Ratele de vaccinare a copiilor din întreaga lume stagnează şi nu au revenit încă la nivelurile de dinaintea pandemiei de COVID-19, a avertizat Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).


Comparativ cu nivelul din 2019, pre-pandemic, un număr suplimentar de 2,7 milioane de copii erau încă nevaccinaţi, sau erau vaccinaţi incomplet, în 2023, au indicat Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-o declaraţie comună, preluată de AFP şi Agerpres.

În 2023, doar 84% dintre copiii aflaţi la vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinaţi împotriva difteriei, tetanosului şi pertussis (DTP), sau 108 milioane, au primit efectiv trei doze din acest vaccin, a treia doză servind drept marker cheie al acoperirii vaccinale la nivel mondial, conform datelor publicate de agenţiile sanitară şi pentru copii ale ONU.

Acest procent nu s-a schimbat din 2022, ceea ce înseamnă că progresul modest observat în acel an, după scăderea bruscă din cauza crizei COVID-19, „a stagnat”, au subliniază agenţiile ONU.

Această rată era de 86% în 2019, înainte de pandemie.

În 2023, 14,5 milioane de copii din întreaga lume se aflau în categoria „zero doze” - nu primiseră nicio doză de vaccin, o cifră în creştere, după 13,9 milioane în 2022 şi 12,8 milioane în 2019, potrivit datelor publicate luni.

Un număr de 6,5 milioane de copii din întreaga lume nu au primit a treia doză de vaccin DTP, necesară pentru a asigura o protecţie eficientă. Aceste disparităţi în acoperirea vaccinală favorizează dezvoltarea anumitor boli, precum rujeola.

 



Pediatru