GINECOLOGIE

Belara®: contraceptiv de primă intenţie, sigur şi eficient

First published: 15 noiembrie 2015

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

DOI: 10.26416/Gine.3.3.2015.4827

Abstract

Combined oral contraceptives are the most used method of contraception worldwide. Modern hormonal contraceptives and contraceptive offer in addition to their excellent contraceptive properties other benefits, and are the safest and effective reversible methods of contraception if used correctly. Belara® is a combined oral contraceptive developed by Grunenthal (Germany) based on Neo-Eunomin, a biphasic product containing progesterone as chlormadinone acetate (2 mg) and ethinyl estradiol (0.03 mg)(2). This product offers consumers an ideal combination of high contraceptive efficacy and additional benefits related to dermatological aspects, stability of menstrual cycles, corporeal weight, dysmenorrhea, being likely to contribute to the quality of life and wellbeing.
 

Keywords
combined oral contraceptives, chlormadinone acetate, effectiveness, safety

Rezumat

Contraceptivele orale combinate sunt cea mai utilizată metodă de contracepţie la nivel global. Preparatele contraceptive hormonale moderne oferă pe lângă efectul contraceptiv şi alte beneficii, fiind dintre cele mai sigure şi eficace metode contraceptive reversibile dacă sunt utilizate în mod corect. Belara® este un contraceptiv oral combinat dezvoltat de Grunenthal (Germania), având la bază un preparat bifazic, Neo-Eunomin, ce con­ţine progestativ sub formă de acetat de clormadinon (2 mg) şi etinilestradiol (0,03 mg)(2). Acest produs oferă utilizatoarelor o combinaţie ideală între eficacitatea contraceptivă înaltă şi alte beneficii legate de aspecte dermatologice, stabilitatea ciclurilor menstruale, greutatea corporală, calmarea durerilor menstruale, contribuind la calitatea vieţii şi a stării de bine în general.
 

Introducere

Contraceptivele hormonale moderne, pe lângă efectul contraceptiv, asigură reglarea ciclurilor menstruale, sunt utile în tratamentul dismenoreei şi al sindromului premenstrual, în prevenirea anemiilor la femeile cu menoragii, aducând şi efecte pozitive de ordin cosmetic, crescând astfel calitatea vieţii. Aceste beneficii joacă un rol decisiv în alegerea unui contraceptiv oral, minimul cerut de orice utilizatoare fiind reprezentat de eficienţă, bună tolerabilitate, siguranţă şi contracepţie optimă.

Belara® este un contraceptiv oral combinat modern ce poate fi administrat pe termen lung atât timp cât administrarea nu este limitată de riscuri asupra sănătăţii.

Eficacitatea contraceptivă. Belara prezintă o eficacitate contraceptivă excelentă, cu un indice Pearl corectat de 0,076 (0,344 necorectat) calculat din 125.634 de cicluri. Cea mai mică doză zilnică de acetat de clormadinonă pentru inhibarea completă a ovulaţiei este de 1,7 mg(17). Acetat de clormadinonă (ACM) modifică consistenţa mucusului cervical. Astfel, previne migrarea spermei în colul uterin şi afectează motilitatea spermei(18). Doza totală pentru transformare secretorie endometrială este de 25 mg pe ciclu.
 

Figura 1
Figura 1


 

Figura 2
Figura 2

Într-un studiu a 29.262 de cicluri menstruale în care au fost implicate 2.620 de femei s-a decelat existenţa a 10 sarcini în 12 luni. Se consideră că 90% din sarcinile apărute sub tratament se datorează complianţei scăzute (8 din 9 femei omit administrarea pilulelor).

Beneficii cosmetice pentru păr şi ten. Din studiile dermatologice efectuate, contraceptivul Belara® este eficient în normalizarea tenului gras, în cazul părului cu tendinţă de îngrăşare şi în reducerea impurităţilor tenului şi a seboreei.

Studiile clinice au demonstrat eficacitatea produsului în ameliorarea şi vindecarea acneei şi a seboreei, fapt menţionat şi de prof. univ. Gaspard (de la Universitatea din Liege, Belgia - figura 1).

Administrarea contraceptivului demonstrează o scădere a factorului „ten unsuros” şi „ten foarte unsuros” după administrarea a 6 cicluri de tratament (figura 2).

Reducerea simptomatologiei legate de seboree a fost studiată în contextul schimbărilor aspectului părului. Din totalul pacientelor, în 76,2% din cazuri s-a observat normalizarea aspectului părului după 6 cicluri de tratament(4).

