De Ziua Mondială a Carenţei de Fier (26 noiembrie) Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova s-a alăturat comunităţii internaţionale medicale, în eforturile de conştientizare a acestei probleme de sănătate şi a organizat Marşul „Corpul tău. Puterea ta” în cel mai mare centru comercial din Craiova.


Cu această ocazie, peste 150 de studenţi ai UMF Craiova, alături de profesorii lor, au distribuit 3000 de flyere explicative, au prezentat resurse informaţionale de încredere, le-au arătat oamenilor puterea pe care nu trebuie să o piardă, anume şansa de a rămâne sănătoşi sau de a redeveni sănătoşi, se arată într-un comunicat. La eveniment au participat prof. univ. dr. Dan Ionuţ Gheonea, rectorul UMF Craiova, medic gastroenterolog, conf. univ. dr. Dominic Iliescu, medic ginecolog, medici rezidenţi, tineri specialişti.

Carenţa de fier duce la oboseală, extenuare, insomnie, iritabilitate şi dificultăţi de concentrare, imunitate scăzută, intoleranţă la frig, depresie, astenie fizică şi psihică. Bătrânii, femeile, copiii, sugarii şi gravidele sunt grupe de persoane care prezintă risc crescut de anemie feriprivă. Pe de altă parte, pacienţii cu insuficienţă cardiacă, BII, boală cronică de rinichi, pot prezenta deficit de fier indiferent de prezenţa anemiei, se arată în document.

Studenţii au transmis mesaje care să încurajeze prevenţia. Numai în felul acesta, oamenii îşi pot îmbunătăţi calitatea vieţii pe termen mediu şi lung, îşi pot scădea zilele de internare şi/sau cererile mari de transfuzii atunci când acestea se impun, se subliniază în comunicat.

 

 

Alergologia