Un operator medical privat din România, în parteneriat cu compania australiană Skyy Network, introduce sistemul de transport cu dronele pentru probele biologice de laborator.


MedLife devine primul operator medical privat din România şi Europa Centrală şi de Est care utilizează dronele pentru transportul probelor de laborator şi unul dintre puţinii operatori medicali din Europa care transportă în mod curent probe biologice pe distanţe medii şi mari, se arată într-un comunicat..

Pentru început, transporturile au loc pe raza a patru localităţi din judeţul Bihor (Aleşd, Beiuş, Marghita, Salonta) către Oradea şi Arad, urmând ca în viitorul apropiat proiectul să fie extins la nivelul întregii reţele medicale din ţară. Cu o lungime de 120 km, ruta dintre Oradea şi Arad este în prezent cel mai lung traseu de zbor cu drona, pentru probe medicale, din Europa, traseul fiind realizat în mai puţin de o oră.

Partenerul logistic, Skyy Network, este o companie australiană cu expertiză în aviaţia cu şi fără pilot, care asigură servicii şi soluţii de integrare a dronelor în procesele de business ale companiilor. Proiectul MedLife beneficiază de avizul Autorităţii Aeronautice Civile Române, precum şi de acordul Direcţiilor de Sănătate Publică din judeţele Bihor şi Arad şi al Ministerului Apărării Naţionale. După aproape trei luni de teste şi pregătiri, primele zboruri cu probe reale ale pacienţilor au fost deja efectuate.

Durata medie de transport de la primele puncte de recoltare pâna la Oradea este în jur de 19 – 28 de minute pe sens, respectiv mai puţin de o oră între Oradea şi Arad, drona zburând cu o viteză de aproximativ 122 km/h. Acest lucru înseamnă o economie de timp mai mare de 50% în comparaţie cu transportul la sol, adăugând în acelaşi timp şi opţiunile suplimentare de ridicare şi livrare prin autonomia oferită de sistem.

Uniunea Europeană a adoptat Regulamentele 2019/945 şi 2019/947, prin care a creat cel mai favorabil mediu legal din lume pentru operaţiuni complexe cu drone, făcând posibil, astfel, şi acest proiect inovator. Adoptând standarde dezvoltate împreună cu industria, mediul academic şi reglementatorii, Europa este liderul inovării în economia dronelor, se mai arată.

 

 


Farmacist