PREZENTĂRI DE CAZ

Hipersensibilitate la 2,5-diaminotoluen sulfat/ vopsea de păr permanentă

 A case presentation of hypersensitivity to 2.5-diaminotoluene sulfate/permanent hair dye

First published: 31 martie 2021

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

DOI: 10.26416/Aler.5.1.2021.4449

Abstract

The anamnesis in the allergist’s office has always been a challenge for the clinician, and in the midst of the pandemic, in many instances, has made this investigative process more difficult. We present a case of hypersensitivity to hair dye that was applied only along the length of the hair, avoiding the root and skin area, a reaction clinically presented in the form of contact dermatitis with emphasis on the periocular area.
 

Keywords
hair dye, 2.5‑diaminotoluene sulfate, hypersensitivity

Rezumat

Anamneza în cabinetul alergologic a reprezentat întotdeauna o provocare pentru clinician, iar pandemia, în multe situaţii, a îngreunat acest proces investigativ. Prezentăm un caz de hipersensibilitate la vopseaua de păr aplicată pe lungimea firului, evitând rădăcina şi pielea scalpului, reacţie manifestată sub forma unei dermatite de contact în special perioculară.
 

Introducere

În zilele noastre, piaţa vopselelor de păr este extrem de variată. De la vopsele permanente, semipermanente, temporare sau tatuaje lichide semipermanente – toate aceste produse au un element comun: parafenilendiamina (PPD), respectiv compuşii înlocuitori sau chimic înrudiţi. Majoritatea vopselelor de păr permanente au la bază oxidarea cu ajutorul peroxidului de hidrogen a agenţilor primari intermediari (parafenilendiamine/paraminofenoli) într-un mediu alcalin (amoniac sau etanolamine) în prezenţa agenţilor de cuplare (de exemplu, rezorcină sau m-aminofenoli).
 

Adaosul de PPD a fost descoperit şi în vopseaua de tip henna(1). PPD poate da cross-reactivitate cu 2,5-diaminotoluen, ambele elemente regăsindu-se adesea în compoziţia vopselelor de păr; de asemenea, există cross-reactivitate şi cu agenţii de dispersare a vopselei, componente regăsite în cremele de protecţie solară (PABA/acid para-aminobenzoic şi padmitate O), anumite medicamente, precum diureticele tiazidice, inhibitori COX-2 cum ar fi celecoxib(2,3). Au fost raportate cazuri de cross­reactivitate la testarea cutanată patch a parafenilendiaminei cu amestecul de coloranţi textili, respectiv vopseaua textilă de dispersie „Galben 3” (textile dye mix – Disperse Yellow 3)(4).
 


Caz clinic

O pacientă în vârstă de 16 ani, cunoscută cu istoric de dermatită atopică din copilărie şi acnee, se prezintă cu erupţii papuloeritematoase dispersate la nivelul feţei, gâtului şi al spatelui, leziunea fiind accentuată periocular. Din anamneză aflăm că în urmă cu aproximativ 7 zile pacienta a folosit la domiciliu vopsea de păr permanentă, dar aceasta nu a fost aplicată până la rădăcina firelor de păr, neavând contact cu pielea scalpului. Pacienta a folosit în trecut vopsea de păr semipermanentă pentru colorarea unor şuviţe, neavând contact cu pielea scalpului nici la momentul dat. La o examinare atentă a ingredientelor din vopsea, identificăm prezenţa compusului 2,5-diaminotoluen sulfat. Acest compus este adesea regăsit în vopseaua de păr, în vopseaua pentru fibre textile, blănuri, piei, fiind considerat un înlocuitor pentru PPD. Structura chimică a 2,5-diaminotoluenului este similară cu cea a parafenilendiaminei.

Testele cutanate prick la aeroalergeni relevă hipersensibilizare la polenul de Artemisia vulgaris. Testarea epicutanată patch cu bateria standard europeană şi cu vopseaua de păr incriminată (1/1 şi 1/10) evidenţiază rezultate pozitive la PPD (+++), textile dye mix (+), respectiv la vopsea (++), la citirea la 48 şi 72 de ore şi la 7 zile.

