Alimentaţia ne influenţează major atât calitatea vieţii, cât şi durata sa. Sănătatea se menţine cu alimente pline de vitalitate şi de nutrienţi. Discuţiile despre alimentaţie sunt esenţa medicinei preventive, dar şi parte importantă din consultaţiile medicale şi tratamente.

Tubul digestiv este o componentă esenţială din fiinţa umană. Fiecare parte a sa are un rol bine determinat şi fiecare poate fi afectată într-un fel sau altul de dieta pe care o avem sau de viaţa pe care o ducem.

Ficatul şi colecistul - organe pereche, situate în partea dreaptă a abdomenului, imediat sub diafragm - au roluri esenţiale în procesul de digestie, dar şi în procesul general de detoxifiere a organismului.

Ficatul este considerat „uzina chimică“ a organismului nostru – este organul care se ocupă de sinteza substanţelor de care au nevoie miliardele de celule din care este alcătuit corpul. În ficat sunt produşi anticorpi, enzime, vitamine, colesterol, hormoni şi multe alte substanţe esenţiale vieţii. Dacă am putea desfăşura pe o suprafaţă plană funcţiile enzimelor de la nivelul ficatului, am avea o uzină de peste 1000 km pătraţi – o suprafaţă imensă, incredibilă. Buna funcţionare a ficatului este atât de importantă, încât organismul s-a îngrijit să aibă multe mecanisme de rezervă.

Analizele de laborator de la nivelul ficatului se modifică doar atunci când circa 75% din funcţia ficatului este deja afectată (blocată sau distrusă), astfel încât abia din acel moment încep să apară simptome şi persoana să simtă că ceva este în neregulă.

Pentru ca uzina chimică vitală să funcţioneze cât mai mult şi mai bine cu putinţă, există un „gardian“ numit colecist. Acesta este un săculeţ în care se depozitează bila (la nevoie), dar şi un organ extrem de reactiv la mulţi stimuli – fizici şi emoţionali. Bila este un lichid de culoare galben-verzuie, cu gust amar şi caracter alcalin, secretat de ficat şi depozitat în vezica biliară. Acesta este evacuat în duoden în timpul digestiei, ajutând la digerarea lipidelor. Principalul „semnal“ pe care îl foloseşte colecistul pentru a ne anunţa de existenţa unui pericol (a unei încărcături toxice periculoase) este starea de greaţă.

Această stare neplăcută ne anunţă că „uzina chimică“ a ficatului nu mai face faţă detoxifierii şi ar fi cazul să ne oprim în a mai introduce în tubul digestiv alte substanţe.

Să-i lăsăm ficatului timp să echilibreze problemele apărute.

Dacă cineva introduce alimente în tubul digestiv, în ciuda senzaţiei de greaţă, apare al doilea semnal de respingere, mai puternic – vărsătura. Pentru a nu face şi mai rău corpului, acesta alege să folosească intrarea ca şi o ieşire de siguranţă – la nevoie.

Înainte de a apărea greaţa sau chiar vărsătura, colecistul ne poate atenţiona că „ceva este în neregulă“ prin intermediul altor „senzaţii-semnal“: senzaţie de greutate, de apăsare, înţepătură sau chiar de durere intensă.

În anumite situaţii, multe simptome se pot combina (mai ales când cantitatea de toxine din ficat, tubul digestiv şi sistemul limfatic sunt periculos de mari) şi să declanşeze episoade impresionante de colici biliare, traduse prin stare de rău general, cu dureri intense, frisoane, chiar creşteri de temperatură – sau migrene biliare, cu dureri mari de cap, alături de greaţă, vărsături, ameţeli, slăbiciune etc.

Ce trebuie să facă orice persoană care are aceste simptome?

Să stea în repaus. Atât fizic, cât şi alimentar.

Nu mai face nimic, nu mai mănâncă nimic, nu mai trăieşte emoţii (şi stările emoţionale dificile pot declanşa o colică biliară) – doar REPAUS!

