Sănătatea copiilor e un subiect complex, care depinde de mulți factori și are câteva particularități. Organismul copilului fiind în creștere, are nevoi specifice/crescute în ceea ce privește nutriția, aportul de minerale, vitamine, microelemente necesare dezvoltării armonioase. Este deosebit de importantă apoi susținerea emoțională, care se răsfrânge în sănătatea fizică, iar efortul fizic și cel intelectual trebuie dozate corespunzător. Toate acestea trebuie ajustate sau interconectate, pentru o creștere armonioasă și echilibrată pe toate planurile (fizic, mintal, emoțional). 

Imunitatea copilului este încă în formare și suportă numeroase «șocuri“ date de îmbolnăviri, tratamente uneori agresive, convalescențe trenante, toate punându-și amprenta în dezvoltarea sa, și de aici rezultă nevoia de profilaxie. Infecțiile repetate, parazitozele cronice, tulburările de asimilare tot mai frecvente, alimentația de tip fast-food, plus oboseala școlară și alte condiții determină apariția unor deficite care își pun amprenta asupra procesului creșterii: hipovitaminoze, deficite de minerale (de absorbție sau de utilizare), anemii, de aici nevoia de a identifica corect și de a trata aceste lipsuri. Situațiile incorect gestionate (de exemplu, tratamentul agresiv al unei tuse cronice, în cazul unei parazitoze intestinale neidentificate, oboseala școlarului tratată cu exces de vitamine în cazul unei anemii etc.) se răsfrâng negativ asupra dezvoltării copilului.

În cazul anemiilor, cauzele producerii acestora la copil sunt multiple: alimentație deficitară în fier, insuficienta absorbție a fierului (diareea cronică sau deficitul de vitamina C modifică absorbția intestinală a fierului), infecțiile repetate, puseurile de creștere rapidă, parazitozele intestinale. 

Gemoterapia oferă soluții eficiente prin extracte obținute din părți tinere de plantă care stimulează eritropoieza, precum gemoterapicul din mlădițe de cătină roșie (Tamarix gallica MG) și cel din muguri de brad (Abies pectinata MG), acesta intervenind și în metabolismul fosfocalcic, cu efect remineralizant important (principala sa recomandare o constituie susținerea dezvoltării sistemului osos la copil). Cele două extracte gemoterapice intră și în compoziția siropului antianemic și vitaminizant pentru copii Vitanemin, care mai are în compoziție și extracte din fructe proaspete de coacăz negru, afin, măceș, mix de vitamine (A, B1, B2, B5, B6, B12, D3, E,), fosfat de calciu și fosfat de magneziu (ca săruri Schussler), precum și gluconat de zinc. 

Vitanemin sirop poate fi utilizat în mai multe circumstanțe: 
  • profilactic, pentru stimularea imunității înaintea intrării în colectivitate, în perioade de epidemii, pentru susținerea unei dezvoltări armonioase; 
  • în caz de imunitate scăzută, manifestată prin infecții frecvente, nevoie de tratamente mai agresive pentru combaterea acestora, convalescențe trenante, boli cronice;
  • în afectări ale sistemului osos și ale dinților, datorate frecvent alimentației incorecte (aport insuficient de calciu, de enzime, oligoelemente/stimuli care determină fixarea calciului în oase, formare insuficientă de vitamina D3), lipsei de mișcare, lipsei de susținere în puseele de creștere, când organismul are nevoie de mai mult calciu, vitamine (D3, K2);
  • alte recomandări: anemie, lipsa poftei de mâncare, întârzieri și tulburări ale creșterii. 
Siropul Vitanemin ajută la corectarea anemiei apărute la copil, prin conținutul său în extracte gemoterapice și vitamine: extractul din muguri de brad stimulează eritropoieza; extractul din mlădițe de cătină roșie are acțiune asupra măduvei osoase și splinei, stimulând formarea de hematii și trombocite, cu efect îndeosebi în anemii hipocrome (în caz de epistaxis repetat) și normocrome.

Vitamina C obținută din fructele de coacăz, afin și măceș facilitează absorbția fierului la nivelul tubului digestiv și împreună cu vitamina B12 stimulează maturarea globulelor roșii; vitamina D3 intervine în metabolismul fierului. Zincul este un oligoelement indispensabil organismului, necesar pentru activarea unui mare număr de enzime și implicit a sistemului imun, având rol de catalizator enzimatic. 

Fosfatul de calciu și fosfatul de magneziu, ca săruri Schussler (metodă de specifică de preparare), acționează ca „stimuli“ sau catalizatori, care comunică celulei informații utile, capabile să activeze sau să reactiveze funcțiile celulare pentru o bună asimilare a acestor săruri.

CALCAREA PHOSPHORICA D6/D12 – sau fosfatul acid de calciu – este sarea responsabilă de structura internă (dinți și oase). Funcția acestei sări este să furnizeze susținere structurală pentru țesuturi, în special la nivelul aparatului locomotor. Este sarea minerală cea mai abundentă din organism, fiind substanța biochimică cu funcție structurală a țesutului osos și a tuturor celorlalte celule. Acționează asupra membranei celulare și participă la formarea proteinelor. Este esențială în procesele de nutriție și asimilare. Este o sare eliminată ca urmare a abuzului de alimente acide. 

Acționează lent și se va administra perioade lungi. Recomandări frecvente sunt: carii (prevenție), apariția dentiției, dentiție neregulată, întârzieri ale dentiției; închidere tardivă a fontanelelor, crampe musculare, dureri de creștere, creștere întârziată la copii. 

MAGNESIA PHOSPHORICA D6/D12 – sau fosfatul de magneziu – este sarea localizată jumătate din conținut în schelet, o treime în sistemul muscular și o treime în creier, măduva spinării, nervi, globule roșii, ficat, tiroidă. Influențează excitabilitatea neuromusculară, funcțiile cardiace și are efect antialergic. Principalele recomandări în cazul copiilor sunt: dureri dentare, crampe la copii în timpul erupțiilor dentare, dureri musculare ca urmare a suprasolicitărilor; tensiunea cefei și umerilor, pierderea vocii prin suprasolicitare, oboseală exagerată la eforturi mici, spasmofilie, enurezis.
Prin compoziția complexă, preparatul Vitanemin poate fi o opțiune sigură și eficientă pentru asigurarea creșterii armonioase a copilului.   n