ISTORIA MEDICINEI

Constantin Levaditi (1874-1953) Contribuţii în chimioterapia antiinfecţioasă

Ana Carata, Adriana-Elena Tăerel, Mihai Stănescu, Ana‑Maria Atănăsoaie, Maria Soporean

26 Aprilie 2024

Constantin Levaditi a fost un cercetător român naturalizat în Franţa, angajat în lupta contra virusurilor şi microbilor, din prima jumătate a secolului XX.

S-a născut pe 19 iulie 1874, în România, la Galaţi, şi a ajuns orfan de părinţi la vârsta de 9 ani, fiind crescut de sora mamei sale, lenjereasă la Spitalul Brâncovenesc din Bucureşti.

După promovarea Bacalaureatului (1892), a urmat cursu­rile Facultăţii de Medicină din Bucureşti (1892-1898), iar apoi, sprijinit de personalităţi medicale, care au intuit posibilităţile sale intelectuale, şi-a continuat studiile în străinătate şi a obţinut doctoratul în medicină la Paris în 1902, cu teza intitulată „Contribuţii la studiul mastocitelor şi al leucocitozei mastocitare” („Contributions a l’etude des Mastzeller et de la Mastzeller Leucocytose”). Iniţial a lucrat în Germania, apoi în laboratoarele Institutului Pasteur din Paris, al cărui director era Emile Roux, în laboratorul lui Ilia Mecinikov (cu origini moldovene, din familia Mileşti). A lucrat în virusologie, studiind etiologia aspectelor clinice ale sifilisului:

A pus în evidenţă treponemele în sifilisul congenital, pentru prima dată în lume.

A studiat şi identificat virusul poliomielitei, obţinând şi un vaccin antipolio.

A scris două tratate vaste consacrate virusurilor patogene.

A efectuat, o perioadă îndelungată, cercetări în tratamentul sifilisului prin chimioterapie cu mai mulţi complecşi organici ai unor metale.

În cercetarea asupra bismutului a lucrat alături de alţi cercetători ai Institutului Pasteur (Sazerac şi Nicolau), realizând preparate ca:

NEO-TREPAL, conţinând bismut metalic suspendat în glucoză pentru administrare intravenoasă şi intramusculară;

TREPOL - suspensie uleioasă de bismut pentru administrarea intramusculară;

BISMOXYL – derivat proteometalic de bismut, cu administrare intramusculară.

Cercetările acestor produse urmăresc modul de absorbţie, forma farmaceutică adecvată administrării şi mecanismul de acţiune asupra spirochetelor printr-un proces litic.

Compuşii bismutici în suspensie uleioasă au constituit cheia de boltă a chimioterapiei sifilitice.

Aceste medicamente sunt menţionate şi în Farmacopeile Române şi în alte lucrări româneşti de specialitate.

Tânărul medic a avut ca discipoli şi apoi colaboratori mari oameni de ştiinţă ai vremii, printre care: Victor Babeş, Paul Ehrlich, Emile Roux, Ilia I. Mecinikov, Karl Landsteinen şi alţii.

În 1922, a efectuat un studiu de prevenţie a sifilisului prin produsul STOVARSOL, administrat oral.

În 1931 a primit Premiul internaţional pentru chimioterapie „Paul Ehrlich” şi Medalia de Aur pentru cercetările de chimioprevenţie şi chimioterapie în lupta împotriva sifilisului.

A fost propus pentru Premiul Nobel în anul 1928, dar a primit, ca o consolare, alte premii:

  • Premier Prix, în 1922, la Expoziţia Internaţională din Strasbourg, la centenarul naşterii lui Pasteur;
  • Marele Premiu Cameron al Universităţii din Edinburgh (1928);
  • Premiul Ligii franceze împotriva pericolului venerian (1929);
  • Medalia şi Premiul John Scott al Universităţii din Philadelphia (1929);
  • premii decernate de academii de ştiinţă şi medicină;
  • în 1948, la propunerea fostului său elev şi colaborator Ştefan S. Nicolau, i s-a confirmat titlul de Membru de Onoare al Academiei Române.

