Campania mondială „Save Lives: Clean Your Hands” („Salvează vieţi: spală-te pe mâini”), lansată în 2009 şi marcată în fiecare an, pe 5 mai, îşi propune să promoveze igiena mâinilor în îngrijirea sănătăţii.


Pentru 2021, cu ocazia Zilei mondiale pentru igiena mâinilor, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citaţi de Agerpres, solicită lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi instituţiilor să realizeze acţiuni eficiente pentru igiena mâinilor la punctul de îngrijire. Acesta se referă la locul în care se reunesc pacientul, lucrătorul medical şi modalitatea de îngrijire sau tratamentul care presupune contactul cu pacientul.

Tema campaniei din 2021 este „Achieving hand hygiene at the point of care” („Realizarea igienei mâinilor la punctul de îngrijire”), iar sloganul sub care se desfăşoară este „Seconds save lives - clean your hands!„ („Secundele salvează vieţi - curăţă-ţi mâinile!”).

OMS solicită implicarea tuturor factorilor, în vederea unei sănătăţi mai bune pentru persoanele de toate vârstele, a accesului la servicii esenţiale de sănătate de calitate, la medicamente şi vaccinuri sigure, eficiente, accesibile pentru toţi.

Prevenirea şi controlul infecţiilor au un impact demonstrat asupra calităţii îngrijirii şi siguranţei pacienţilor. OMS atrage atenţia că igiena mâinilor este una dintre cele mai eficiente acţiuni de reducere a răspândirii agenţilor patogeni şi de prevenire a infecţiilor, inclusiv a coronavirusului responsabil pentru pandemia de COVID-19.


Psihiatru (2)