Cercetătorii au descoperit un nou medicament care poate inhiba cu succes dezvoltarea celei mai agresive forme de cancer de sân. Un studiu preclinic condus de Universitatea din Adelaide este considerat promiţător în lupta împotriva cancerului de sân triplu negativ, cea mai agresivă formă a acestei afecţiuni.


Testele arată că medicamentul ar putea fi cheia pentru îmbunătăţirea ratei de supravieţuire, în prezent neexistând niciun tratament care să vizeze în mod specific acest tip de cancer mamar, informează agenţiile Xinhua şi Agerpres.

Medicamentul este conceput pentru a fi administrat pe cale orală şi funcţionează prin inhibarea proteinei CDK9 din tumoarea canceroasă, proteină care accelerează dezvoltarea celulelor.  

„Studiul nostru preclinic arată că medicamentul a fost capabil să oprească înmulţirea celulelor tumorale, neafectând celulele normale din ţesutul mamar prelevat de la paciente”, a spus Theresa Hickey, specialistă în tumori mamare la Laboratoarele pentru cercetarea cancerului Dame Roma Mitchell din cadrul universităţii australiene.

La studiul publicat în jurnalul ştiinţific Oncogene a participat şi prof. Wang Shudong de la Universitatea din Australia de Sud, care a dezvoltat medicamentul (CDDD11-8) pentru tratamentul leucemiei mieloide acute - utilizat, de asemenea, ca inhibitor bioactiv, puternic şi selectiv, cu administrare orală, al proteinei CDK9.



 

Oncolog