Un tratament cu clorochină, medicament folosit frecvent împotriva malariei, a arătat semne de eficienţă în lupta împotriva noului coronavirus, a declarat, pentru AFP, citat de HotNews.ro, Didier Raoult, directorul Institut Méditerranée Infection din Marsilia, care a invocat rezultatele unul studiu clinic chinez.

„Ştiam deja că chlorochina era eficientă in vitro împotriva noului coronavirus şi evaluarea clinică făcută în China a confirmat-o”, a explicat profesorul Raoult, specialist renumit în bolile infecţioase, comentând prima publicare asupra acestui studiu clinic efectuat de trei cercetători chinezi în revista BioScience Trends.

„În cele din urmă, această infecţie ar putea fi cea mai simplă şi cea mai puţin costisitoare dintre toate infecţiile virale”, a menţionat directorul acestui institut foarte implicat în detectarea noului coronavirus în Franţa.

Articolul publicat online în 19 februarie este legat de rezultatele unui test clinic efectuat în mai multe spitale chineze (în Wuhan - epicentrul epidemiei, Beijing şi Shanghai) pentru a măsura „eficacitatea chlorochinei în tratarea pneumoniilor asociate Covid-19”.

„Rezultatele obţinute până în prezent asupra a peste 100 de pacienţi au demonstrat că clorochina este mai eficientă decât tratamentul primit de un grup comparativ pentru a stopa evoluţia pneumoniei, pentru ca pacientul să redevină negativ la virus şi pentru a scurta durata bolii”, afirmau cercetătorii chinezi, Jianjun Gao, Zhenxue Tian şi Xu Yang, de la universitatea din Qingdao şi de la spitalul din Qingdao.

Scurtul studiu nu cuantifică însă această diferenţă de eficacitate.

O veste cu atât mai interesantă cu cât „clorochina este un medicament ieftin şi fără pericole, utilizat de peste 70 de ani”, se mai arată în articol.

Potrivit cercetătorilor chinezi, un tratament cu 500 mg de clorochină pe zi timp de zece zile ar fi suficient.

Întrebat despre acest tratament, ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Véran, a afirmat că a discutat în mai multe rânduri cu Didier Raoult şi că autorităţile analizează această pistă.

„Se ştie că există studii interesante despre impactul in vitro dar studiile pe pacienţi rămân încă de stability”, a mai spus ministrul.