EDITORIAL

Bună ziua!

Monica Tarcea

30 Iunie 2023

Este sezonul estival, iar ziua mai lungă ne îndeamnă să fim mai activi, să avem inspiraţie şi să ne orientăm atenţia către acţiuni cu impact. Din acest motiv, dedicăm numărul al doilea al revistei noastre intervenţiilor nutriţionale.

Subliniez faptul că acest număr este susţinut în mod special de dieteticieni, unii dintre ei la primul contact cu zona publicistică, dar care au venit cu teme interesante, practice, de actualitate, interpretate prin prisma experienţei şi a literaturii de specialitate din domeniu.

Le urez bun-venit, spor la treabă şi inspiraţie tinerilor noştri colaboratori dieteticieni!

Veţi găsi atât articole originale, cât şi revizuiri de literatură sau studii experimentale, cu autori tineri sau din echipe tinere multidisciplinare. Am pregătit un meniu divers, care împărtăşeşte experienţa dieteticienilor din ţara noastră sau de la nivel internaţional (în premieră), din categoriile nutriţiei comunitare, ale terapiilor nutriţionale clinice, prin studii de caz sau cercetări preclinice.

Vă oferim informaţii updatate, cu valoare practică, bine susţinute de dovezi şi ţintite spre terapia intervenţională nutriţională. În aceeaşi măsură, rămânem deschişi către feedback şi implicare din partea dumneavoastră.

Le mulţumesc mentorilor din domeniu, cu predilecţie colegilor din Cluj, care au sprijinit acest concern revistă/conferinţe Dietetician.ro prin studii de calitate şi cu rezonanţă, ce oglindesc interesul pentru terapia nutriţională, promovarea sănătăţii şi cercetarea de valoare, prin colaborare interprofesională.

 

 

Articole din ediția curentă

REVIEW

Promovarea sănătăţii orale prin dietă la adolescenţi

Ruxandra Sfeatcu, Alina‑Cristina Radu, Andreea Didilescu, Laura Carina Tribus
Alimentaţia face parte din stilul de viaţă al fiecăruia dintre noi, aşa cum tiparele de interacţiune socială sunt modelate de normele şi tradiţiile propriei familii şi societăţi. Obiceiurile alimentare dobândite în adole...

Influenţa calităţii surselor alimentare în homeostazia umană

Irina Mihaela Matran, Monica Tarcea, Sorin‑Gabriel Ungureanu, Eugen Boţan
Introducere. Homeostazia normală, atât a oamenilor, cât şi a animalelor, este strict dependentă de calitatea hranei. Particularizând homeostazia normală a organismelor umane, la aceasta se adaugă modul de preparare a res...
ARTICOL ORIGINAL

Steatoza hepatică nonalcoolică – o problemă de sănătate provocatoare a secolului 21

Anamaria Cozma-Petruţ, Lorena Filip , Doina Miere
Steatoza hepatică nonalcoolică (non-alcoholic fatty liver disease; NAFLD) afectează aproximativ 25% din populaţia generală şi este principala cauză de boală hepatică cronică la nivel global. NAFLD este o patologie comple...
Articole din edițiile anterioare

CASE STUDY

Psihologia nutriţiei și implicaţiile în obezitate

Ştefania-Diana Nilca, Monica Tarcea
Ne întrebăm mereu care este motivul pentru care anumite diete recomandate pentru scăderea în greutate a pacienților cu indice de masă corporală ridicat eșuează sau au efect pe termen scurt. ...
CASE STUDY

Optimizarea statusului nutriţional în cancerul colorectal – studiu de caz

Elena-Andreea Pop, Irina Matran, Monica Tarcea
Cancerul colorectal este o afecțiune oncologică des întâlnită în rândul persoanelor vârstnice, iar malnutriția, sarcopenia și deficiențele nutriționale pot influența răspunsul la tratament și calitatea vieții pacienților...
EDITORIAL

Dragi cititori,

Monica Tarcea
Vă prezentăm în paginile primului număr din 2025 al revistei noastre teme diverse din domeniul nutriției comunitare, terapiilor clinice dietetice şi siguranței alimentare, încercând să acoperim un câmp cât mai vast al acestui domeniu....