SUPLIMENT HOMEOPATIE

Recomandările homeopatiei în afecţiuni specifice sarcinii

 Homeopathy recommendations in pregnancy specific disorders

First published: 02 martie 2016

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

Abstract

It is best that the concern of having a healthy child starts before its conception and addresses the health of both parents on the physical, mental and emotional levels. This training will be useful both to the baby— who benefits from the mother’s strong and healthy body — and to the parents who will deal with the physical and psycho-emotional changes more easily, since these changes are triggered by pregnancy in both parents.
The homeopathic treatment can be administered both to pregnant and breastfeeding mothers, as well as to newborns. This article provides several ways of homeopathic approach in specific pregnancy disorders, without exhausting the subject since having a treatment individualized by a homeopathic doctor can offer many other recommendations.

Keywords
homeopathy, homeopathic medicines, pregnancy

Rezumat

Preocuparea pentru a avea un copil sănătos începe, cel mai bine, înainte de conceperea lui și se adresează sănătății ambilor părinți, însemnând sănătate fizică, psihică și emoțională. Această pregătire va fi utilă atât bebelușului, care va beneficia de organismul puternic și sănătos al mamei, cât și părinților, care vor trece mai ușor prin transformările fizice și psihoemoționale pe care sarcina le declanșează în ambii părinți. 
Tratamentul homeopat poate fi administrat atât în timpul sarcinii, cât și mămicilor care alăptează și nou-născuților. Prezentul articol oferă câteva posibilități de abordare homeopatică în unele afecțiuni specifice perioadei de sarcină, fără a epuiza subiectul, individualizarea tratamentului de către medicul homeopat putând oferi multe alte recomandări.

Se știe că, în perioada sarcinii, viitoarele mame trebuie să evite, pe cât posibil, administrarea de medicamente. Homeopatia este soluția optimă a unui tratament lipsit de reacții adverse și contraindicații. Pe de altă parte, medicamentele homeopatice pot fi asociate cu orice altă terapie, bineînțeles aducând la cunoștință acest lucru medicilor implicați. În nici un caz la începerea unui tratament homeopat nu se întrerupe din inițiativa pacientului tratamentul alopat luat până atunci.

Greţurile apărute în timpul sarcinii

Homeopatia este una dintre strategiile terapeutice lipsite de riscuri, disponibilă în timpul sarcinii. Pentru greţurile de sarcină, homeopatia propune mai multe remedii:

Colchicum este indicat atunci când greţurile sunt agravate de mirosul de mâncare, mai ales de mâncare gătită sau prăjeli. Gravida are greaţă chiar numai când se gândeşte la mâncare sau dacă se vorbeşte despre mâncare. De asemenea, este foarte sensibilă la orice fel de miros, putând avea greaţă la parfumuri, la mirosul de fum de ţigară, la vopsele etc. De multe ori, poate percepe mirosuri pe care ceilalţi nu le detectează. Greţurile se agravează la mişcare, aşa încât de multe ori trebuie să stea nemişcată. Chiar simpla mişcare a capului îi poate produce greaţă şi vărsături. De asemenea, greaţa poate persista întreaga zi, nu doar dimineaţa.

Sepia este indicat cân gravida prezintă greață doar la vederea sau mirosul alimentelor. Vomită cu greutate, mai ales dimineața. Preferă gustul acru, are frecvent aversiune față de carne, grăsimi. Multe simptome se calmează după ce mănâncă. Fața este palidă, cu pigmentație maronie pe nas, pomeți și frunte. Poate deveni indiferentă față de cei dragi, deprimată. Nu îi place consolarea și plânge dacă este compătimită.

