În mediul rural, unde trăiesc peste 9 milioane de români, spălatul pe dinţi nu reprezintă o prioritate, iar medici stomatologi sunt prea puţini.

În România, doar 18,6% din şcoli au un cabinet medical general şi doar 3% dispun de un cabinet medical dentar. În plus, la nivel rural există doar 88 de cabinete medicale şcolare, potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătăţii, în 2019, dintre care doar şapte oferă şi servicii stomatologice.

„Cabinetul stomatologic inaugurat astăzi în comuna noastră este un pas imens în dezvoltarea ei, aducând beneficii nesperate pentru copiii noştri, precum şi pentru ai comunelor învecinate. Astfel, îngrijirea dinţilor, atât de necesară tuturor, devine mult mai accesibilă, cu atât mai mult cu cât în zonă nu a existat niciodată un asemenea serviciu”, a declarat Boberly Florin Călin, Primarul Comunei Cătina.





Ginecologia (1)