Rinichii, plămânii şi glandele suprarenale/diafragmul dintre ele reprezintă fundamentul stabilităţii vieţii biologice în corpul omenesc. Nu întâmplător, toate aceste organe sunt situate anatomic la nivelul spatelui – pentru că sunt cele care „ne asigură spatele”, ne susţin coloana şi, mai ales, ne apără continuu de agresiunile (uneori neştiute) care vin din mediul înconjurător.

Datorită plămânilor şi rinichilor se menţin gradientele alcalin/acid în întregul organism (în sistemul circulator şi cel limfatic) şi, astfel, poate exista viaţa, aşa cum o cunoaştem (dinamică). Prin intermediul rinichilor (şi al plămânilor) se elimină acizii introduşi în corp prin alimentaţie, respiraţie sau poluanţi, precum şi cei produşi de corp în procesul vieţii (cataboliţi ai metabolismului proteinelor, dar şi ai tuturor metabolismelor în general).

Am învăţat că putem trăi cu 25% din capacitatea renală (adică cu o jumătate dintr-un singur rinichi). Se pare că doar când întreaga capacitate funcţională renală este redusă spre 25%, rinichii încep să protesteze „zgomotos”, adică să apară semne directe şi clare ale suferinţei lor (dureri, tulburări de urinare, edeme, stare de slăbiciune, acidoză manifestă, inclusiv la nivelul sângelui etc.).

Semnele paraclinice directe şi indirecte care indică suferinţa renală sunt:

La analizele de sânge:

  • VSH-ul şi fibrinogenul crescute (orice inflamaţie arată incapacitatea rinichilor de a elimina acizii reziduali din sistemul limfatic; reziduurile metabolice acide sunt cele care declanşează, cel mai frecvent, majoritatea reacţiilor inflamatorii din organism);

  • creatinina peste 0,7;

  • acidul uric peste 3,5-4;

  • calciul scăzut (consum crescut de calciu pentru tamponarea acidozei);

  • colesterolul crescut (în special LDL colesterolul); corpul foloseşte grăsimile în sistemele de tip „tampon” şi neutralizare a metaboliţilor acizi (pe care îi depune în diferite părţi ale ţesutului, în special în zone cu ţesut gras).

La analiza de urină:

  • densitatea urinară mică, care înseamnă că rinichii nu filtrează (urina este o apă limpede, fără urmă de reziduuri sau toxine);

  • prezenţa de hematii, leucocite sau corpi cetonici în urină;

  • prezenţa de nitraţi în urină;

  • prezenţa germenilor de orice fel, cu sau fără semne clinice coexistente.

Rinichii – sediul fricii şi anxietăţii, dar şi sediul puterii şi stabilităţii interioare

Există o legătură intimă şi puternică între rinichi şi suprarenale. Suprarenalele sunt cele mai mari glande endocrine din corp şi eliberează peste 50 de hormoni, care influenţează funcţionarea întregului corp.

Ele sunt responsabile de adaptarea corpului la stresuri de diferite intensităţi şi ele sunt cele care, funcţionând eficient, asigură supravieţuirea persoanei. Suprarenalele slăbite determină apariţia stărilor de neîncredere, de nesiguranţă şi, mai ales, de frică. Iar frica duce la reacţii de blocare a eliminărilor (se închid toate sistemele de tip digestie/eliminare în cadrul reacţiei simpaticotonice). Şi aşa apar problemele de tip retenţie de reziduuri acide în întregul sistem limfatic.

O altă legătură importantă este cea între rinichi şi inimă. Multe simptome, cum ar fi bufeuri, palpitaţii şi dureri, se datorează mult mai mult problemelor renale decât celor cardiace.

Foarte puţini medici investighează rinichii şi suprarenalele, în prezenţa unui pacient cu palpitaţii, tahicardii sau „atacuri de panică”. Dacă ar face-o, ar avea mari surprize şi ar reuşi să-şi orienteze mai bine tratamentul.

Desigur, nu toate situaţiile de palpitaţii sau tulburări de ritm apar din cauza suferinţei rinichilor, dar sunt suficient de multe încât este util de luat în considerare această ipoteză, în faţa simptomelor cardiovasculare.