Ipeca este un alt remediu pentru greţuri persistente şi constante. Nimic nu pare să uşureze greţurile sau să le amelioreze. Nici măcar vărsăturile nu uşurează simptomele sau să le amelioreze. Femeia varsă, dar imediat după aceea simte iar nevoia să verse, în loc să se simtă mai bine. Are multă salivă în gură şi limba este surprinzător de curată, fără depozit albicios. Simte dezgust față de mâncare sau băutură, dar nu atât de intens ca în cazul lui Colchicum. Nu îi prea este sete. Pot fi prezente vărsături cu mucus, hrană nedigerată, bilă şi chiar sânge. Greaţa apare în orice moment al zilei şi nopţii – femeia devine iritată şi morocănoasă din cauza suferinţei. Se agravează dacă stă întinsă în pat. Ipeca este un remediu indicat în diluţia CH30 sau CH200 atunci când starea femeii este atât de gravă, încât varsă orice, nu poate să mănânce nimic şi trebuie spitalizată şi hrănită intravenos.

Nux vomica este un remediu pentru greţuri şi vărsături cu multe spasme. Greţurile apar în mod special dimineaţa şi după masă. Apar crampe la nivelul stomacului, cu spasme de vomă. De asemenea, există o balonare importantă, dar cu eliminarea dificilă a gazelor. Femeia se simte mai bine, o perioadă, dacă varsă. După vărsături îi rămâne în gură un gust acru, amar şi acid. Are în acelaşi timp o senzaţie continuă de foame. Gravida este foarte sensibilă, iritabilă, orice fleac o enervează şi se supără cu multă uşurinţă.  De multe ori, Nux vomica acţionează bine în alternanţă cu Ipeca, în timpul sarcinii, mai ales dacă femeia are şi pirozis, şi balonare.

Tabacum este indicat pentru unele dintre cele mai violente vărsături din sarcină. Greţurile şi vărsăturile sunt însoţite de transpiraţii reci ca gheaţa, iar gravida devine foarte palidă şi rece după ce varsă, chiar dacă nu transpiră.

Chiar dacă îi este frig şi doreşte să se învelească bine, se simte mai bine dacă abdomenul este descoperit. Poate avea greaţă continuă, care apare în valuri, cu o senzaţie de leşin în capul pieptului. Greaţa este agravată de mirosul de fum de ţigară. Se simte mai bine dacă stă întinsă în pat, cu ochii închişi şi geamul deschis, respirând aer proaspăt. Greaţa poate fi continuă, zi şi noapte, fără vărsături.

Ignatia este un remediu la care greața este ameliorată mâncând. Este un remediu al contradicțiilor pe multe planuri. Gravida prezintă senzație de nod în gât, stări de nervozitate, isterie, sentimente schimbătoare care alternează rapid. Oftează mult, profund; are mare aversiune la fumul de țigară. Ignatia este un remediu pentru suferințe mari și supărări.

Hemoroizii din timpul sarcinii

Una dintre neplăcerile sarcinii este reprezentată de apariţia sau accentuarea hemoroizilor. Dacă există şi constipaţie, atunci aceşti hemoroizi se pot şi irita, sângerează sau sunt foarte dureroşi. De cele mai multe ori, se micşorează în volum după naştere, dar pot rămâne destul de persistenţi mult timp după aceea. 

Principalele medicamente homeopatice indicate pentru hemoroizii din sarcină sunt:

Ignatia este indicat atunci când femeia prezintă simptome contradictorii, precum stare de gol în stomac, neameliorată de mâncare, sau dificultăţi la eliminarea unui scaun moale, dar eliminarea uşoară a unui scaun tare. Starea de tip Ignatia apare în timpul sarcinii ca urmare a suprimării emoţiilor, după o stare de supărare intensă, după un şoc sau furie, într-o situaţie în care există şi anxietate. Persoana oftează mult, profund; are mare aversiune la fumul de țigară. O persoană de tip Ignatia suferă în interior, nu-şi exprimă nemulţumirea şi devine foarte capricioasă şi introvertită. Persoana va trece prin stări de foarte bine şi stări de foarte rău, torturându-se şi pe sine, şi pe ceilalţi cu amintirea ofensei suferite. O astfel de persoană poate avea dureri de cap, dureri abdominale şi indigestii, tulburări de somn, dureri de gât şi hemoroizi – cu dureri înţepătoare, ameliorate în timp ce merge, deci la mișcare, şi agravate la fiecare scaun.

