Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, propunerea Ministerului Sănătăţii de a prelungi perioada de valabilitate, de la 5 la 7 ani, a cardurilor de sănătate emise până la data de 31 iulie. Scopul hotărârii este de a economisi bani de la bugetul de stat, eliminând costurile aferente tipăririi celor aproximativ 14,2 milioane carduri naţionale de asigurări de sănătate.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, pentru cardurile emise înainte de 31 decembrie 2012, cei 7 ani de valabilitate se vor calcula începând cu data de 1 ianuarie 2013.

„Astfel, prin prelungirea duratei de valabilitate a cardului până la data expirării valabilităţii certificatului digital necalificat emis de Autoritatea de Certificare a CNAS, se degrevează bugetul de stat pentru anul 2018 - 2019 cu cheltuielile aferente tipăririi unui număr de aproximativ 14,2 milioane carduri naţionale de asigurări de sănătate, precum şi a bugetului FNUASS de cheltuielile aferente distribuirii acestora”, se precizează în comunicatul MS, fără a fi menţionată valoarea sumelor astfel economisite.

De asemenea, Guvernul a aprobat joi o reglementare menită să asigure un acces mai bun al pacienţilor la tratamente.

Astfel, pentru unele medicamente prevăzute în Lista de medicamente – care fac obiectul programelor naţionale cu scop curativ şi care necesită prescriere pe bază de protocol terapeutic, dar acesta nu a fost aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS – până la elaborarea şi aprobarea protocolului, în condiţiile legii, prescrierea se face cu respectarea indicaţiilor, dozelor şi contraindicaţiilor din rezumatul caracteristicilor produsului, în limita competenţei medicului prescriptor.

 

Sursa: Agerpres