Laboratorul francez Sanofi a anunţat că a obţinut „rezultate foarte promiţătoare” în urma unui studiu de amploare asupra tratamentului său preventiv nirsevimab, dezvoltat în colaborare cu compania britanică AstraZeneca. Tratamentul e menit să reducă riscul de spitalizare la sugarii cu virus sinciţial respirator (VSR).


Primul tratament preventiv la nivel mondial aprobat pentru VSR a preîntâmpinat 83,21% din internările în spital la sugarii cu vârsta sub 12 luni care au primit o doză unică de nirsevimab, comparativ cu sugarii care au primit placebo, a precizat Sanofi într-un comunicat citat de AFP şi Agerpres.

Constatarea este rezultatul unui studiu de fază trei la care au participat peste 8.000 de copii din Franţa, Germania şi Marea Britanie. S-au utilizat date colectate în timpul sezonului 2022-2023 de circulaţie a VSR.

„Povara globală asupra sistemelor de sănătate ar putea ar fi redusă semnificativ dacă nirsevimab ar fi administrat tuturor sugarilor”, afirmă reprezentanţii Sanofi. În 2017, costurile de îngrijire a sănătăţii direct legate de VSR (inclusiv asistenţa medicală spitalicească, ambulatorie şi de urmărire) au fost estimate la 4,82 miliarde de euro la nivel mondial, au mai subliniat ei.

În prezent, nouă din zece copii sunt infectaţi cu VSR înainte de vârsta de doi ani. Chiar dacă infecţia nu este, în general, gravă, aproape unul din trei copii care se prezintă la urgenţe cu bronşiolită necesită spitalizare.

Nirsevimab a primit autorizaţie de punere pe piaţă în Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Canada pentru prevenirea infecţiilor tractului respirator inferior cauzate de virusul respirator sinciţial la nou-născuţi şi sugari, în timpul primului lor sezon de expunere la VSR.

Cererea de autorizare în SUA este în curs de examinare.

 



ORL