Noua variantă a coronavirusului SARS-CoV-2, descoperită prima dată în regiunea britanică Kent, stârneşte îngrijorări, întrucât aceasta suferă mutaţii, astfel că ar putea diminua protecţia oferită de vaccinurile anti-COVID, a declarat directoarea programului britanic de supraveghere genetică (COVID-19 Genomics UK consortium) Sharon Peacock, relatează agenţia Reuters.


„Ceea ce este preocupant în legătură cu aceasta este că varianta 1.1.7, care circulă de mai multe săptămâni şi luni, începe să sufere mutaţii din nou, care ar putea afecta modul în care noi combatem virusul în ceea ce priveşte imunitatea şi eficacitatea vaccinurilor”, a spus Sharon Peacock la postul BBC.

Astfel, o nouă mutaţie, identificată prima dată în oraşul englez Bristol, a fost calificată drept „Variantă Preocupantă” (Variant of Concern) de către Grupul consultativ privind virusurile noi şi emergente (New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group), informează Agerpres.

Potrivit consilierului ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance, varianta descoperită la Bristol are una dintre aceleaşi mutaţii ale variantei coronavirusului descoperită în Africa de Sud. „Nu este surprinzător că s-a întâmplat şi se va întâmpla şi în altă parte”, a spus acest oficial miercuri, menţionând, de asemenea, că „trebuie să continuăm testarea efectelor vaccinului în această situaţie”.

Au fost descoperite, până în prezent, 21 de cazuri de COVID-19 cu această variantă care are mutaţia E484K, survenită în proteina Spike a virusului, aceeaşi modificare observată la variantele coronavirusului din Africa de Sud şi Brazilia.

Există, până în prezent, trei variante majore ale coronavirusului SARS-CoV-2 care îngrijorează cercetătorii: varianta sud-africană, cunoscută ca 20I/501Y.V2 sau B.1.351, cea britanică, denumită 20I/501Y.V1 sau B.1.1.7, şi varianta braziliană, denumită P.1.

Varianta britanică, mai infecţioasă, dar nu neapărat şi mai letală faţă de celelalte, va fi probabil întâlnită în toată lumea, susţine Sharon Peacock. „Odată ce vom învinge virusul sau el va suferi singur mutaţii care să-l facă mai puţin virulent, vom putea să nu mai fim îngrijoraţi. Dar, cred, privind înspre viitor, vor mai trece ani până atunci. În total, încă vreo 10 ani, în opinia mea”, spune Sharon Peacock.

La rândul său, premierul britanic Boris Johnson a sugerat că, în viitor, britanicii ar putea avea nevoie de vaccinări repetate pentru a ţine pasul cu mutaţiile coronavirusului.


Oncolog