Un nou studiu privind eficacitatea hidroxiclorochinei în tratarea bolnavilor de COVID-19, realizat de echipa contestatului profesor francez Didier Raoult, arată că procentul deceselor la pacienţii trataţi cu hidroxiclorochină este semnificativ mai mic decât cel al pacienţilor cărora li s-au administrat alte forme de tratament. Studiul a stârnit noi critici din partea lumii medicale, potrivit AFP.

În cursul acestei noi cercetări, 1061 de pacienţi testaţi pozitiv pentru noul coronavirus au primit acest tratament timp de cel puţin trei zile. După zece zile, mai mult de nouă din zece pacienţi (91,7%) aveau o încărcătură virală nulă, adică în probele lor nu mai exista coronavirusul, şi în total cinci persoane (0,5%) au decedat, acestea din urmă având vârste între 74 şi 95 de ani.

Acest procent al deceselor este semnificativ mai mic decât cel al pacienţilor cărora li s-au administrat alte forme de tratament, se mai menţionează în rezumatul studiului, care mai susţine că „nu a fost observată nicio toxicitate cardiacă”.

„Hidroxiclorochina (substanţă derivată din clorochina folosită pentru tratarea malariei), asociată cu (antibioticul) azitromicină, administrată imediat după diagnostic, este un tratament fără riscuri şi eficient împotriva COVID-19, se arată în concluzia rezumatului.

Nu este prima dată când profesorul Didier Raoult publică astfel de studii. El a mai publicat studii despre eficacitatea acestui tratament, dar şi-a atras criticile unor alţi medici, care i-au reproşat în special eşantionul mic de pacienţi testaţi.

De data aceasta, mai mulţi cercetători au salutat numărul important al pacienţilor incluşi în analiză, dar atrag atenţia că, dat fiind modul în care a fost realizat studiul, nimic nu ne permite să considerăm că acest tratament „evită agravarea simptomelor şi împiedică persistenţa virusului şi a contagiozităţii”, contrar celor susţinute în concluziile studiului, care nu a fost încă publicat în varianta integrală.

În absenţa unui grup comparativ (grup-martor, care să primească un placebo) este extrem de dificil de stabilit dacă tratamentul este sau nu eficient”, a explicat Arnaud Fontanet, epidemiolog la Institutul Pasteur şi membru al consiliului ştiinţific asupra COVID-19.

„Aceste rezultate sunt pur şi simplu nule şi neavenite, nu aduc nimic nou despre eficacitatea tratamentului”, afirmă Catherine Hill, de asemenea epidemiolog, care la rândul ei sesizează absenţa grupului-martor şi faptul că, potrivit datelor publice disponibile, cel puţin 85% dintre bolnavii de COVID-19 se vindecă spontan, fără niciun tratament.

Folosirea hidroxiclorochinei ca tratament împotriva noului coronavirus se află în centrul unei dezbateri mondiale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus această substanţă activă pe lista sa cu tratamentele experimentale prioritare şi ea este testată în mai multe ţări europene în cadrul proiectului denumit „Discovery”.

Compania farmaceutică franceză Sanofi a început distribuirea prin donaţie a 100 de milioane de doze de Plaquenil® (medicament pe bază de hidroxiclorochină) către 50 de ţări. Această companie atrage totuşi atenţia că medicamentul are efecte secundare grave şi cătestele clinice actuale sunt insuficiente pentru a trage concluzii asupra eficacităţii clinice şi siguranţei în utilizare”.

La rândul ei, Agenţia Naţională de Siguranţa Medicamentelor din Franţa (ANSM) a avertizat asupra efectelor secundare, în special a celor de natură cardiacă, semnalate în cazul bolnavilor de COVID-19 trataţi cu hidroxiclorochină. Este vorba despre „tulburări de conducere”, o anomalie electrică vizibilă la electrocardiogramă care poate conduce la tulburări de ritm cardiac şi chiar la deces. Este un efect secundar cunoscut al hidroxiclorochinei, dar care pare să fie amplificat în cazul pacienţilor cu COVID-19, ei având un deficit de potasiu, element esenţial pentru contracţia muşchilor şi mai ales a muşchiului inimii, notează ANSM.