Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan” anunţă că este pregătit să primească primii medici care vor lucra în Spitalul Militar ROL 2, pentru ca, în scurt timp, aici să poată veni şi primii pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2. În timp ce pacienţii vor fi primiţi şi trataţi în Spitalul ROL 2 şi în corturile militare amenajate pe platforma de la Otopeni, personalul medical nu va părăsi zona şi va fi cazat în interiorul Institutului „Ana Aslan”. Pentru a nu-şi pune în pericol familiile, echipele medicale vor locui aici, prin rotaţie, două, trei sau chiar patru săptămâni.

Reprezentanţii spitalul arată că provocarea majoră a fost regândirea şi reorganizarea circuitelor atât pentru personalul medical care va deservi Spitalul Militar, cât şi pentru cel tehnico-administrativ care va asigura suportul logistic al spitalului. Presiunea a fost cu atât mai mare cu cât, în ultimul timp, sute de cadre medicale de la noi din ţară s-au infectat la locul de muncă. Pentru a preveni o astfel de situaţie, în două săptămâni, trei corpuri de clădire din Clinica Otopeni a Institutului „Ana Aslan” au fost complet adaptate cazării în siguranţă a personalului medical.

„Pe perioada temporară, în care pe platforma Institutului va funcţiona Spitalul ROL 2, am reorganizat circuitele,astfel încât să asigurăm trasee separate pentru personalul medical care va deservi acest spital. Circuitele nou create asigură o separare a accesului, astfel încât personalul neinfectat să nu se intersecteze cu cel care are potenţial de infectare”, a spus dr. Antoaneta Bucur, director medical I.N.G.G. „Ana Aslan”. 

Nu doar circuitele au fost refăcute, ci şi spaţiile de cazare. Mai multe echipe au lucrat două săptămâni, în trei schimburi, timp în care au renovat şi zugrăvit mai mult de 7000 de metri pătraţi de pereţi şi au înlocuit aproape 1000 de metri pătraţi de tarkett medical. În total, 50 de camere cu baie proprie au fost zugrăvite, dotate şi mobilate de la zero cu bani din donaţii, dar şi din fondurile proprii ale spitalului.

„Ideea de la care am plecat a fost următoarea: nu ai cum să te gândeşti să tratezi în siguranţă peste 150 de pacienţi cu COVID 19, dacă nu oferi, în primul rând, siguranţa cadrelor medicale.

Asta ne-a făcut pe noi să investim peste 100.000 de euro în aceste noi spaţii. Este adevărat că planificasem de mult timp ca, la începutul acestui an, cu aceşti bani, să refacem blocul alimentar pentru care am făcut deja studiul DALI şi au fost parcurse etapele premergătoare reparaţiilor capitale. Am renunţat la planurile noastre, pentru că am am vrut să-i pe ajutăm pe medici cât de mult putem. A fost o muncă titanică, pe care am facut-o în doar două săptămâni. Practic, tot spaţiul pe care îl punem la dispoziţia Spitalului ROL 2 a fost reamenajat şi regândit: de la lucrări până la mobilier nou, frigidere, televizoare noi, echipamente, practic, tot ceea ce am considerat noi că este necesar pentru un confort minim pentru medicii care vor deservi Spitalul Militar şi care vor locui aici săptămâni întregi”, a spus dr. Anca Ştefan, manager I.N.G.G. „Ana Aslan”. 

Regulile şi căile de acces au fost schimbate şi pentru angajaţii Institutului „Ana Aslan”. Pe toată perioada pandemiei, întregul personal va trece, mai întâi, printr-o cameră de triaj, iar, dacă totul este în regulă, fiecare va merge mai departe în zona pe care o deserveşte. Noile reguli sunt cu atât mai importante, cu cât mâncarea pentru pacienţii şi medicii din Spitalul ROL 2 va fi pregătită în cadrul institutului.

Meniul pentru pacienţi va fi special conceput de către medicul dietetician şi va asigura aportul caloric necesar atât pentru fiecare tip de pacient, cât şi pentru personalul medical. Pentru a păstra condiţiile de igienă, înainte de a fi servite, porţiile de mâncare vor fi ambalate în caserole de unică folosinţă, iar deşeurile generate vor fi asimilate deşeurilor periculoase şi vor urma circuitul specific.

Urmăriţi în videoul de mai jos cum a fost amenajat Institutul ”Ana Aslan”.