Revista

Dietetician.ro

Dietetician.ro

Începând cu primul număr din anul 2024, revista Dietetician.ro şi-a schimbat denumirea în The Romanian Journal of Nutrition. Găsiţi noua pagină a revistei aici: Revista The Romanian Journal of Nutrition.

Caută număr

EDIȚIA 4 (4)/2023

Articole
EDITORIAL

Dragi cititori,

Monica Tarcea
La moment de bilanţ, întreaga echipă vă mulţumeşte pentru interesul acordat în anul 2023 informaţiilor legate de nutriţie, transmise de specialişti în domeniul medical din întreaga lume (majoritatea dieteticieni), prin intermediul acestei publicaţii. ...
ORIGINAL ARTICLES

Aderenţa la dieta mediteraneeană şi impactul său asupra greutăţii corporale şi a ciclului menstrual la femeile cu sindromul ovarelor polichistice

Narcisa-Anamaria Covataru
Studiul nostru a evaluat aderenţa la dieta mediteraneeană (DM) a pacientelor cu sindromul ovarelor polichistice (SOP) din judeţul Suceava, România, şi efectele acestei diete asupra greutăţii corporale...
CASE REPORT

Instabilitatea emoţională şi anorexia nervoasă – o abordare dietetică

Iustin-Nicolae Bilibou
Acest articol prezintă un studiu de caz detaliat al unei paciente care a fost în tratament pentru o tulburare de alimentaţie începând cu octombrie 2020. ...
ARTICOL ORIGINAL

Evaluarea riscului de malnutriţie la pacienţii oncologici în timpul tratamentului de radioterapie

Dorinela Habina
Radioterapia este considerată cea mai eficientă terapie curativă a cancerului, însă are multiple efecte secundare, în special când iradierea este pe zona orală sau abdominală a organismului, cu impact...
REVIEW

Rolul şi importanţa consilierii nutriţionale la pacienţii cu atac vascular cerebral

Remus Sebastian Şipoş, Emese Orban
Atacul vascular cerebral (AVC) reprezintă o patologie a cărei apariţie poate fi generată de o serie de factori de risc modificabili şi nemodificabili. Printre factorii de risc modificabili se numără atât o serie de boli ...
REVIEW

Terapia medicală nutriţională în tulburarea de spectru autist

Narcisa-Anamaria Covataru
Tulburarea de spectru autist (TSA) reprezintă o afecţiune ce vizează dezvoltarea neuronală şi are eterogenitate clinică. În prezent, terapiile predominante vizează îmbunătăţirea simptomelor legate de interacţiunea socială şi cele gastrointestinale (GI) prin intervenţii lingvistice şi comportamentale. Comorbid...
Board Editorial
REDACTOR-ŞEF
Şef lucrări dr. Remus ŞIPOŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România

REDACTOR-ŞEFI ADJUNCŢI
Prof. univ. dr. Monica TARCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Simona CERNEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucr. dietetician Florina RUŢA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România, preşedinte Colegiul Dieteticienilor din România

SECRETAR GENERAL DE REDACŢIE
Şef lucrări dietetician Victoria NYULAS, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România

MEMBRI DE ONOARE
Prof. univ. dr. Oana MĂRGINEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Ovidiu S. COTOI, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Daniela MUNTEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Mihai COVAŞĂ, Decan Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, România şi Conferentiar universitar la Pennsylvania State University, USA

COMITET EDITORIAL
Prof. univ. dr. Doina MIERE, UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, România
Prof. univ. dr. Lorena FILIP, UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, România
Prof. univ. dr. Corina ZUGRAVU, UMF „Carol Davila”, Bucureşti, România
Prof. univ. dr. Anca BACAREA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Conf. univ. dr. Salomeia PUTNOKY, UMF „Victor Babeş”, Timişoara, România
Conf. univ. dr. Florin BUICU, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Conf. univ. dr. Vladimir POROCH, UMF „Grigore T. Popa”, Iaşi, România
Şef lucr. dr. Ana Maria PITEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucr. dietetician Roxana MARTIN-HADMAŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucr. ing. dr. Irina MATRAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucr. dr. Daniela CÂRNATU, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad şi Medic Şef al CRSP Timişoara/INSP, România
Dietetician Sebastian CĂTANĂ, membru Consiliul Naţional al Colegiului Dieteticienilor din România
Dietetician Paula Parascheva MONOR, preşedinte Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Suceava
Dr. Delia REUREAN-PINTILEI, Clinica de Nutriţie din Iaşi, membru al Comisiei de specialitate în Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din Ministerul Sănătăţii
Senior Registered Dietitian Sylvia E. KLINGER, DBA, MS, RDN, CPT, Hispanic Food Communications Organization, Chicago, USA
ISSN 2972-2519

Începând cu primul număr din anul 2024, revista Dietetician.ro şi-a schimbat denumirea în The Romanian Journal of Nutrition. Găsiţi noua pagină a revistei aici: The Romanian Journal of Nutrition.


Revista Dietetician.ro apare doar în format DIGITAL, sub egida Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie şi Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş. 


ISSN-L 2972-2519
Crossref-DOI: 10.26416/Diet
Din anul 2023, revista Dietetician.ro este indexată în EBSCO Academic Search & One Belt, One Road Reference Source.


Pentru anul 2024, revista „Dietetician.ro” este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 10 credite EMC (Grupa B+), conform adresei de acreditare nr. 10770/29.12.2023. 

 

Revista Dietetician.ro este publicată sub egida Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie şi Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş.

Dietetician.ro se adresează dieteticienilor, medicilor nutriţionişti şi de boli metabolice, medicilor de familie, precum şi tuturor celorlaţi specialişti din sănătate, în contextul creşterii frecvenţei bolilor asociate alimentaţiei, obezităţii, modificării calităţii alimentului şi a stilului de viaţă.

Revista Dietetician.ro este publicată în limba română.