Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca a fost gazda evenimentului Women of NeurotechEU, cea de-a treia reuniune a femeilor din cadrul alianţei The European University of Brain and Technology (NeurotechEU). Evenimentul a avut loc în perioada 7-8 martie.


Întâlnirea de la Cluj-Napoca a reunit rectori, prorectori, decani, cercetători, studenţi şi manageri de proiect ai celor zece universităţi partenere în cadrul consorţiului NeurotechEU: Karolinska Institutet (Suedia), Universitatea Radboud (Olanda), Universitatea Oxford (Marea Britanie), Universitatea din Bonn (Germania), Universitatea Miguel Hernández (Spania), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Universitatea Boğaziçi (Turcia), Universitatea din Debrecen (Ungaria), Universitatea din Lille (Franţa) şi Universitatea din Reykjavik (Islanda), se arată într-un comunicat.

Evenimentul a fost organizat de UMF „Iuliu Haţieganu”, în colaborare cu Karolinska Institutet din Suedia şi Consiliul Studenţilor NeurotechEU. Scopul principal a fost promovarea diversităţii şi incluziunii în cadrul comunităţii NeurotechEU, prin sprijinirea femeilor din domeniul ştiinţei şi tehnologiei.

Participanţii au avut acces la mese rotunde, workshop-uri, conferinţe şi sesiuni de networking cu cercetătoare, manageri academici şi cadre didactice universitare. Miercuri, 8 martie, a avut loc o sesiune specială de prezentări susţinute de doamnele rector şi prorector din cadrul consorţiului, care a pus în evidenţă perspectiva asupra profesiei, dar şi a provocărilor personale, în rândul femeilor cu o carieră în domeniile STEM (Science, Technology, Engineering, Mathemathics).

„Creşterea reprezentării femeilor în ştiinţă şi tehnologie este crucială pentru a stimula inovarea şi progresul în domeniul nostru de activitate. Acest eveniment a constituit o oportunitate pentru participanţi nu doar de a învăţa şi de a intra în contact cu femei de succes din domeniul ştiinţific şi academic, dar şi de a oferi modele inspiraţionale pentru dezvoltarea  propriei cariere, în relaţie cu provocările profesionale şi familiale ale femeilor timpului nostru”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul universităţii clujene.

În cadrul discuţiilor, s-au evidenţiat diverse aspecte legate de rolurile şi oportunităţile oferite femeilor în ţări precum Islanda, Franţa, Spania, Turcia, Olanda şi România, precum şi experienţe şi poveşti personale, din care participantele, mai ales cele aflate la început de carieră, au putut să găsească modele şi soluţii pentru probleme cu care se confruntă, inerent, femeile care aleg cariera ştiinţifică.

Potrivit rectorului Universităţii din Reykjavik, Islanda este o ţară cu o populaţie asemănătoare ca număr cu cea a Clujului, aşadar cetăţenii optează pentru o carieră doar în funcţie de punctele forte ale fiecăruia. „Avem nevoie, ca societate, ca toţi să contribuie în orice domeniu în care îşi doresc să profeseze, indiferent de gen sau orientare sexuală”, a transmis prof. dr. Ragnhildur Helgadóttir, rectorul Universităţii din Reykjavik.

„Trebuie să normalizăm prezenţa femeilor în ştiinţă şi în funcţii de conducere, astfel încât să nu mai fie neobişnuit sau surprinzător faptul că avem două femei în Consiliul Rectorilor din cadrul NeurotechEU - prof. dr. Anca Buzoianu şi prof. dr. Ragnhildur Helgadóttir. Din alianţa NeurotechEU fac parte universităţi de toate mărimile şi tipurile, din toată Europa şi aceasta este o oportunitate de a influenţa evoluţia ştiinţei şi a educaţiei şi de a da un exemplu, noi, femeile şi bărbaţii din NeurotechEU, în ceea ce priveşte egalitatea de gen, diversitatea şi incluziunea”, a spus Kathleen O’Connor, prorector al Universităţii din Lille, Franţa.

Cel mai recent Raport ştiinţific al UNESCO arată că astăzi doar unul din trei cercetători este femeie. În învăţământul superior, femeile reprezintă puţin peste 35% dintre absolvenţii de ştiinţă şi tehnologie, potrivit Institutului de Statistică al UNESCO.

Misiunea NeurotechEU este de a construi o reţea transeuropeană de excelenţă în cercetare în domeniul neuroştiinţelor şi neurotehnologiei, pentru a creşte competitivitatea educaţiei, cercetării, economiei şi societăţii europene. În calitate de membru fondator al acestei alianţe universitare, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca contribuie la educaţia studenţilor de la toate nivelurile (licenţă, masterat, doctorat, cursuri postuniversitare) şi la formarea noii generaţii de oameni de ştiinţă, cercetători şi absolvenţi transdisciplinari, oferindu-le acces direct la infrastructura de vârf pentru cercetarea fundamentală, translaţională şi aplicată, se mai subliniază în comunicat.

 

 

Medic