Din totalul afecţiunilor dermatologice se remarcă ameliorarea afecţiunilor în 86,5% din cazuri şi vindecarea în 25,8% din cazuri(2,5). Într-un studiu-control randomizat ce evaluează eficacitatea Belara® în tratamentul acneei moderate pustulo-papuloase a feţei în comparaţie cu alte contraceptive orale combinate ce conţin levonorgestrel (LNG 0,15 mg+0,03 mg EE) se demonstrează faptul că dupa 12 cicluri de tratament apare o reducere semnificativă a semnelor de manifestare a acneei, inclusiv a celei comedoniene(6).

Reducerea pilozităţii corporale şi a acneei are ca rezultat îmbunătăţirea relaţiilor sociale şi a respectului de sine.

Efecte asupra libidoului. Sunt cunoscute efectele nefaste ale contracepţiei hormonale asupra libidoului prin suprimarea ovulaţiei şi blocarea testosteronului. Influenţa contraceptivelor asupra calităţii vieţii sexuale are un impact important asupra complianţei terapeutice. În studiul în care este inclus contraceptivul Belara®, pe parcursul a 24 de cicluri de tratament, 90% dintre femei nu au observat nici o schimbare asupra libidoului.
 

Figura 3
Figura 3


 

Figura 4
Figura 4


 

Figura 5
Figura 5

Studiile clinice şi observaţionale ulterioare demonstrează că Belara® nu are efecte adverse asupra libidoului(3). Tratamentul este eficient în ceea ce priveşte creşterea încrederii în sine, cu acţiune pozitivă asupra funcţionării fizice corespunzătoare, stării generale de sănătate, vitalităţii şi funcţiei sociale. Cel mai interesant rezultat a fost reprezentat de schimbarea comportamentului sexual, cu o creştere a ratei actului sexual, fapt care contribuie şi la schimbările de ordin estetic obţinute de utilizatoarele pilulei(3).

Sindromul premenstrual şi starea de dispoziţie. Un grup mare de femei aflate la vârsta fertilă suferă de modificări ciclice ale dispoziţiei ce au ca efect direct scăderea calităţii vieţii. Contreras şi colab. au demonstrat că ACM singur (vs. placebo) reduce semnificativ severitatea depresiei şi anxietăţii, crampele şi schimbările de dispoziţie la femeile cu sindrom premenstrual (figura 3)(7).

Într-un studiu post-marketing, după 12 cicluri de tratament cu Belara® s-a observat că 90% dintre pacientele cunoscute cu depresie uşoară, moderată şi severă au răspuns pozitiv la tratament(10).
 

Figura 6
Figura 6

În susţinerea concluziilor vine şi studiul de evaluare („Belara® Evaluation on Dysmenorrhea”), ce a demonstrat o scădere considerabilă (mai mare de 80%) a incidenţei depresiei moderate până la severe la femeile care au utilizat Belara®(10), iar „The Contraceptive Switch Study” (COSS)(5,8,9,10) demonstrează o reducere în apariţia depresiei cu mai mult de 60% după 4 luni de tratament cu Belara® şi cu 90% după 12 luni de tratament.

Combinaţia dintre acetat de clormadinon şi etinilestradiol nu prezintă efecte nedorite relevante clinic asupra stării emoţionale şi de dispoziţie, iar în afara efectelor contraceptive excelente contribuie pozitiv la starea generală de bine şi deci influenţează pozitiv ratele de tolerabilitate şi complianţă.

Controlul ciclurilor menstruale şi al dismenoreei. Femeile aflate sub tratament cu Belara® beneficiază de la începutul administrării de o înaltă stabilitate a ciclurilor menstruale, de sângerări menstruale regulate reduse cantitativ şi ca intensitate, de ameliorarea dereglărilor ciclului menstrual şi de ameliorarea dismenoreei.

Un studiu clinic demonstrează că sub acest tratament cu Belara® apar sângerări menstruale regulate la 2-3 zile după încetarea administrării contraceptivului, cu o durată medie de 4,5-5 zile(3,11), se remarcă o scurtare a duratei sângerărilor în momentul comparării cu trei cicluri menstruale anterior administrării medicamentului, iar intensitatea sângerărilor menstruale scade(8).

În cadrul unei evaluări clinice ce a inclus 2.620 de femei (pe durata a 12 cicluri menstruale), mai mult de 90% dintre femeile ce au avut în antecedente sângerări intermenstruale/amenoree au observat dispariţia acestor simptome sub tratamentul cu Belara® (figura 5)(10).