Desigur, terapia sifilisului cu penicilină, realizare a savantului Alex Fleming (1929), a luat locul medicamentelor arsenisale, bismutice, dar Levaditi a lăsat, prin cercetările sale, cu deosebire în virusologie, lucrări de pionierat în biologia moleculară.

A încercat de câteva ori să se întoarcă în România, dar respingerea cererilor sale de a avea normă didactică la Facultatea de Medicină din Cluj, precum şi un laborator pentru cercetare l-a determinat să se întoarcă în Franţa.

A fost mobilizat în Primul Război Mondial (1914-1918) şi în Al Doilea Război Mondial (1939-1945), perioade în care a studiat flora de război, efectele diferitelor sulfamide în combaterea infecţiilor rănilor de război sau ale operaţiilor.

A demonstrat lipsa efectelor sulfamidelor pe virusuri. Organismul său, zdruncinat de vârstă, de muncă excesivă şi de privaţiunile războiului, a dat semene de alarmă prin crize de ulcer, care la investigaţii radiologice urmate de operaţie au arătat prezenţa unui cancer cu metastaze.

A decedat în dimineaţa zilei de 5 septembrie 1953, fiind înmormântat pe 8 septembrie 1953 în cimitirul Montparnasse din Paris, fiind condus de numeroşi oameni, printre care savanţi din toată lumea.

Constantin Levaditi, medic, savant, cercetător neobosit, filozof, iubitor de arte, şi-a câştigat dreptul la recunoştinţa umanităţii, iar modesta noastră prezentare şi-a dorit să fie un omagiu adus acestui corifeu al Panteonului oamenilor de ştiinţă români.   

Articole din ediția curentă

ISTORIA MEDICINEI

Repere medicale de-a lungul istoriei – 2024 (I)

Maria-Gabriela Suliman
1774, iulie 9, Bologna – 250 de ani de la moartea anatomistei Anne Manzolini (n. Morandi, 1716, ian. 21, Bologna)...
NUTRIŢIE

Ciupercile medicinale şi sistemul imunitar (I)

Gabriela Vlăsceanu
Ciupercile au fost utilizate de-a lungul istoriei pentru proprietăţile lor medicinale....
INTERACŢIUNI FARMACODINAMICE

Interacţiuni între plantele medicinale utilizate în tratamentul afecţiunilor cardiace şi medicaţia antihipertensivă

Ana‑Maria Peşterău, Nicoleta Mirela Blebea
Interacţiunile medicamentoase sunt frecvente şi ţin de variabilitatea inter- şi intraindividuală, precum şi de caracteristicele enzimatice ale fiecărui individ în parte....
Articole din edițiile anterioare

ISTORIA MEDICINEI

Repere medicale de-a lungul istoriei – 2024 (I)

Maria-Gabriela Suliman
1774, iulie 9, Bologna – 250 de ani de la moartea anatomistei Anne Manzolini (n. Morandi, 1716, ian. 21, Bologna)...
SUPLIMENT MANAGEMENT FARMACEUTIC

Analiza farmacoeconomică ABC/VEN – un instrument important în utilizarea raţională a medicamentelor

Adriana-Elena Tăerel, Emilia Stancu, Ana Carata, Carina Mătcaş
Creşterea vertiginoasă a numărului medicamentelor originale şi a produselor similare (generice) este o particularitate a pieţei farmaceutice actuale, caracteristică României. La prescrierea tratamentu...
ISTORIA FARMACIEI

Societatea Română de Istoria Farmaciei – peste 30 de ani de activitate

Adriana-Elena Tăerel
Societatea Română de Istoria Farmaciei (SRIF) a desfăşurat o activitate neîntreruptă de la înfiinţare şi până în prezent. Menţionăm că, de 30 de ani, SRIF funcţionează ca o societate independentă, în baza unui statut, fiind legal constituită în 1991....