O nouă cercetare care a folosit limbrici şi şoareci arată că un probiotic de origine umană nu trebuie să fie viu pentru a reduce inflamaţia şi a promova sănătatea, potrivit Medical News Today. De obicei, probioticele sunt bacterii vii, active care interacţionează cu flora intestinală, cu bacteriile care sunt prezente în intestin. Nutriţioniştii şi alţi specialişti în sănătate au descoperit că probioticele pot oferi multe beneficii pentru sănătate atunci când oamenii le ingerează în cantităţi corecte. Printre aceste beneficii se numără reechilibrarea populaţiei de bacterii din intestin, ajutarea digestiei şi îmbunătăţirea simptomelor afecţiunilor gastro-intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil.

Cercetătorii de la Şcoala de Medicină  Wake Forest din Winston-Salem au  testat potenţialul de sănătate al unei tulpini inactive de Lactobacillus paracasei (D3-5). Cercetarea lor, publicată în revista GeroScience, arată că şi după ce devine inactivă  tulpina L. Paracasei este eficientă în extinderea duratei de viaţă în cazul limbricilor. De asemenea, L. Paracasei  a redus inflamaţia şi a îmbunătăţit funcţia cognitivă la şoarecii vârstnici.

Oamenii de ştiinţă şi-au  început cercetările testând opt tulpini diferite de probiotice inactivate în cazul viermelui Caenorhabditis elegans, un limbric cu o durată de viaţă scurtă, de aproximativ 11- 20 de zile. Astfel, ei au descoperit că o tulpină de L. Paracasei a extins efectiv durata de viaţă a viermilor şi această observaţie s-a aplicat chiar şi bacteriilor pe care cercetătorii le-au inactivat cu căldura.

Echipa de cercetători a decis să testeze tulpina de Lactobacillus paracasei (D3-5) inactivă la şoarecii vârstnici, ceea ce înseamnă să imite starea de sănătate a oamenilor mai în vârstă, care sunt în mod natural mai expuşi la dereglări metabolice şi la sindromul instestinului iritabil.

„Ştim că probioticele sunt esenţiale pentru menţinerea unui intestin sănătos şi prevenirea scurgerilor, dar nu există prea multe date disponibile pentru a identifica care funcţionează şi care nu. Determinarea tulpinii care este cea mai eficientă pentru reducerea scurgerilor intestinului şi a inflamaţiei ne ajută să vizăm strategii mai eficiente pentru a aborda problema şi ne-ar ajuta să explicăm de ce probioticele funcţionează pentru unii oameni, dar  pentru alţii nu”, a spus dr. Hariom Yadav, cercetătorul principal al studiului.

În experimentele pe şoareci, administrarea tupinei Lactobacillus paracasei (D3-5) inactivă şoarecilor în vârstă a contribuit la prevenirea dezvoltării disfuncţiilor metabolice pe care le provoacă o dietă bogată în grăsimi. Potrivit cercetătorilor, acest lucru a îmbunătăţit permeabilitatea intestinală, făcând scurgerile mai puţin probabile, reducând inflamaţia şi stimulând funcţia cognitivă. Ingredientul cheie care a generat aceste efecte pozitive a fost acidul lipoteichoic, o componentă primară a peretelui celular al bacteriilor din tulpina pe care au folosit-o cercetătorilor.

Oamenii de ştiinţă spun că aceste descoperiri pot ajuta la elaborarea de strategii mai bune pentru menţinerea sănătăţii şi pentru reducerea riscului de apariţie a bolilor.