Neîncrederea locuitorilor din Hong Kong în privinţa vaccinării anti-COVID-19 ar putea să oblige autorităţile să arunce milioane de doze expirate, a avertizat un responsabil local. Asta, în condiţiile în care zeci de ţări din lume se luptă pentru a-şi procura cantităţile de ser necesare imunizării populaţiei.


La ora actuală, 19% din populaţia Hong Kongului a primit o doză de vaccin, şi doar 14% a primit ambele doze. În urmă cu câteva săptămâni, autoritatea sanitară din regiune arăta că doar o treime din personalul medical era vaccinat.

Procentul mic de locuitori ai regiunii autonome care se vaccinează are mai multe cauze, arată publicaţia Science et Avenir, preluând o ştire AFP.

Una ar fi neîncrederea cetăţenilor în autorităţi, care sunt percepute ca făcând parte din mecanismul de represiune chinez. Alta ar fi circulaţia ştirilor false, la care se adaugă sentimentul că imunizarea nu e o urgenţă – rata de infectare nefiind atât de ridicată în zonă. Se adaugă şi măsurile restrictive drastice luate de autorităţi, care au descurajat deplasările şi călătoriile.

Asta, în condiţiile în care regiunea autonomă este unul dintre puţinele locuri din lume care a avut şansa să-şi procure suficiente doze de vaccin, pentru a-şi imuniza ansamblul populaţiei, de 7,5 milioane de locuitori.

La începutul săptămânii, un înalt funcţionar a avertizat că locuitorii mai au doar „o fereastră de trei luni”, înainte ca primul lot de vaccinuri Pfizer-BioNTech să expire.

Funcţionarul a reamintit că o lume întreagă se luptă pentru a-şi procura dozele necesare de vaccin, şi a considerat „nedrept” faptul că locuitorii din Hong Kong nu utilizează serul care le este pus la dispoziţie.

Hong Kong a cumpărat 7,5 milioane doze de ser Pfizer-BioNTech şi tot atâtea de Sinovac.

Fosta colonie britanică făcuse şi o precomandă de 7,5 milioane de doze de ser AstraZeneca, dar a anulat-o mai apoi.

 

Alergologia