EDITORIAL

Roluri actuale ale farmacistului de comunitate

Victoria Hîrjău

30 Octombrie 2019

Până în urmă cu câteva decenii, farmacistul de comunitate era perceput ca un profesionist care, în mod tradiţional, avea ca obiectiv de activitate eliberarea şi prepararea medicamentelor. Odată cu definirea, în anii ’90, a termenului de „îngrijire farmaceutică” (pharmaceutical care), practica de farmacie a devenit „centrată pe pacient şi orientată pe rezultate”, iar farmacistul a devenit un membru cu rol vital în echipa de îngrijire a sănătăţii, cu responsabilităţi în utilizarea eficientă, raţională şi sigură a medicamentului, respectiv în managementul terapiei medicamentoase.

Ulterior, ca urmare a politicilor de extindere a rolului social al farmacistului comunitar susţinute de mediul academic, forurile profesionale şi de reglementare în domeniu, a apărut conceptul de „farmacist de şapte stele”, propus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (2014). Acest concept cristalizează rolurile contemporane pe care farmacistul le exercită în cadrul sistemului de sănătate, şi anume:

  • Furnizor de servicii de îngrijire (Caregiver) – adică o persoană capabilă să ofere servicii specializate de cea mai înaltă calitate, integrate în mod continuu cu cele ale sistemului de sănătate.

  • Factor de decizie (Decision-maker) – desemnează rolul privind implicarea în luarea unor decizii adecvate privind utilizarea eficientă a informaţiei, medicamentelor, resurselor şi procedurilor de operare din farmacie, pe baza unei bune capacităţi de evaluare, sinteză şi valorificare a datelor disponibile.

  • Comunicator (Communicator) – înseamnă că farmacistul este apt să interacţioneze cu medicul şi cu alţi specialişti din domeniu, precum şi cu pacientul şi membrii comunităţii. El trebuie să aibă cunoştinţe temeinice şi la zi privind medicamentul, să deţină bune abilităţi de comunicare, să inspire încredere în profesionalismul său.

  • Administrator (Manager) – se referă la capacitatea unui farmacist de a administra eficient şi creativ forţa umană şi informaţia în scopul optimizării îngrijirii pacientului, de a dezvolta şi menţine funcţionale procedurile şi programele privind asigurarea calităţii medicamentelor şi standardele de control al mediului din farmacie.

  • Cursant pe viaţă (Life-long learner) – sugerează nevoia educaţiei farmaceutice continue, cu scopul de a-şi îmbogăţi şi consolida competenţa profesională şi de a-şi îmbunătăţi practica curentă.

  • Educator (Teacher) – relevă responsabilitatea de a educa şi de a instrui generaţiile viitoare de farmacişti prin transmiterea de cunoştinţe şi deprinderea de abilităţi, precum şi de a informa, consilia şi educa pacienţii şi publicul larg în legătură cu medicamentul.

  • Lider (Leader) – reprezintă capacitatea farmacistului de a lua decizii, de a comunica şi de a gestiona eficient activitatea, având ca rezultat final îngrijirea de calitate a pacientului.

Cred că trecerea sumară în revistă a rolurilor sociale curente ale farmacistului reprezintă un scurt memento asupra complexităţii practicii farmaceutice actuale şi ne îndreptăţeşte, o dată în plus, sentimentul de mândrie că aparţinem unei comunităţi profesionale cu o identitate unică, nobilă prin obiectivele şi scopurile sale, pusă în slujba sănătăţii şi bunăstării semenilor.

Articole din ediția curentă

ISTORIA FARMACIEI

Repere farmaceutice de-a lungul istoriei, 2019 (IV)

Maria-Gabriela Suliman, Antoaneta Lucasciuc
Societatea Română de Istoria Farmaciei, Societatea Română de Istoria Medicinei...
GEMOTERAPIE

Echilibrul interior

Sorina Soescu
Cele mai multe suferinţe ale oamenilor apar din interpretările pe care mintea le dă realităţii în care trăieşte corpul. Cu alte cuvinte, nu ceea ce se întâmplă produce suferinţă, ci modul în care mintea interpretează ceea ce se întâmplă....
CERCETARE

Direcţii de cercetare şi elaborare de preparate antituberculoase

Nicolae Bacinschi, Sofia Alexandru, Anna Donica, Ina Guţu
Creşterea incidenţei cazurilor noi de tuberculoză, a formelor latente şi cu rezistenţă multiplă şi extinsă, a impus accelerarea cercetării şi elaborării preparatelor antituberculoase prin elucidarea unor ţinte noi. Direc...
Articole din edițiile anterioare

EDITORIAL

Ziua Mondială a Farmaciştilor

Victoria Hîrjău
Ca în fiecare an, pe 25 septembrie se aniversează Ziua Mondială a Farmaciştilor, moment de recunoaştere a rolului pe care profesia noastră îl are în societate....
EDITORIAL

„Sănătatea mea, dreptul meu”

Victoria Hîrjău
Titlul editorialului pe care vi-l propunem în numărul curent al revistei Farmacist.ro reprezintă tema aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a 76-a aniversare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, marcată, ca în fiecare an, pe 7 aprilie....
EDITORIAL

Privind spre viitor

Victoria Hîrjău
La o simplă privire asupra lumii în care trăim, remarcăm cu uşurinţă progresele înregistrate în toate domeniile vieţii cotidiene, inclusiv în domeniul sănătăţii. Ca farmacişti, conştientizăm beneficiile pe care biotehnologiile şi nanotehnologiile farmaceutice, ca tehnologii avansate deja cunoscute, le au în...