Kali carbonicum se administrează la o femeie foarte slăbită, epuizată şi adesea anemică, ce transpiră cu uşurinţă, este friguroasă şi răceşte foarte uşor. Este foarte sensibilă la curenţii reci de aer, dar nu-i place nici căldura prea mare, pentru că face bufeuri. Durerile, indiferent de afecţiuni, sunt caracteristice – ca înţepăturile, foarte ascuţite şi intense, care se agravează noaptea între 2 şi 4. Hemoroizii sunt de volum mare, protruzionează din anus la tuse şi după fiecare scaun, se agravează la atingere şi prezintă dureri înţepătoare, violente, de parcă ar avea aşchii la acest nivel.

Pulsatilla este indicată la o persoană cu o stare de uscăciune a mucoaselor, fără sete, friguroasă, cu mâini şi picioare reci, care totuşi detestă încăperile prea calde, unde prezintă imediat bufeuri de căldură. Se simte întotdeauna mai bine în aer liber, dar este sensibilă la umezeală (dacă se udă la picioare) sau la vremea rece şi umedă. Nu suportă alimentele grase, care îi agravează problemele. Hemoroizii sunt de cele mai multe ori interni şi apar în acelaşi timp cu agravarea venelor varicoase pe membrele inferioare, dureroase, cu amorţeli şi răceală la nivelul piciorului.

Sulphur este indicat unei persoane cu un aspect destul de neglijent şi neîngrijit, sensibilă la căldură, ameliorată la aer curat. De cele mai multe ori, persoana prezintă scurgeri purulente, mirositoare şi iritante pentru zona respectivă. Transpiră profund şi se simte rău din cauza transpiraţiei. Hemoroizii sunt foarte dureroşi, sângerează abundent, sunt pruriginoşi, de volum mare, de cele mai multe ori externi sau interni, agravaţi la atingere, la mers şi la stat prelungit în picioare. Caracteristica la Sulphur este că durerile se agravează în general la stat în picioare, persoana putând chiar leşina cu uşurinţă dacă trebuie să stea mai mult timp în picioare, în special dacă este cald şi aerul este închis.

Există multiple alte medicamente homeopatice care se pot recomanda pentru tratamentul hemoroizilor în sarcină, de la Lachesis, Lycopodium, Natrum muriaticum, Nux vomica şi până la cele mai des recomandate în acest tip de afecțiuni: Aesculus hippocastanum, Hamamelis sau Paeonia. Este important să căutăm şi alte simptome pentru confirmarea remediului, de fiecare dată când avem posibilitatea.

Recomandări după naşterea prin cezariană

Multe femei aleg sau sunt puse în situaţia să accepte naşterea prin cezariană, ca urmare a unor probleme de sănătate sau pentru a nu pune în pericol viaţa copilului. Acest tip de intervenţie chirurgicală se poate însoţi de multe ori de o serie de neplăceri, care pot să afecteze energia femeii, şi aşa mult solicitată de toată frământarea emoţională determinată de apariţia copilului. Tratamentul homeopat poate ajuta la vindecarea rapidă şi fără probleme a cicatricei operatorii şi la prevenirea şi tratamentul oricărei complicaţii apărute în urma acestei intervenţii.

Staphysagria este un remediu de administrat în orice intervenţie chirurgicală, inclusiv în situaţia unei epifiziotomii. Ca urmare a acestor intervenţii chirurgicale, apar dureri ascuţite, tăioase sau înţepătoare, agravate la repaus sau la orice fel de presiune asupra acelei zone sensibile. Se administreză diluție joasă, CH15, de 3-4 ori pe zi, timp de 7-10 zile postoperator. Acest remediu va ajuta şi la eliminarea gazelor abdominale blocate, care pot apărea după o naştere prin cezariană.

Bellis perenis este un remediu util dacă a fost nevoie de o intervenţie cezariană de urgenţă, după eşuarea unei naşteri normale (cu o traumă la nivelul organelor perineale). În acest caz va exista o durere profundă şi intensă la nivelul pelvisului. Bellis perenis este un remediu excelent pentru dureri severe, cu senzaţie de ruptură la nivelul ariei periuretrale a perineului. Administrarea sa va ajuta la controlul hemoragiilor ce pot apărea ca urmare a lacerărilor cervicale sau periuretrale. Se va administra de 3-4 ori pe zi, două săptămâni. Dacă se suspectează o ruptură la nivelul colului sau uterului, Bellis perenis este remediul esenţial de administrat, înainte de intervenţia chirurgicală de urgenţă.

