Un viitor vaccin pentru coronavirus ar putea necesita administrarea sa odată la 12 luni, a avertizează compania farmaceutică AstraZeneca. Firma britanică a anunţat joi că studii clinice avansate au loc în Regatul Unit, Brazilia şi Africa de Sud, urmând să înceapă în scurt timp şi în Statele Unite.

Recent, compania a anunţat că vaccinul  dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford a produs un răspuns imunitar „promiţător” în testele clinice preliminare desfăşurate pe oameni la o scară largă.

Însă din cauza lipsei de predictibilitate a COVID-19 compania farmaceutică a ridicat posibilitatea ca mai mult de o vaccinare să fie necesară în viitor, chiar dacă munca cercetătorilor va fi încununată de succes.

„Ce ştim este că majoritatea companiilor vizează două injecţii pentru vaccinarea iniţială iar apoi propriile noastre prezumţii bazate pe ce cunoaştem din tehnologia pe care o folosim cu SARS 1 este că imunitatea ar putea dura 12 sau poate 18 luni. Dar adevărul este că nu ştim, virusul este foarte imprevizibil”, a declarat Pascal Soriot, directorul executiv al AstraZeneca, citat de CNBC. 

Compania a încheiat mai multe contracte de distribuire a potenţialului său vaccin antiCOVID-19 în mai multe părţi ale lumii, ajungând la un acord în luna iunie cu Germania, Franţa Italia şi Olanda pentru furnizarea a până la 400 de milioane de doze. În total,  se estimează că vor fi produse peste 2,1 miliarde de doze