Compania Pfizer anunţă că, la şase luni de la rapel, eficacitatea vaccinului său este de 91,3%, în baza datelor reale, faţă de 95% cât anunţa în urma testelor. Serul s-a dovedit a fi eficace în proporţie de 100% pentru varianta SARS-CoV-2 din Africa de Sud.


Eficacitatea de 91,3% a fost anunţată de producători în urma unui studiu care a cuprins 12.000 de persoane vaccinate cu ambele doze, de cel puţin şase luni, relatează Biziday.ro, preluând o ştire Reuters.

Totodată, Pfizer şi BioNTech spun că vaccinul lor are o eficienţă de 100% în cazul variantei B1351, dominantă în Africa de Sud, deşi au participat la teste doar 800 de persoane.

Ugur Sahin, director executiv la BioNTech, a spus că datele anunţate „oferă primele rezultate clinice că vaccinul poate proteja în mod eficient împotriva variantelor aflate în circulaţie în prezent, un factor critic pentru a atinge imunitatea colectivă şi a pune capăt acestei pandemii la nivel global”.

Reprezentanţii Pfizer şi BioNTech susţin că, la şase luni după administrarea şi celei de-a doua doze, nu au existat probleme serioase privind siguranţa participanţilor la studiu.


Farmacist