Dragi colegi români,

Îmi face o deosebită plăcere să vă transmit acest mesaj cu ocazia celui de-al 17-lea Congres Naţional de Farmacie organizat de Colegiul Farmaciştilor din România şi, în special, a celui de-al treilea simpozion-satelit al Asociaţiei Naţionale a Farmaciştilor de Spital din România, care este un membru de excepţie al Federaţiei Internaţionale Farmaceutice (FIP).
FIP este organismul internaţional care reprezintă farmacia, ştiinţele farmaceutice şi educaţia farmaceutică, fondat în 1912. Prin cele 144 de organizaţii naţionale membre, membri academici din cadrul instituţiilor academic şi membri individuali, reprezentăm peste patru milioane de indivizi din cadrul profesiei noastre din întreaga lume.
FIP este o organizaţie neguvernamentală care a fost în relaţii oficiale cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii de-a lungul a 70 de ani. Prin intermediul parteneriatelor noastre şi al acoperirii reţelei noastre extinse la nivel global, lucrăm pentru a sprijini dezvoltarea profesiei de farmacist pentru a răspunde nevoilor şi aşteptărilor de la sistemele de sănătate din lume. FIP este unic, deoarece nicio altă organizaţie farmaceutică internaţională nu combină elemente precum educaţia, ştiinţa şi practica sub un singur acoperiş. FIP este numitorul comun pentru toate aspectele şi domeniile profesionale farmaceutice, reunind asociaţii profesionale, cercetători, universităţi de farmacie, oameni de ştiinţă şi practicieni pentru a construi o strategie globală pentru o profesie mai bună şi mai puternică.
Membrii noştri – indivizi şi organizaţii – participă la modelarea farmaciei la nivel global. În viitorul apropiat, vreau – cu ajutorul noului CEO, al personalului său şi al Biroului FIP – să creştem valoarea adăugată a FIP pentru membrii noştri, întărind sprijinul pe care îl oferim şi ajutându-i în continuare să desfăşoare reformele necesare pentru fiecare ţară. Sunt convins că FIP este organizaţia care poate face posibil ca profesioniştii din domeniul farmaceutic să contribuie în mai multe moduri inovatoare în domeniul sănătăţii în viitorul apropiat, ghidând profesia prin educaţie bazată pe ştiinţă şi prin modele de noi practici adaptate nevoilor locale specifice.
După cum probabil ştiţi, în 2008, Secţia de farmacie de spital din cadrul FIP a elaborat un set de 65 de declaraţii, denumite „Declaraţiile de la Basel”, care reflectă viziunea sa asupra practicii în domeniul farmaciei de spital. Aceste declaraţii acoperă toate arealele rolului farmacistului de spital, inclusiv achiziţiile publice, influenţa asupra prescripţiilor, pregătirea şi eliberarea, administrarea, dar şi monitorizarea, formarea şi dezvoltarea în acest domeniu. 
Pot doar să vă încurajez să implementaţi aceste declaraţii, pas cu pas, pentru a atinge standardele internaţionale definite de către FIP pentru a asigura o practică optimă, de calitate, pentru profesia noastră în spitale. Acţionaţi! Şi nu uitaţi că FIP va fi alături de dumneavoastră dacă aveţi nevoie de sprijin!
Singura modalitate de a avea succes în viitor este de a încuraja colaborarea dintre FIP şi fiecare ţară, de a lucra împreună şi de a deveni parteneri pentru a crea cele mai potrivite soluţii pentru provocările specifice ale profesiei noastre din întreaga lume. Noi, farmaciştii, suntem unici prin diversitatea noastră. Trebuie să ne asigurăm că expertiza noastră, de la descoperirea şi dezvoltarea medicamentelor şi până la eliminarea lor corespunzătoare, este apreciată. De asemenea, trebuie să recunoaştem că beneficiarii serviciilor farmaceutice nu sunt numai pacienţii, ci şi sistemele noastre de sănătate. Prin colaborări – cu alţi profesionişti din domeniul sănătăţii, cu guvernul şi cu cei din alte ţări – se pot obţine rezultate mai bune.
Prin prezenţa dumneavoastră la acest congres vă demonstraţi dorinţa de a avansa profesia noastră şi de a îmbunătăţi în continuare sănătatea comunităţilor în care activaţi. Profesia noastră are multe de oferit, iar viitorul farmaciei este aşa cum ni-l construim. Sper că următoarele câteva zile vă vor aduce discuţii şi posibilităţi de învăţare minunate care vor conduce la acţiuni hotărâte şi la rezultate excepţionale.

Trăiască profesia farmaceutică,
Trăiască FIP,
Trăiască farmaciştii din România!

Dominique Jordan,
Preşedintele Federaţiei Internaţionale 
Farmaceutică (FIP),
25 septembrie 2018