Spitalul oncologic privat Medisprof a obţinut în instanţă decontarea radioterapiei stereotactice. O notificare a fost deja trimisă către Guvernul României, care este în măsură să pună în executare hotărârea instanţei prin care a fost obligat la includerea tratamentului de radioterapie stereotactică în cadrul „Programului naţional de Oncologie”.


La aproape un an şi jumătate de când a solicitat în instanţă decontarea radioterapiei stereotactice în România pentru pacienţii oncologici, spitalul oncologic privat Medisprof - cel mai mare de acest gen din vestul ţării - a obţinut câştig de cauză în faţa Guvernului României, se arată într-un comunicat al unităţii medicale.

La ora actuală, se înregistrează o situaţie paradoxală: statul român trimite pacienţi în străinătate pentru a beneficia de această terapie în mod gratuit, însă ei trebuie să suporte costurile dacă aleg să se trateze acasă, în ţară.

„Medisprof a acţionat în instanţă şi Casa Naţională de Asigurări şi Ministerul Sănătăţii, dar, deşi am arătat că reglementarea actuală atentează flagrant la dreptul la viaţă al pacienţilor oncologici, cele două instituţii au decis să facă recurs şi au obţinut câştig de cauză în ultima instanţă. (...) Avem însă o hotărâre definitivă împotriva Guvernului României şi am trimis deja o notificare de punere în executare a hotărârii”, se arată în document.

Programele Naţionale de Sănătate, din care face parte şi „Programul naţional de Oncologie - Subprogramul de radioterapie al bolnavilor cu afecţiuni oncologice”, sunt aprobate de Executiv prin HG, astfel că instituţia este în măsură să pună în executare hotărârea, subliniază reprezentanţii unităţii medicale.

„Prin notificare, le-am acordat un termen în care să execute de bunăvoie hotărârea, iar dacă nu vor lua măsurile necesare pentru a proteja viaţa pacienţilor oncologici, vom solicita organelor competente să ne ajute cu executarea silită”, a declarat dr. Adrian Udrea, medic primar oncologie.

De la începutul acestui an, mii de pacienţi au semnat petiţia publică ce solicită autorităţilor să asigure pacienţilor oncologici tratamente ca în vestul Europei, la noi în ţară. În acest moment, tratamentul este decontat doar pentru pacienţii care merg să o facă în afara ţării, în condiţiile în care o secvenţă de radioterapie stereotactică poate costa între 3.000 şi 5.000 de euro în străinătate.

Radioterapia stereotactică este o tehnică extrem de precisă de radioterapie care utilizează doze mari de iradiere într-un număr redus de şedinţe. Cel mai frecvent este utilizată pentru tratamentul curativ al unor tumori diagnosticate în stadii incipiente (pulmonar, prostată, pancreas, ficat), dar şi pentru situaţii de boală metastatică (oligometastatică – un număr de până la 5 metastaze): metastaze cerebrale, pulmonare, osoase, hepatice, ale glandei suprarenale, adenopatii. Toate cazurile de iradiere stereotactică pulmonară şi abdominală necesită o tehnică suplimentară de compensare a mişcărilor respiratorii.

„Această tehnică avansată de radioterapie externă (SBRT), deşi este utilizată la scară tot mai largă în cazuri oncologice selecţionate, nu este pentru moment decontată de către Casa de Asigurări de Sănătate în România”, a explicat a explicat dr. Claudiu Hopîrtean, şeful secţiei de radioterapie din cadrul Medisprof.

În ultimul an, din totalul pacienţilor care au beneficiat de radioterapie stereotactică la unitatea medicală respectivă, cei mai mulţi sufereau de cancer pulmonar (30%), urmat de cancer mamar (12%) şi alte localizări tumorale (prostată, colon, melanom, tumori SNC).

 



Oncolog