Wyoming a devenit primul stat american care interzice pilula abortivă - ceea ce reprezintă o nouă victorie pentru conservatori, care vor să reducă accesul la avort în SUA.


Guvernatorul de Wyoming, Mark Gordon, a făcut apel la legislatori să meargă şi mai departe: să introducă o interzicere totală a avortului în Constituţia acestuia stat şi să o spună votului alegătorilor, informează AFP şi Agerpres.

Decizia survine într-un moment în care numeroşi opozanţi ai avortului încearcă să obţină interzicerea pilulei abortive pe întreg teritoriul american, după decizia de anul trecut a Curţii Supreme de a elimina dreptul la avort la nivel federal. De atunci, 15 state au decis să interzică întreruperile de sarcină pe teritoriul lor.

O hotărâre pe acest subiect este aşteptată la tribunalul din Amarillo, în Texas, unde un judecător federal ultraconservator urmează să ia o decizie privind o eventuală interdicţie la nivel federal a mifepristonei.

Pastila pe bază de mifepristonă este cea mai folosită pentru întreruperile medicamentoase de sarcină. A fost autorizată în anul 2000 de Agenţia Medicamentului din SUA (FDA). Judecătorul federal din Texas, Matthew Kacsmaryk, ar putea dispune ca pilula să fie retrasă de pe piaţă, în toată ţara.

Legislatorii texani analizează de asemenea o propunere care nu doar că ar interzice pilulele abortive, dar ar cere de asemenea şi furnizorilor de internet din stat să blocheze accesul la site-urile unde aceste pilule sunt vândute online.

De când Curtea Supremă a SUA a oferit, în iunie anul trecut, libertatea de a legifera pe această temă fiecărui stat, 15 dintre ele au limitat accesul la mifepristonă, cerând ca pilula să fie eliberată doar la recomandarea medicului.

Dacă judecătorul federal din Texas va decide o interzicere la nivel naţional a pilulei abortive, grupuri de apărare a dreptului la avort afirmă că acest lucru va avea un impact la fel de mare ca hotărârea de anul trecut a Curţii Supreme.

 

 

Ginecologia (1)