În acest an, cu prilejul Zilei mondiale a donatorului de sânge, OMS face apel la voluntarii din întreaga lume să doneze sânge, într-un gest de solidaritate. Echipa Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti invită donatorii pe strada Constantin Caracaş nr. 2, între orele 7.30 şi 17.30.


În 2022, sloganul Zilei mondiale a donatorului de sânge este „Donarea de sânge este un act de solidaritate. Alăturaţi-vă efortului şi salvaţi vieţi”, pentru a atrage atenţia asupra rolului pe care donarea voluntară de sânge îl joacă în salvarea de vieţi, arată OMS, pe site-ul său.

Sângele, produsele sanguine sigure şi transfuzia acestora reprezintă un aspect critic al îngrijirii şi al sănătăţii publice, precizează reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citaţi de Agerpres.

Nevoia de sânge este universală, dar accesul este limitat, în special în ţările cu venituri mici şi medii, unde persoanele afectate se numără cu precădere în rândul femeilor şi al copiilor.

A deveni donator de sânge voluntar este un pas simplu, dar altruist, pe care toată lumea îl poate face pentru a-şi consolida comunităţile, a sprijini sistemele locale de sănătate şi a salva vieţi, subliniază OMS.

Marcarea anuală a acestei zile favorizează creşterea gradului de conştientizare a necesităţii de sânge şi de produse sanguine sigure şi este un prilej pentru a mulţumi donatorilor voluntari, pentru gestul lor salvator de vieţi.

Totodată, Ziua mondială a donatorului de sânge reprezintă o chemare la acţiune a guvernelor şi a autorităţilor naţionale de sănătate, pentru a furniza resurse adecvate în vederea creşterii colectării de la donatori voluntari.

În România, cu ocazia zilei de 14 iunie, proiectul „Donează sânge! Fii erou!” din Bucureşti felicită Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională şi Centrele de Transfuzie din ţară pentru campania de donare de sânge pe care o organizează, se arată pe pagina de Facebook dedicată.




Oncolog