Viatris, o companie farmaceutică globală, a anunţat că toate loturile vaccinului său tetravalent gripal sezonier au fost livrate şi sunt deja disponibile pentru pacienţii români prin Programul Naţional de Vaccinare. Dozele de vaccin sunt disponibile şi în farmaciile cu circuit deschis din România.


Compania Viatris a asigurat în piaţă disponibilitatea a peste 1.500.000 de doze de vaccin gripal Viatris atât pentru Programul Naţional de Vaccinare, cât şi pentru farmaciile din România, se arată într-un comunicat. 

Vaccinul poate fi prescris tuturor categoriilor de vârstă care sunt vizate de imunizarea activă împotriva gripei: adulţi, adolescenţi şi copii începând cu vârsta de 6 luni.

În acest an, populaţia are acces la vaccinul gripal mai devreme decât de obicei datorită livrării cantităţilor integrale înaintea începerii sezonului gripal.

„Deşi evoluţia gripei în ţările din emisfera sudică nu este întotdeauna un predictor bun pentru ceea ce se va întâmpla în emisfera nordică, această creştere timpurie a cazurilor de gripă poate fi un semnal pentru ceea ce ar putea veni în toamnă, în special după doi ani de intensitate redusă a gripei”, se precizează în document.

Vaccinarea antigripală anuală este cea mai bună metodă de protecţie împotriva gripei şi complicaţiilor sale grave. După cum a reiterat recent Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), vaccinurile disponibile la nivel global pentru controlul gripei sezoniere sunt eficiente, bine tolerate şi au potenţialul de a preveni semnificativ mortalitatea şi morbiditatea asociate cu infecţia gripală, un rezultat de importanţă primordială pentru categoriile la risc.

În special în populaţiile cu risc crescut de complicaţii asociate şi nevaccinate, gripa cauzează morbiditate considerabilă. A fi vacccinat, începând cu vârsta de 6 luni şi peste, poate fi benefic din motive dincolo de protecţia individuală, de exemplu pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili la boala gripală gravă, pe cei care lucrează în sistemul de sănătate şi pentru reducerea transmiterii virusului gripal, se subliniază în comunicat.
Farmacist