 

 

Şi atunci, corpul are liniştea necesară ca să-şi echilibreze mecanismele tulburate.

Orice criză biliară sau migrenă biliară trece singură – cu sau fără tratament. Cei care suferă de astfel de probleme ştiu din experienţă.

De cele mai multe ori, medicamentele nu fac decât să îngreuneze şi mai tare sarcina unui ficat şi aşa suprasolicitat şi a unui colecist care nu mai reuşeşte să-l protejeze.

SIMPLA ODIHNĂ, consumul în cantităţi medii de lichide (nu apă simplă, ci apă cu lămâie, suc de portocale sau suc de grepfrut – gură cu gură, nu mult o dată) şi SOMNUL rezolvă crizele mult mai repede decât orice fel de tratamente.

Ficatul şi colecistul pot fi ajutaţi să-şi desfăşoare normal funcţiile cu produse naturale gemoterapice.

Extractul din mlădiţe de rozmarin (Rosmarinus officinalis) şi extractul din muguri de arţar (Acer campestris) reprezintă combinaţia favorită pentru prevenţia apariţiei dischineziei biliare.

Gemoterapicul de rozmarin este drenor hepato-biliar, coleretic şi colagog, activator metabolic (cu excepţia metabolismului glucidic), antioxidant puternic, hipocolesterolemiant, antialergic. Prin urmare, susţine buna funcţionare a ficatului şi a colecistului, ajută la scăderea nivelului colesterolului şi a trigliceridelor (dischinezie biliară cu hiper- şi hipotonie; colecistite cronice, insuficienţă hepatică uşoară; tulburări ale circulaţiei periferice la hepatici).

În plus, gemoterapicul de arţar este antiinflamator şi analgezic la nivelul colecistului (modificând compoziţia bilei şi reducând astfel formarea calculilor biliari).

Alte produse utile pentru buna funcţionare a colecistului sunt extractul din muguri de frasin (Fraxinus excelsior) şi extractul din mlădiţe de ienupăr (Juniperus communis) – preparate eficiente şi pentru echilibrarea funcţiilor ficatului, alături de cele ale colecistului.

Extractul din muguri de frasin este drenor articular, biliar, renal şi limfatic, are acţiune antiinflamatoare, diuretică, uricozurică, hipocolesterolemiantă.

Extractul din mlădiţe de ienupăr influenţează funcţiile ficatului, acţionând la nivelul metabolismelor proteic, lipidic şi glucidic.

Pot fi folosite şi formulele complexe Polygemma 2 - căi biliare (o combinaţie de gemoterapice de rozmarin, arţar şi frasin), la nevoie şi Polygemma 11 - ficat detoxifiere, care conţine gemoterapice de ienupăr, rozmarin şi alun.

Cea mai bună prevenţie o constituie evitarea alimentelor care îngreunează şi blochează funcţia colecistului şi a ficatului (mai ales grăsimile, în special cele prelucrate termic – orice fel de uleiuri prelucrate termic sau grăsimi prăjite – animale sau vegetale).

Cei mai mari duşmani ai colecistului şi ficatului sunt SUBSTANŢELE CHIMICE DIN ALIMENTAŢIE – toate E-urile, toţi conservanţii, îndulcitorii, emulgatorii, aromatizanţii, potenţiatorii de gust şi de aromă şi multe altele.

Intervenţia chimiei în alimentaţie, în ultimii 50-60 de ani în special, a dus la apariţia unor boli incredibile. Toată mâncarea preparată şi cumpărată ca atare din magazine (de la pâine şi până la lactate procesate, mezeluri sau dulciuri, conserve, sucuri şi îngheţate) este plină de substanţe chimice. În fiecare aliment sunt doar cantităţi mici, acceptate de industria alimentară. Dar consumul lor zi de zi le face să se adune şi să se adauge altor factori poluanţi şi reprezintă cauza principală a degradării sănătăţii tuturor.

Pentru menţinerea colecistului în stare de sănătate şi a tubului digestiv în stare de funcţionare optimă timp îndelungat, întoarceţi-vă la hrana simplă – la alimente SIMPLE, procurate ca atare şi preparate minimum în casă.

