Ministerul Sănătății a finalizat procesul de achiziție a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valențe, care poate preveni boli precum pneumonii, septicemii, meningite pneumococice și otite. Compania farmaceutică Pfizer, ce produce vaccinul pneumococic Prevenar 13, a semnat acordul-cadru de achiziție cu Ministerul Sănătății, pentru o perioadă de 4 ani. În acest mod, vor fi preîntâmpinate orice dificultăți legate de disponibilitatea acestui vaccin în viitor.

Campania de vaccinare este programată să înceapă în luna septembrie, când este prevăzută livrarea unei cantități de peste 477 de mii de doze de vaccin pneumococic.

Vaccinul pneumococic a fost inclus în Programul Național de Vaccinare din anul 2013, însă, până în 2017, nu au existat fondurile disponibile pentru introducerea efectivă a acestui vaccin în România. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat, încă de acum zece ani, includerea vaccinurilor pneumococice conjugate în programele de imunizare.

„Vaccinul achiziționat de țara noastră este sigur, eficient și de calitate”, menționează Ministerul Sănătății în comunicatul emis către presă joi. „În mod concret, vaccinul va ajuta la protecția împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive în Romania. Oferind cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valențe este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial.”

Odată cu startul campaniei de vaccinare în luna septembrie, a.c, Ministerul Sănătății va demara o campanie publică de informare, demers căruia i se alătură și compania producătoare, Pfizer. Campania se va derula timp de un an și are drept obiectiv informarea corectă, completă și transparentă a părinților, de către profesioniștii din domeniul medical, cu privire la toate aspectele vaccinării antipneumococice.