Primul vaccin personalizat împotriva melanomului, pe bază de ARN mesager, este testat în cadrul unui studiu clinic internaţional de fază 3.


Vaccinul care oferă speranţa unui remediu este personalizat pentru fiecare pacient în doar câteva săptămâni, informează agenţiile DPA/PA Media şi Agerpres. El transmite organismului să „vâneze” celulele canceroase şi să prevină revenirea afecţiunii letale. Vaccinul este dezvolvat de companiile farmaceutice Moderna şi MSD (Merck, în SUA şi Canada).

În urma studiului de fază 2, s-a constatat o reducere considerabilă a riscului de revenire a cancerului la pacienţii diagnosticaţi cu melanom. S-a lansat ultima etapă de testare a vaccinului, faza 3, fiind condusă de University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH).

Cunoscut sub numele de ARNm-4157 (V940), vaccinul a fost creat pentru a viza neoantigenii, antigeni tumorali specifici fiecărui pacient în parte. Aceştia sunt markeri tumorali care pot fi recunoscuţi de sistemul imunitar. Vaccinul poate recunoaşte până la 34 de neoantigeni şi activează un răspuns imun antitumoral bazat pe mutaţiile unice în fiecare caz de cancer.

Pentru a crea vaccinul, este prelevată chirurgical o mostră din tumoră, se realizează secvenţierea ADN şi se utilizează inteligenţa artificială. Rezultatul este un vaccin personalizat, specific pentru tumora fiecărui pacient.

Potrivit datelor studiului de fază 2, publicate în decembrie, persoanele cu melanom grav care au primit vaccinul, administrat în acelaşi timp cu medicamentul împotriva cancerului Keytruda, de la MSD, au prezentat un risc redus cu aproape jumătate (49%) de deces sau de revenire a cancerului după trei ani, comparativ cu persoanele tratate numai cu medicamentul anticancer.

Pacienţii au primit un miligram de vaccin ARNm la fiecare trei săptămâni pentru maximum nouă doze şi 200 de miligrame de Keytruda la fiecare trei săptămâni (maximum 18 doze), timp de aproximativ un an.

Studiul internaţional de fază 3 speră să recruteze în jur de 1.100 de persoane. Vaccinul va fi testat pe pacienţi din peste 25 de ţări. Combinaţia terapeutică este, de asemenea, testată în cancerul pulmonar, de vezică urinară şi renal.

 




Oncolog