În urmă cu un an aflam, cu oarecare uimire, ca lumea era ameninţată de o nouă pandemie. Mulţi dintre noi ne-am „trezit”, aşadar, într-o situaţie nemaiîntâlnită în cursul propriei existenţe, deşi lunga istorie a omenirii a fost marcată de apariţia a diverse pandemii. Un virus nou şi-a pus amprenta asupra stilului de viaţă al oamenilor la nivel global şi a determinat o mobilizare generală a comunităţii ştiinţifice din domeniul sănătăţii (epidemiologiei) pentru a „dezlega” necunoscutele noului virus. Astfel, cu sau fără voie, ne-am acomodat la distanţare fizică, muncă şi învăţământ online, vizite, călătorii şi concedii efectuate în condiţii restrictive, viaţă culturală minimumă, purtarea obligatorie a măştii şi multe altele. Am avut printre noi cunoştinţe, colegi, prieteni, rude infectaţi cu COVID-19 şi poate, mai grav, am pierdut fiinţe dragi. Altfel spus, am petrecut un an din viaţă plin de îngrijorări, frustrări şi temeri.
Între timp, ne-am uitat cu speranţă la progresele ştiinţifice înregistrate în cunoaşterea şi înţelegerea bolii generate de noul virus şi la mobilizarea centrelor de cercetare şi a unor companii farmaceutice pentru dezvoltarea unor vaccinuri, care să facă posibilă combaterea actualei pandemii. 
În prezent, avem acces la trei vaccinuri autorizate şi este în desfăşurare o campanie de vaccinare a populaţiei împotriva COVID-19 care inspiră speranţă într-o revenire treptată la normalitate. În acelaşi timp, este esenţial pentru noi, ca farmacişti, să ne informăm cât mai bine asupra evoluţiei pandemiei şi a soluţiilor furnizate de surse ştiinţifice credibile şi de încredere.
Rămân încă unele aspecte de interes care trebuie clarificate de studiile clinice, precum durata imunităţii dobândite prin infectare sau postvaccinare, siguranţa vaccinării femeilor însărcinate sau a celor care alăptează, eficacitatea vaccinurilor actuale faţă de tulpinile virale mutante etc. 
În ceea ce ne priveşte, sperăm că, prin intermediul articolelor referitoare la infecţia cu SARS-CoV-2 publicate de autori prestigioşi în paginile revistei noastre în anul precedent, v-am oferit informaţii utile pe marginea subiectului în discuţie.