Concluzii

Pacienta prezintă hipersensibilitate la cel puţin unul dintre compuşii prezenţi în vopseaua de păr utilizată, şi anume 2,5-diaminotoluen sulfat. Având în vedere structura chimică similară dintre PPD şi cel din urmă, este dificil de precizat la care compus a avut loc sensibilizarea iniţială sau dacă răspunsul la amestecul de coloranţi textili este rezultatul unei reactivităţi încrucişate.

O altă posibilă ipoteză este folosirea în trecut a produselor de colorare semipermanentă a părului, care pot conţine în unele situaţii coloranţi regăsiţi în bateria de testare patch europeană – amestec de coloranţi textili –, explicând sensibilizarea iniţială.
 


 


 

Tratament

Am recomandat tratament antihistaminic pe o perioadă de 10 zile, combinat cu tratament topic noncortizonic specific dermatitei de contact pe bază de plasă de polizaharide naturale, enoxolon şi fază ultrahrănitoare 51%, alături de utilizarea periodică de emoliente pentru tratamentul de întreţinere al dermatitei atopice cu formă uşoară. Recomandarea este de a evita produsele de tip vopsea de păr/sprâncene/tatuaje semipermanente.

La consultaţia de control, simptomatologia pacientei s-a remis complet.  

Bibliografie

  1. Al-Suwaidi A, Ahmed H. Determination of para-phenylenediamine (PPD) in henna in the United Arab Emirates. Int J Environ Res Public Health. 2010;7(4):1681-1693. 
  2. Vogel TA, Heijnen RW, Coenraads PJ, Schuttelaar MA. Two decades of p-phenylenediamine and toluene-2,5-diamine patch testing – focus on co-sensitizations in the European baseline series and cross-reactions with chemically related substances. Contact Dermatitis. 2017 Feb;76(2):81-88. 
  3. Raffi J, Chen R, & Botto N. Wide dye reactors. JAAD Case Reports. 2019; 5(10), 877–879.
  4. Thomas BR, White IR, McFadden JP. and Banerjee, P.Positive relationship – intensity of response to p‑phenylenediamine on patch testing and cross‑reactions with related allergens. Contact Dermatitis. 2014; 71: 98-101

Articole din ediţiile anterioare

REFERATE GENERALE | Ediţia 2 4 / 2020

Clasificarea manifestărilor cutanate în reacţiile de hipersensibilitate la medicamente

Knut Brockow, Michael R. Ardern-Jones, Maja Mockenhaupt, Werner Aberer, Annick Barbaud, Jean-Christoph Caubet, Radoslaw Spiewak, María José Torres, Charlotte G. Mortz

Reacţiile de hipersensibilitate la medicamente (RHM) sunt comune, iar pielea este organul cel mai frecvent implicat într-un spectru larg de reacţii...

10 iunie 2020
REFERATE GENERALE | Ediţia 1 2 / 2018

Hipersensibilitatea la preparatele de insulină

Irena Nedelea, Prof. dr. Diana Deleanu

Hipersensibilitatea la preparatele la insulină reprezintă reacţia mediată imunologic faţă de insulină sau aditivii conţinuţi în preparat. Aceasta a...

01 martie 2018
RUBRICA SPECIALISTULUI | Ediţia 1 1 / 2017

Reacţii de hipersensibilitate la agenţi chimioterapici: săruri de platină și taxani

Roxana Silvia Bumbăcea, Cristina-Georgiana Deaconu

Reacțiile de hipersensibilitate (RHS) la agenți chimioterapici au o incidență în continuă creștere, cu un impact major în evoluția afecțiunilor onc...

16 noiembrie 2017
RUBRICA SPECIALISTULUI | Ediţia 2 2 / 2018

Diagnosticul reacţiilor de hipersensibilitate la antibiotice non-betalactamice la copii

Camelia Elena Berghea

Odată cu creşterea utilizării antibioticelor non-betalactamice (ANBL), creşte şi frecvenţa reacţiilor alergice la acest grup de medicamente. Datele...

15 mai 2018