Produsul este foarte eficient în tratamentul dismenoreei, aceasta fiind o cauză frecventă de disconfort pentru femei. Se remarcă beneficii mai pronunţate la administrarea de Belara® în comparaţie cu alte formule(8,12).

Schramm şi Steffens concluzionează că tratamentul cu Belara reduce severitatea dismenoreei, reduce sângerările intermenstruale(10), fapt suţinut şi de alte studii. Controlul adecvat al ciclurilor menstruale are un rol important pentru acceptarea şi aderarea la tratamentul contraceptiv oral.

Absenţa durerii se asociază cu reducerea consumului de analgezice (de la 71,7% la 18,2%).

Greutatea. Creşterea în greutate asociată utilizării COC este una din temerile cunoscute ale femeilor înaintea iniţierii terapiei. Nu există dovezi care să confirme acest fenomen(10).

Studiile clinice demonstrează faptul că Belara® are un efect minim asupra creşterii în greutate(4,6,7,11,13,14). În studiul efectuat de Schramm şi Steffens(10) majoritatea femeilor (78,8%) nu resimt o modificare semnificativă a greutăţii (+/- 2 kg) pe durata administrării.

Uras şi colab. au sugerat că Belara® poate reduce semnificativ masa de ţesut adipos(11). După 3 şi 6 cicluri de Belara® masa de ţesut adipos a scăzut la 13,5+/-1 kg, respectiv 12,7+/-1 kg, comparativ cu valoarea de bază de 14,2+/-1kg(14).

Concluzionând, administrarea pe termen lung a acestui produs are efecte ponderale neglijabile.

Evenimente tromboembolice. Schramm (2011) a efectuat un alt studiu pe 62.218 femei (345.964 de cicluri menstruale examinate), din care 60.508 au fost analizate.

Au fost raportate 6 evenimente tromboembolice, echivalentul unei incidenţe de 2,4/10.000.

În concluzie, Belara® este un contraceptiv eficient şi bine tolerat la adolescente şi femei adulte(19).

Concluzia Societăţii Germane de Ginecologie Endocrinologică şi Medicină Reproductivă (DGGEF e.V.) şi a Asociaţiei Profesionale a Ginecologilor Germani (BVF e.V.), din 2011, este că riscul de apariţie a trombozelor venoase în cazul tratamentului cu Belara® este similar cu cel al contraceptivelor care conţin levonorgestrel(20). Nu există nici un motiv pentru femeile care au utilizat COC şi la care nu a apărut nici o problemă să înceteze utilizarea acestora.

Tolerabilitate. Belara® prezinta un profil favorabil al siguranţei, neavând efecte clinice relevante asupra metabolismului carbohidraţilor, tensiunii arteriale, frecvenţei cardiace şi a parametrilor bioumorali sau asupra hemostazei.

Belara® se pretează utilizării pe termen lung, îmbunătăţind complianţa şi nivelul de acceptare a terapiei, cu un profil de tolerabilitate favorabil(21).

Concluzii

Rezultatele studiilor demonstrează că Belara® este un contraceptiv oral ce oferă utilizatoarei o combinaţie perfectă între eficacitatea contraceptivă înaltă, stabilitatea ciclurilor menstruale, scăderea favorabilă a duratei şi intensităţii sângerărilor menstruale, lipsa modificărilor ponderale, beneficii clare pentru ten şi păr, beneficii pentru femei cu dismenoree preexistentă, complianţă satisfăcătoare, impact favorabil asupra stării emoţionale şi a calităţii vieţii, lipsa efectelor nedorite asupra libidoului. 

 