Hepar sulphur este util dacă apare o inflamaţie, un abces sau o supuraţie la nivelul inciziei. Cicatricea postoperatorie este foarte dureroasă, cu senzaţie de înţepătură şi disconfort major. Femeia nu suportă să atingă acea zonă sau să o expună la aer rece. Hepar sulphur CH30, de 3 ori pe zi, 7-10 zile, împreună cu spălături locale cu tinctură de Calendula (cu efect antiseptic şi cicatrizant), rezolvă majoritatea situaţiilor uşoare, necomplicate.

Dacă în urma intervenţiei prin cezariană femeia are dificultăţi în alăptarea copilului, prin lipsa secreţiei lactate (urmare a şocului operator), remediul homeopatic Ricinus CH5 sau CH7, administrat de 3-4 ori pe zi, câteva zile, poate ajuta la creşterea secreţiei lactate. Dacă aceasta este ameliorată, se recomandă oprirea remediului, pentru a nu accentua secreţia şi a nu induce „furia laptelui“. 

Indiferent de modalitatea aleasă pentru naşterea copilului, mama poate găsi în homeopatie o terapie de sprijin pentru majoritatea problemelor pe care le întâmpină.

Medicamente homeopatice de sprijin pentru taţi şi bunici la evenimentul naşterii unui copil în familie

Naşterea este un eveniment fericit pentru orice familie. Uneori pot să apară momente dificile în familie: teamă, anxietate, agitație etc. din partea tatălui, bunicilor, fraților mai mari. Câteva medicamente homeopatice pot fi de mare ajutor în aceste circumstanţe. Ele pot calma spiritele agitate şi permit ca procesul fiziologic şi natural al naşterii să decurgă în ritmul lui firesc.

Aconitum napellus este principalul remediu homeopatic pentru stări de panică sau frică intensă (groază), brusc instalate. Aconitum CH200 (o doză) va calma panica la fel de repede cum a pornit.

Arsenicum album este un alt remediu indicat în stări de grijă şi anxietate intensă. De multe ori, soţul începe să se îngrijoreze că-şi va pierde soţia, de care depinde complet. De aceea, va exagera cu gândurile negative și va privi fiecare problemă minoră care apare ca pe o potenţială ameninţare la adresa partenerei sale. De regulă, la vizitele prenatale, soţul pune foarte multe întrebări medicului şi cere garanţii că totul o să decurgă bine. El trebuie permanent informat şi calmat în timpului travaliului că lucrurile decurg „conform planului“. Pentru această persoană, o doză de Arsenicum album CH30 sau CH200 la începutul travaliului soţiei va asigura liniştea interioară necesară sprijinirii partenerei în perioada care urmează.

Phosphorus este un remediu homeopatic indicat pentru anxietatea unui soţ sau a unei mame extrem de atente şi pentru sprijinitori ai femeii care urmează să nască. Sunt foarte devotaţi şi tandri cu femeia care naşte. Dar când văd suferinţele acesteia, încep să aibă temeri şi griji şi nu mai suportă să o vadă chinuindu‑se. Este ca şi cum simt ei înşişi durerile şi contracţiile respective. În situaţii în care apare o hemoragie sau o altă mică problemă în cursul naşterii, aceste persoane intră în panică cel mai repede. Cu o doză de Phosphorus CH30 şi prin cuvinte calme, aceste persoane pot fi repede scoase din starea de agitaţie.

Lycopodium este indicat atunci când soţul nu doreşte deloc să participe la perioada de travaliu, îi este frică şi groază să-şi vadă soţia chinuindu-se, de cele mai multe ori leşină atunci când o vede cum suferă, ori vomită sau cade din picioare. Este persoana care inventează orice motiv, numai să stea departe în perioada travaliului. De aceea, o doză de Lycopodium CH30 sau CH200 la debutul durerilor îl va ajuta să rămână alături de partenera lui în toată această perioadă.