În ceea ce priveşte legăturile dintre rinichi şi intestine, se pare că există foarte multe mecanisme de comunicare între partea cea mai profundă a digestiei (absorbţia şi eliminarea) şi rinichi. Aceste organe (intestinele şi rinichii) se ocupă de una dintre funcţiile esenţiale pentru viaţa corpului: decizia ce să păstreze şi ce să elimine, decizia ce este util şi ce este nu doar inutil, ci chiar periculos pentru corp şi trebuie îndepărtat.

Aşadar, rinichii şi intestinele îndeplinesc funcţii similare, la niveluri diferite (ca şi cum ar fi două echipe de „gunoieri” diferite, care încearcă să menţină curat acelaşi oraş).

Susţinerea şi tratamentul rinichilor cu produse naturale

Importanţa rinichilor în corpul nostru este mult subestimată, puţin înţeleasă şi foarte puţin reglată, în cadrul diferitelor tratamente, chiar ale medicilor care se ocupă cu medicina naturală, fitoterapeuţilor sau homeopaţilor.

O mare parte dintre terapeuţii care folosesc masaje (mai ales de drenaj limfatic) o fac fără nicio înţelegere a rolului rinichilor şi fără susţinerea acestora.

De aceea, după masaje sau după exerciţii fizice mai intense (sport, înot, gimnastică medicală), starea multora se agravează şi nu înţeleg DE CE.

Pentru că „s-a scuturat un covor cu geamul închis” – cum le explic eu pacienţilor mei.

Cum poţi să drenezi limfa, să mişti fluidul limfatic plin de toxine şi să nu „deschizi” căile de eliminare (să te asiguri că sunt deschise şi funcţionale)?

Dacă rinichii şi intestinele nu funcţionează optim (intestinele sunt blocate la majoritatea oamenilor consumatori de faină de grâu şi lactate – ca urmare a plăcii mucoide groase şi aderente), atunci drenajul limfatic este aproape imposibil. Prin toate măsurile luate nu facem decât să mişcăm cantităţi masive de toxine în corp, care nu au pe unde ieşi.

Uneori îşi croiesc drum prin piele sau mucoase – şi atunci apar fel şi fel de eliminări care îi sperie pe oameni şi din care nu înţeleg mai nimic (erupţii, mucus, diaree etc.).

Pentru că nu există simptome clare şi zgomotoase ale disfuncţiei renale, pentru că analizele nu indică probleme mari (toate analizele par „în limite normale”), medicii nici măcar nu se gândesc la rinichi şi dificultăţile lor.

Cum putem să susţinem aceste organe extraordinare, care sunt rinichii noştri?

Pe scurt, voi prezenta în lucrarea de faţă care sunt măsurile cele mai utile pentru susţinerea rinichilor.

1) Dieta alcalină

Dieta simplă, cu cantităţi mici de fluide şi alimente alcaline, care reprezintă dieta cu care corpul nostru se simte cel mai confortabil. Alimentele alcaline prin definiţie sunt unele fructe (coapte şi culese în sezon), legumele şi amidonurile fără gluten (unele cereale, cartofii, unii tuberculi, dovlecii, castanele etc.).

2) Postul negru – postul fără consum de apă şi mâncare este măsura ideală pentru refacerea rinichilor. Se poate „antrena” abilitatea de a menţine post (de la 10-12 ore pe zi, zilnic, şi până la 1-2-3 zile pe săptămână) şi, întocmai precum strămoşii noştri, poate fi inclus în programul normal al vieţii.

Nu este foarte greu să ne oprim în a mai consuma hrană şi băuturi după ora 18.00 şi să reluăm a doua zi consumul de alimente după ora 8.00 dimineaţa (menţinând astfel circa 14 ore de post negru zilnic).

Şi nu este foarte greu să ţinem un post de 24 de ore, de la ora 16.00 a unei zile până la ora 16.00 a zilei următoare, ca un prim pas în antrenarea corpului la rezistenţa fără alimente solide.

3) Odihna şi relaxarea. Somnul este esenţial pentru refacerea rinichilor. Noaptea, procesele de detoxificare se produc optim, pentru că spatele este întins şi relaxat, limfaticele pot să circule eficient şi rinichii pot elimina dimineaţa toxinele acumulate peste zi/noapte.

Eliminările şi detoxificările se produc doar în perioade de relaxare, NU în perioade de activitate.

Puteţi să confirmaţi toţi cei care aţi avut experienţa unui somn bun şi odihnitor noaptea, urmat de o zi foarte bună, a doua zi. Sau experienţa inversă, a pierderii unei nopţi şi a unei zile cumplite, lipsită de energie şi cu confuzie mintală.

