Vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Daniel Bran, a atras atenţia asupra scăderii volumului de medicamente generice şi biosimilare, consecinţele fiind creşterea costurilor şi faptul că nu toţi pacienţii au acces la tratament.


„Ştim cu toţii acel număr, 65 cu 35, în sensul în care 65% dintre medicamente sunt medicamente generice sau biosimilare în volume, dar cheltuiala este de 35% din valoare sau banii pe care îi avem la dispoziţie. Dacă ne uităm la ultimele date, vom vedea un fenomen mai puţin plăcut şi anume acela că medicamentele generice şi biosimilare au scăzut ca volume. În momentul de faţă, în funcţie de cum definim anumiţi parametri, putem spune că au ajuns la sub 60% în volum, undeva la 57-58%, deşi cheltuiala cu aceste medicamente este undeva la 22-23%”, a spus Daniel Bran, citat de Agerpres.

Scădereea volumelor este un lucru îngrijorător, a adăugat el.

„Fiecare procent de volume scăzute în tratamentul cu medicamente generice şi biosimilare înseamnă costuri crescute, înseamnă că, de fapt, nu reuşim să avem acea optimizare bugetară, pe de altă parte, nu reuşim să le oferim tuturor pacienţilor accesul la tratament”, a precizat vicepreşedintele APMGR, cu ocazia Forumului Industriei Farmaceutice.

El a mai semnalat că din 2015 până în 2022, medicamentele generice şi biosimilare au adus o scădere a cheltuielilor de peste un miliard de euro.

„O estimare în momentul de faţă (...) este că, în următorii cinci ani, medicamentele generice şi biosimilare vor aduce adiţional, prin expirarea patentelor anumitor produse, o scădere a cheltuielilor bugetare de 345 de milioane de euro”, a adăugat Daniel Bran.

 



Farmacist