Solicitaţi, căutaţi şi cumpăraţi fructe şi legume, dar şi grâne sau leguminoase, carne, lactate şi ouă CA ATARE şi gătiţi feluri simple, care să nu necesite amestecuri prea savante şi complicate.

Colecistul nu este „dat peste cap“ de consumul a 1-2 ouă fierte, alături de o salată de roşii proaspăt pregătite. El protestează mai degrabă la prăjeli şi la consumul unui corn cu ciocolată care a stat 6 luni pe raftul magazinelor, având termen de garanţie 1-2 ani!

Recomandarea este să se mănânce alimente proaspete, de evitat cele ambalate, la conservă şi orice preparat „de-a gata“ şi veţi remarca eficienţa cu care organismul îşi reglează orice probleme legate de funcţionarea colecistului.

Emoţiile principale care afectează funcţionarea colecistului sunt amărăciunea – nemulţumirea şi mai ales INDECIZIA. Se pare că vezica biliară este foarte slăbită la cei care au nevoie să ia mereu decizii sau la cei foarte INDECIŞI.

Aşa încât, cei aflaţi în posturi de conducere, care mereu decid pentru alţii, pot să se relaxeze mai mult şi să consume fructe şi legume crude, în special citrice, fructe de pădure, struguri şi rădăcinoase, care îi vor ajuta să se relaxeze şi să nu mai fie atât de trişti că multe dintre deciziile lor nu sunt chiar cele mai bune („multe faci, multe greşeşti!“).

Iar cei INDECIŞI pot consuma citrice, struguri şi grăsimi sănătoase, precum avocado sau cocos – pentru a-şi susţine funcţia biliară şi a nu mai pierde energia neştiind ce să mănânce, cu ce să se îmbrace sau cu cine să iasă la plimbare!

Colecistul este foarte necesar pentru eficienţa noastră ca fiinţe umane.

Se decide prea uşor scoaterea lui prin intervenţie chirurgicală, atunci când se umple de „pietre“. Acestea sunt, de fapt, nişte „dopuri de colesterol“ care sunt şi în ficat în acelaşi timp. Când vezica biliară are pietre, ficatul este deja complet plin de pietre (vezicula este ultima care se umple, ea luptă până la capăt să rămână „liberă“).

Scoaterea colecistului ajută aparent la dispariţia unor simptome, dar lasă pe loc un ficat blocat, plin de dopuri de colesterol şi rămas fără „gardian“ şi fără instrumentul de semnalizare a neregulilor.

Aşa încât, ficatul se va degrada încetul cu încetul, fără să mai poată semnala procesul - şi va atrage odată cu el şi degradarea digestiei şi a vieţii persoanei.

Colecistul (şi ficatul) se pot curăţa uşor de dopurile de colesterol – care sunt solubile în multe substanţe (sucuri de grepfrut, portocale, limonadă, suc de struguri, sucuri de fructe de pădure, ceaiuri de sunătoare, de anghinare, de armurariu sau rostopască - şi multe altele).

O alimentaţie sănătoasă, bogată în alimente vii, un stil de viaţă echilibrat – cu mişcare, oxigenare, odihnă şi alternanţă muncă/odihnă - şi puţin ajutor din partea produselor naturale – gemoterapice şi fitoterapice – determină ca problemele veziculei biliare şi ficatului să dispară.

Corpul nostru are o capacitate uriaşă de vindecare (ştim asta, întrucât am observat că are o capacitate URIAŞĂ de rezistenţă la abuzuri! Este aceeaşi posibilitate, dar folosită în beneficiul corpului).

Transmiteţi în farmacie mesajul către pacienţi: Ajutaţi-vă corpul! – înţelegând ceea ce vi se întâmplă şi luând cele mai simple măsuri de echilibrare – dieta şi tratamentul natural. Dischinezia biliară se vindecă 100% doar cu dietă şi tratament natural.