Vaccinul COVID-19 produs de Moderna îşi păstrează activitatea de neutralizare împotriva tulpinilor emergente identificate pentru prima dată în Marea Britanie şi Republica Africa de Sud, anunţă compania Moderna.


Rezultatele sunt obţinute din studiile de neutralizare in vitro a serurilor de la indivizi vaccinaţi cu vaccinul COVID-19 produs de Moderna, se arată într-un comunicat de presă.

Protocolul de tratament cu două doze de vaccin COVID-19 produs de Moderna, la doza de 100 µg, este în prezent aşteptat să ofere o protecţie împotriva tulpinilor emergente detectate până acum:

  • Nu a fost înregistrat niciun impact semnificativ asupra titrurilor de neutralizare faţă de varianta B.1.1.7 (identificată pentru prima dată în Marea Britanie);
  • O reducere de şase ori a titrurilor de neutralizare a fost observată la varianta B.1.351 (identificată pentru prima dată în Republica Africa de Sud), în raport cu variantele anterioare. În ciuda acestei reduceri, nivelurile de neutralizare a titrului în cazul B.1.351 rămân peste nivelurile care se aşteaptă să ofere protecţie.

Pentru şi mai multă precauţie, Moderna anunţă că lansează un program clinic pentru a creşte imunitatea la variantele emergente:

  • Compania va testa o doză suplimentară de rapel a vaccinului COVID-19 (mRNA-1273), pentru a studia capacitatea de a creşte în continuare titrurile de neutralizare împotriva tulpinilor emergente;
  • Compania promovează o variantă emergentă de rapel candidat (mRNA-1273.351) împotriva variantei B.1.351.

„În timp ce luptăm să învingem COVID-19, care a creat o pandemie la nivel mondial, credem că este important să fim proactivi pe măsură ce virusul evoluează. Aceste date noi ne întăresc încrederea că vaccinul COVID-19 produs de Moderna ar trebui să ofere protecţie împotriva acestor noi tulpini detectate,” a declarat Stéphane Bancel, Chief Executive Officer al Moderna.

Citiţi comunicatul integral transmis de Moderna aici: Moderna COVID-19 Vaccine Retains Neutralizing Activity Against Emerging

Oncolog