Celebrul ansamblu muzical World Doctors Orchestra revine în România cu două concerte caritabile: în Cluj-Napoca, pe 25 mai 2023, la Auditorium Maximum, respectiv în Bucureşti, pe 27 mai, la Ateneul Român.


Sub bagheta profesorului Stefan Willich, cardiolog de origine germană, 100 de doctori-muzicieni vor interpreta trei piese: Romanian Rhapsody No. 2 - George Enescu, Violin Concerto No. 1 - Max Bruch şi Symphonie fantastique - Hector Berlioz, se arată într-un comunicat.


Alexandru Tomescu, participare extraordinară

Anul acesta, spectatorii se vor putea bucura de participarea extraordinară a violonistului Alexandru Tomescu, care va încânta publicul cu acordurile viorii Stradivarius Elder-Voicu.

Miza este una caritabilă, toate fondurile obţinute în urma vânzării biletelor fiind direcţionate către Reţeaua de Telemedicină în epilepsie, un proiect iniţiat în 2016 de Asociaţia Cluburilor Lions România, dr. Bogdan Florea, medic primar neurolog şi prof. Florin Amzica - Universitatea Montreal şi membru al WDO. Biletele pot fi achiziţionate online de pe platforma Entertix.
 

Ansamblu din 1.800 de medici

World Doctors Orchestra (WDO) este un ansamblu alcătuit din aproximativ 1.800 de medici, de diverse specializări medicale, din peste 60 de ţări. Dincolo de împărtăşirea pasiunii comune pentru muzică, misiunea WDO este de a promova dreptul la sănătate şi îngrijirea medicală adecvată – două aspecte esenţiale ce depăşesc graniţele geografice sau interesele politice şi economice. WDO a mai concertat în România în 2016, în Bucureşti, Braşov şi Cluj-Napoca.

„De regulă, orchestra nu susţine concerte în aceleaşi locaţii de mai multe ori. Însă dată fiind încrederea deplină în valoarea proiectului Telemedicina în epilepsie, precum şi experienţa pozitivă de acum 7 ani, au decis să se reîntoarcă, fapt ce face aceste două reprezentaţii cu atât mai speciale. Muzica nu doar că ne conectează unii cu alţii şi ne înalţă spiritul, dar este şi un foarte bun tratament pentru o bună funcţionare a creierului. Le mulţumim cluburilor Lions locale, autorităţilor locale, sponsorilor şi partenerilor că au făcut posibile cele două concerte în luna mai 2023. Şi îi aşteptăm cu inimile şi sinapsele deschise pe toţi cei care îşi doresc să participe la două întâlniri de nivel înalt”, a declarat dr. Bogdan Florea, iniţiatorul proiectului Telemedicină în Epilepsie.

 

Despre Telemedicină în Epilepsie

Programul Telemedicină în epilepsie urmăreşte înfiinţarea de Centre de Epilepsie şi Monitorizare EEG, prin achiziţionarea şi instalarea unor aparate pentru electroencefalograme (EEG) în oraşe care duc lipsă de asemenea aparatură. Mai mult de atât, prin această iniţiativă se doreşte conectarea noilor centre de diagnosticare a epilepsiei atât cu centrele universitare din ţară, cât şi cu diferite centre de epilepsie cu mare experienţă din lume.

Astăzi, 12 aparate video EEG performante şi un server puternic sunt conectate pentru a fi la dispoziţia pacienţilor din oraşele Oradea, Bacău, Sibiu, Suceava, Craiova, Cluj-Napoca, Bucureşti, Braşov, Timişoara, Miercurea Ciuc, Sebeş, Iaşi şi zonele vecine lor. Obiectivul pentru perioada 2023-2027 este extinderea cu minimum 2 noi aparate video EEG / an, prioritate având oraşele care duc lipsa unui cabinet dedicat explorărilor din  domeniul epilepsiei şi monitorizării EEG.

Reţeaua a apărut ca o soluţie la trei nevoi: acces la diagnostic şi tratament corect al epilepsiei, acasă sau cât mai aproape de casă, astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să facă sute de kilometri pentru un consult şi o analiza EEG, de obicei în centrele universitare deja suprasolicitate; schimb liber de opinii medicale între medicul curant din oraşul de apartenenţă şi medicul dintr-un centru universitar care deja a iniţiat tratamentul, cu privire la diagnosticul formei de epilepsie, stabilirea şi ajustarea tratamentului; înfiinţarea unui centru de sprijin psihologic pentru pacienţi şi aparţinători, de care este foarte mare nevoie.

 

Despre epilepsie

Epilepsia presupune apariţia unor crize tranzitorii de tulburare electrică a circuitelor cerebrale, care cauzează modificări de comportament şi senzaţii atipice, afectarea percepţiei, a motricităţii, a stării de conştienţă ce uneori pot conduce la convulsii, cădere şi pierderea completă a stării de conştienţă.

Epilepsia este una dintre afecţiunile neurologice foarte des întâlnite atât la nivel global, cât şi local. Conform World Health Organisation, 65 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de această afecţiune. Astfel, se numără în topul afecţiunilor neurologice din punctul de vedere al prevalenţei, după accidentele vasculare cerebrale şi bolile neurodegenerative.

În prezent nu se cunoaşte un număr real al pacienţilor cu epilepsie în România, neexistând un registru naţional. Medicii cu experienţă din România aproximează cu responsabilitate peste 300.000 pacienţi.

În ţara noastră procesul de diagnosticare are loc cu dificultate, în principal din cauza lipsei aparaturii de specialitate - electroencefalografe (EEG) în zone mai îndepărtate geografic sau mai slab deservite medical, dar şi din cauza stigmatului social pe care această afecţiune îl are la nivel naţional. Frica de a face crize în public şi falsa percepţie că e o problemă psihiatrică întârzie din păcate mersul la doctor şi iniţierea tratamentului de specialitate, se arată în comunicat.





Psihiatru (2)