Peste 80 de experţi români în sănătate publică şi medici de familie din toate judeţele, implicaţi în derularea campaniei de vaccinare din ţară, au participat la atelierul online destinat consolidării proceselor de operaţionalizare a caravanelor de informare şi vaccinare împotriva COVID-19 în zonele rurale.


Evenimentul a fost organizat de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), se arată într-un comunicat.

Conform datelor existente la data de 26 ianuarie, 7.958.915 persoane din România s-au vaccinat cu schemă completă, ceea ce reprezintă 47,09% din totalul populaţiei eligibile cu vârsta peste 12 ani. Cu toate acestea, o mare parte a populaţiei rămâne nevaccinată - populaţie aflată în special în zonele rurale.

„Acest demers se înscrie în seria acţiunilor de informare privind beneficiile şi importanţa vaccinării, prin mesaje adaptate fiecărei comunităţi, care să integreze şi să ţină cont de principalele bariere la vaccinare pe care oamenii încă le au. Ne dorim, în felul acesta, promovarea campaniei de vaccinare în beneficiul sănătăţii publice, prin implicarea activă a tuturor actorilor relevanţi de la nivelul comunităţii, care pot schimba percepţia oamenilor asupra vaccinării. Pentru acest lucru, este determinant să ştim pe cine ne putem baza la nivel local, cum putem valorifica la maximum informaţiile ştiinţifice şi, nu în ultimul rând, este esenţial să cunoaştem bine comunitatea căreia ne adresăm, cu toate particularităţile ei culturale, religioase şi demografice”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

„O campanie de vaccinare de succes necesită o înţelegere şi un răspuns adecvat referitor la convingerile, preocupările şi aşteptările populaţiei”, a declarat şi dr. Andrea Ammon, director ECDC.

CNCAV îşi propune să consolideze raza de acoperire a programului naţional de vaccinare împotriva COVID-19 în rândul populaţiei rurale, prin intensificarea informării şi a organizării caravanelor de vaccinare.

„Caravanele vor fi operaţionalizate pentru conectarea cu grupurile ţintă, ascultarea şi intermedierea comunicării cu liderii locali de opinie, pentru a oferi comunităţilor informaţii adaptate, uşor de înţeles şi corecte din punct de vedere ştiinţific privind vaccinarea împotriva COVID-19. De asemenea, caravanele vor aduce echipele de vaccinatori mai aproape de comunităţi”, se arată în comunicat.

Evenimentul organizat de ECDC în parteneriat cu CNCAV, MS şi INSP a avut ca scop buna implementare la nivelul autorităţilor locale a instrumentelor de sănătate publică, cu abordările şi metodele de planificare necesare pentru lansarea eficientă a caravanelor rurale, se mai arată în document.

În mod similar, experţii în schimbarea comportamentului de la ECDC au oferit informaţii despre modul în care personalul din domeniul sănătăţii publice poate identifica şi colabora mai bine cu liderii de opinie locali, pentru a promova acceptarea vaccinurilor împotriva COVID-19.

S-au elaborat şi dezbătut planuri de acţiune pe tot parcursul sesiunilor practice alocate. Aceste documente au urmărit şi includerea unor aspecte cu caracter de detaliu, cum ar fi resursele necesare bunei desfăşurări a activităţilor, situaţiile şi provocările care pot apărea pe parcursul evenimentelor organizate.

 

Medic