4) Respiraţia profundă. Mişcarea suprarenalelor şi a rinichilor, ritmică, cu diafragmul şi baza plămânilor, reprezintă condiţia esenţială pentru funcţionarea lor optimă.

Respiraţia profundă, abdominală, rară şi eficientă este circumstanţa cea mai alcalinizatoare cunoscută.

Tehnica respiratorie Buteyko, tehnicile de pranayama şi toate tehnicile respiratorii pe care le cunoaşteţi se bazează pe această constatare.

Am observat că se poate ţine post negru doar dacă se reechilibrează respiraţia (transformându-se din superficială, toracică, în profundă, abdominală). Reeducarea respiratorie este condiţia esenţială pentru echilibrarea şi disciplina alimentară.

5) Căldura locală – buiotă caldă, băi calde, brâu etc. – ajută întotdeauna funcţionarea rinichilor (frigul este cel mai mare duşman al rinichilor). Menţinerea zonei spatelui protejate, în special în climatul temperat al ţărilor europene, este o condiţie vitală pentru susţinerea rinichilor.

Iernile lungi şi anotimpurile de tranziţie foarte capricioase din ultimii ani au afectat profund rinichii majorităţii oamenilor.

De aceea, toate măsurile de susţinere a lor sunt atât de importante şi necesită aplicare concomitentă, pentru a-i ajuta.

6) Tratamentul natural

  • infuziile din plante care susţin şi echilibrează rinichii: busuioc, osul-iepurelui, salvie, urzică, pătlagină, coada-calului, mătase de porumb, codiţe cireşe/vişine, brusture, troscot (Polygonum aviculare), verbina (Verbena officinalis) şi multe altele;

  • tincturi – tinctura de Ceai de Jawa, tinctura de drăgaică, tinctura de ienupăr, tinctura de trei-fraţi-pătaţi, tinctura de urzică, tinctură de salvie, de pătlagină etc.

  • gemoterapice – cu acţiune pe rinichi – afin, merişor, iarbă neagră, sevă de mesteacăn (dar şi alte ţesuturi din mesteceni, precum mugurii de mesteacăn pufos, mugurii de mesteacăn argintiu, seminţele de mesteacăn pufos etc.), ienupăr, frasin, fag, laur ghimpos, muguri de salcie, sâmburi de piersică etc.

Printre cele mai bune produse pentru susţinerea rinichilor de pe piaţa produselor naturale sunt formulele Polygemma, care combină într-o singură sticluţă puterea vindecătoare a mai multor muguri şi ţesuturi din plante.

Iar acţiunea lor blândă, dar puternică şi profundă, ajută continuu procesul de detoxificare (aceste produse sunt susţinători foarte puternici în perioadele de post negru – înainte şi după, dar şi în viaţa zilnică, întrucât suprasolicitarea modernă a rinichilor impune şi metode de susţinere continue).

Polygemma 12 – Rinichi detoxificare, Polygemma 7 – Căi urinare, Polygemma 14 – Articulaţii detoxificare şi Polygemma 13 – Piele detoxificare sunt formulele mele favorite de susţinere în majoritatea tratamentelor pacienţilor. Toate aceste formule conţin extractele din muguri de frasin sau diferite ţesuturi din mesteceni, pentru că arborii precum mestecenii şi frasinii ne oferă cele mai puternice combinaţii de substanţe active ce susţin rinichii.

7) Iubirea – cel mai bun remediu împotriva fricii.

Rinichii sunt cei prin care noi experimentăm atât fricile, cât şi iubirea, putând include în vibraţia lor energetică atât vibraţia luminii (a vieţii), cât şi vibraţia găurii negre (a morţii).

Cu cât trăim mai mult în iubire şi mai puţin în frică, cu atât rinichii noştri sunt mai puternici.

Orice gest de iubire întăreşte rinichii şi orice experienţă a fricii îi slăbeşte. Este uşor de ales ce tip de vibraţie să avem, în orice moment al vieţii.

Închei lucrarea de faţă, preluând un citat ce îi aparţine lui Giordano Bruno:

„Unica forţă este iubirea! Ea leagă şi dă viaţă unor lumi infinite.” 

 

Extras din lucrarea doamnei dr. Sorina Soescu – textul integral se găseşte în publicaţia „Acta gemmotherapeutica & homeopathica”
nr. 2 – www.gemoterapie.ro