Din aceeași categorie
Chiar dacă țara noastră a făcut progrese în ceea ce privește combaterea tuberculozei (TB), România rămâne statul cu cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană, au subliniat participanții la o conferință organizată de Societatea Română de Pneumologie (SRP) în contextul Zilei Mondiale a Tuberculozei, marcată anual la 24 martie.
Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în România o persoană este diagnosticată cu TB la 50 de minute, iar o alta moare la fiecare nouă ore din cauza acestei afecțiuni, a atras atenția dr. Adriana Socaci, președinta secțiunii TB a SRP.
Datele provizorii pentru primele nouă luni din 2024 au arătat că, în România, s-au înregistrat 8.444 de cazuri noi de TB, în scădere comparativ cu anul 2023, a arătat dr. Nicoleta Cioran, din postura de reprezentant al Programului Național de Control al TB. Incidența a fost și ea în scădere, situându-se în jurul valorii de 44,3 la 100.000 de locuitori.
„Cele mai multe județe au înregistrat rate de incidență mai scăzute în 2024 decât în 2023, dar în unele județe aceasta a crescut. Este vorba despre Vrancea, Ialomița, Buzău, Gorj, Suceava, Argeș, Prahova, Bistrița Năsăud, Bihor, Covasna, Harghita, Alba. Tradițional, județele din Sud și Nord-Est înregistrează cele mai crescute rate de incidență, în timp ce județele din Centru și Nord-Vest înregistrează cele mai scăzute rate de incidență”, a adăugat dr. Nicoleta Cioran.
Incidență în scădere și la copii
Și în cazul copiilor incidența a fost în scădere anul trecut, 10,8 la 100.000 de locuitori, comparativ cu 13,9 la 100.000 de locuitori în 2023. Și la această categorie populațională majoritatea județelor au înregistrat o scădere a incidenței în 2024, comparativ cu 2023, însă în câteva dintre ele această rată a crescut, respectiv în Giurgiu, Călărași, Ialomița, Suceava, Dâmbovița, Argeș, Botoșani, Cluj.
În același timp însă, există patru județe în care, în primele nouă luni din 2024, nu s-a înregistrat niciun un caz nou: Alba, Caraș-Severin, Covasna și Sălaj. Rata de mortalitate a fost și ea în scădere în 2023, comparativ cu 2022: 3,2 la 100.000 de copii, adică 703 decese, a arătat dr. Nicoleta Cioran, subliniind faptul că pentru anul 2024, datele nu sunt încă disponibile.
Pe de altă parte însă, la nivel mondial, peste 10 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de TB în 2023, în creștere față de 2022, a atras atenția medicul citat: „Numai în Regiunea Europeană a OMS, în 2023, au fost raportate peste 170.000 de cazuri și recidive, o ușoară creștere față de 2022”.
TBtuberculozaincidentaprevalentacazuriziua mondiala a tuberculozeiPrevalență „alarmantă” a factorilor de risc pentru cancer în România
Cristina Ghioca
România se confruntă cu rate ridicate ale consumului excesiv de alcool, ale fumatului, obezității, dar și ale poluării, elemente considerate factori de risc pentru apariția cancerului.
...SUA se retrage din OMS
Cristina Ghioca
SUA ar urma să părăsească OMS în termen de 12 luni, după ce președintele Donald Trump a semnat ordinul de retragere al țării din organizație. Această mișcare ar putea pune în pericol programe ale organizației precum...