Gelsemium este remediul pentru starea de frică şi anxietate care produce o stare generală de slăbiciune. Este indicat pentru persoane care se îngrijorează cu zile sau săptămâni înainte de producerea evenimentului, iar aceste griji produc slăbiciune şi anxietate. La începerea durerilor din naştere, soţul poate să tremure pur şi simplu din cauza nervozităţii, are mâinile transpirate şi spune: „Eu trebuie să stau jos, nu mă mai pot ţine pe picioare“. Acest domn poate leşina oricând în timpul travaliului sau exact atunci când este mai rău cu putinţă! Gelsemium CH 30 sau CH200, o doză, poate preveni apariţia tremuratului şi a stării de rău.

Homeopatia este o metodă terapeutică ce presupune studiu permanent și multă practică medicală pentru a ajunge la alegerea potrivită a medicamentului homeopatic. Farmacistul are sarcina de a-și ajuta pacienții, îndrumându-i către un medic homeopat atunci când aceștia o solicită sau când sunt deschiși către o astfel de abordare medicală. 

Modul de administrare a medicamentelor homeopatice

Medicamentele homeopatice se prezintă sub formă de granule sau picături, ambele forme farmaceutice având aceeaşi acţiune.

Granulele nu se ating cu mâna, se administrează din căpăcelul flaconului direct pe limbă sau sublingual.

Soluţia se diluează în puţină apă şi se bea cu înghiţituri mici care se ţin în gură câteva momente.

Cantitatea de medicament pentru o administrare specifică de către medicul homeopat este, în general,
3 granule sau 10 picături.

Medicamentele homeopatice se administrează pe nemâncate sau la distanţă de momentul mesei (cu o jumătate de oră înainte sau după masă). Nu se bea, nu se mănâncă şi nu se fumează timp de o jumătate de oră după administrare.

Ca precauţii, în timpul administrării remediului homeopatic se vor evita menta (inclusiv pasta de dinţi mentolată) și uleiurile volatile, deoarece pot inactiva remediul.

Igiena cavităţii bucale în timpul tratamentului cu medicamente homeopatice se va face cu pastă de dinţi nementolată. Dacă obişnuiţi să folosiţi o apă de gură, vă recomandăm apa de gură nementolată MIRA.

Modul de administrare pentru medicamentele homeopatice în diluţie LM

Se administrează câte 10 picături diluate în puţină apă (circa 5ml = 1 linguriţă), iar soluţia se ţine pentru câteva secunde în cavitatea bucală, după care se înghite. La cea de-a doua administrare, din acelaşi flacon, se dinamizează soluţia prin aplicarea a 8-10 agitări succesive în palmă, după care se iau 10 picături şi se procedează identic. La fiecare nouă administrare se procedează la fel, dinamizându-se suplimentar soluţia.

La recomandarea medicului, dacă apare o agravare, soluţia (10 picături în puţină apă) se diluează în jumătate de pahar cu apă și se agită. Se bea o lingurinţă din această soluţie, ţinându-se întâi în gură. Restul soluţiei se aruncă. Se poate proceda la mai multe astfel de diluări dacă pacientul are o sensibilitate pronunţată.

Articole din ediţiile anterioare

SUPLIMENT TRATAMENTUL ÎN ALERGII | Ediţia 3 176 / 2017

Tratamentul bolilor alergice în timpul sarcinii

Andreea Ioana Popescu

Bolile alergice, incluzând rinita/rinoconjunctivita alergică, astmul și urticaria, sunt afecţiuni frecvente care apar la adulţii tineri, prin urmar...

26 mai 2017
HOMEOPATIE | Ediţia 5 / 2016

Creșterea armonioasă a copilului cu ajutorul gemoterapiei și homeopatiei (II)

Monica Spînu

Când vorbim despre sistemul respirator la copil, indiferent că abordăm problema profilaxiei sau a tratamentului afecțiunilor respiratorii, mediculu...

01 septembrie 2016