La o simplă privire asupra lumii în care trăim, remarcăm cu uşurinţă progresele înregistrate în toate domeniile vieţii cotidiene, inclusiv în domeniul sănătăţii.

Ca farmacişti, conştientizăm beneficiile pe care biotehnologiile şi nanotehnologiile farmaceutice, ca tehnologii avansate deja cunoscute, le au în îngrijirea sănătăţii.

În contextul actual, urmărind sursele de informare referitoare la preocupările de îngrijire a sănătăţii, se constată un interes evident pentru implementarea de noi tehnologii în acest domeniu, precum inteligenţa artificială, terapia genică, metodele de fabricaţie aditivă (printarea 3D), bioprintarea, integrarea tehnologiei portabile sau testarea in silico a unor noi substanţe potenţial active terapeutic.

Avantajele utilizării lor sunt majore, prin accelerarea dezvoltării de noi medicamente, crearea de ţesuturi sau organe, îmbunătăţirea managementului bolilor cronice şi reducerea timpului de lucru al personalului implicat, cu beneficiul alocării efortului pentru îngrijirea propriu-zisă a pacientului.

Punerea lor în practică va necesita elaborarea unor reglementări de autorizare din partea autorităţilor responsabile şi o educaţie profesională adaptată pentru personalul din domeniul medical şi farmaceutic.