Companiile Pfizer Inc şi BioNTech SE au anunţat că vaccinul lor anti-COVID-19 este sigur şi eficient, şi produce un răspuns imun robust la copii cu vârste între 12 şi 15 ani. Se va solicita autorizarea de urgenţă în Statele Unite, pentru această categorie de vârstă.


Se speră ca vaccinările pentru această grupă de vârstă să înceapă înaintea următorului an şcolar, a declarat într-un comunicat Albert Bourla, director executiv al Pfizer – după cum relatează agenţia Reuters, preluată de Agerpres.

Vaccinul Pfizer este autorizat deja pentru tinerii de peste 16 ani. Noul studiu oferă primele date despre eficienţa vaccinului în cazul copiilor de vârstă şcolară.

Cercetarea a avut drept subiecţi 2.260 de adolescenţi cu vârste între 12 şi 15 ani. Datele preliminare arată că au existat 18 cazuri de COVID-19 în grupul care a primit un ser placebo şi niciunul în grupul care a primit vaccinul, ceea ce înseamnă o eficacitate de 100% în prevenirea bolii.

Vaccinul a fost bine tolerat, cu efecte secundare în conformitate cu cele observate la categoria de vârstă 16-25 ani, din studiul pentru tinerii adulţi: dureri la locul injecţiei, cefalee, febră şi oboseală.

Cele două companii au studiat şi un subgrup de adolescenţi, pentru a măsura nivelul de anticorpi, la o lună după administrarea celei de-a doua doze. S-a descoperit că acel nivel este comparabil cu cel înregistrat în studiul pentru categoria 16-25 de ani.

Albert Bourla a spus că Pfizer va solicita autorizarea de urgenţă pentru categoria de vârstă studiată, solicitarea urmând a fi înaintată atât agenţiei americane din domeniul medical FDA, cât şi organismelor de reglementare din lume.




Pediatru