Cercetătorii americani au pus la punct un vaccin eficace contra virusurilor gripei A şi B. Deocamdată, serul a fost testat doar pe şoareci.


La ora actuală, vaccinul contra gripei nu permite imunizarea contra tuturor variantelor de virus. În fiecare an, compoziţia serului e modificată, în încercarea de adaptare la tulpinile care prezintă o mai mare capacitate patogenă în perioada epidemică, notează Top Santé. De aceea, cercetările în domeniu se concentrează pe dezvoltarea unui vaccin universal.

În Statele Unite, cercetătorii Institutului de ştiinţe biomedicale din cadrul Georgia State University au conceput un vaccin unic contra gripei, care oferă o protecţie încrucişată contra virusurilor A şi B. Într-un studiu apărut în publicaţia de specialitate PLOS Pathogens, echipa de cercetare, în frunte cu dr. Sang-Moo Kang, autor principal al studiului, anunţă că vaccinul a fost deja testat cu succes pe rozătoare.

Aceste prime rezultate pozitive îi vor determina pe oamenii de ştiinţă să iniţieze noi studii pe dihori.

În urmă cu trei ani, revista Nature Immunology publica un studiu australian, în care cercetătorii anunţau că au găsit celulele din cadrul sistemului imunitar care ar permite organismului să se apere contra gripei şi care ar ajuta la dezvoltarea unui vaccin universal.

 



ORL