Bibliografie

ANMDM, Comunicat de presă 15.02.2013;
Kaiser E. [Effect of a new hormonal contraceptive (Neo-Eunomin) in females with androgenization symptoms]. Geburtshilfe Frauenheilkd. 1984 Oct;
Zahradnik H, Goldberg J, Andreas J. Efficacy and safety of the new antiandrogenic oral contraceptive Belara. Contraception. 1998 Feb;57(2):103-9.
Schramm G, Steffens D. Contraceptive efficacy and tolerability of chlormadinone acetate 2mg/ethinylestradiol 0.03mg (Belara®). Results of a post-marketing surveillance study. Clin Drug Invest. 2002;22:221-31.
Schramm G, Heckes B. Switching hormonal contraceptives to a chlormadinone acetate-containing oral contraceptive. The Contraceptive Switch Study. Contraception. 2007 Aug;76(2):84-90.
Kuhl H. Chemie und Pharmakologie von Chlormadinonacetat. In: Loch EG, Schramm G, editors. Chlormadinonacetat bei Androgenisieringserscheinungen. Stuttgart New York: Schattauer Verlag 1995. p. 1-24.
Contreras CM, Azamar-Arizmendi G, Saavedra M, Hernandez-Lozano M. A five-day gradual reduction regimen of chlormadinone reduces premenstrual anxiety and depression: a pilot study. Arch Med Res. 2006 Oct;37(7):907-13.
Zahradnik HP, Hanjalic-Beck A, Waldmann-Rex S, Schramm GAK. Effects of 2 mg chlormadinone acetate/0.03 mg ethinylestradiol in primary dysmenorrhoea: The BEDY (Belara® Evaluation on Dysmenorrhea) study -- an open, non-comparative observational study with 4,842 women. 2010: Manuscript in preparation.
Huber JC, Heskamp ML, Schramm GA. Effect of an oral contraceptive with chlormadinone acetate on depressive mood : analysis of data from four observational studies. Clin Drug Investig. 2008;28(12):783-91.
Schramm G, Steffens D. A 12-month evaluation of the CMA-containing oral contraceptive Belara: efficacy, tolerability and antiandrogenic properties. Contraception. 2003 Apr;
Zahradnik HP, Hanjalic-Beck A, Waldmann-Rex S, Schramm GAK. Effects of 2 mg chlormadione acetate/0.03 mg ethinylestradiol in primary dysmenorrhoea: The BEDY (Belara Evaluation on Dysmenorrhea) study – an open, non-comperative observational study with 4,842 women. 2010: Manuscript in preparation.
Zahradnik HP, Wetzka B, Schuth W. Zyklusabhängige Befindlichkeitsstörungen der Frau. Gynäkologe. 2000;33:225-38.
Study KF 5025/03. Contraceptive and anti-androgenic efficacy and safety on long-term administration. Data on file. FO-KL355/A.
Uras R, Orru M, Etzi R, Peppi G, Marotto MF, Pilloni M, et al. Evidence that in healthy young women, a six-cycle treatment with oral contraceptive containing 30 mcg of ethinylestradiol plus 2 mg of chlormadinone acetate reduces fat mass. Contraception. 2009 Feb;
Bock K., Heskamp M.-L., Schramm G. Ergebnisse der BEDY-Studie. Überzeugender Einfluss von CMA bei, Dysmenorrhoe und anderen zyklusabhängigen Beschwerden. gyne 2008; 8:219-225.
Winkler UH, Sudik R. The effects of two monophasic oral contraceptives containing 30 mcg of ethinyl estradiol and either 2 mg of chlormadinone acetate or 0.15 mg of desogestrel on lipid, hormone and metabolic parameters. Contraception. 2009 Jan;
Zahradnik HP, Hanjalic-Beck A. Efficacy, safety and sustainability of treatment continuation and results of an oral contraceptive containing 30 mcg ethinyl estradiol and 2 mg chlormadinone acetate, in long-term usage (up to 45 cycles)--an open-label, prospective, noncontrolled, office-based Phase III study. Contraception. 2008 May;
Rezumatul Caracteristicilor ProdusuluiAUTORIZAłIE DE PUNERE PE PIAłĂ NR. 750/2008/01-02-03-04, data revizuirii textului: iulie 2012 ; 2. Study KF 5025/09. Inhibition of ovulation by the oral contraceptive Belara® (0.03 mg ethinylestradiol and 2 mg chlormadinone acetate) given over 3 cycles. Data on file.3. Rudolf K, Rohde E, Ruting M, Gerber B. [Endometrial findings in long-term treatment with synthetic sex steroids in Turner syndrome]. Zentralbl Gynakol. 1989;111(1):39-42.
Schramm GA, Schrah G. The efficacy and safety of an oral contraceptive containing chlormadinone acetate: results of a pooled analyşis of noninterventional trials in adult and adolescent women. Contraception. 2011 Oct;84(4):390-401. Epub 2011 May 26.
Rabe T, Luxembourg B, Ludwig M, Dinger JC , Bauersachs R, Rott H, Mueck AO, Albring C, J. Reproduktionsmed. Endokrinol 2011; 8 (Sonderheft 1), 178-218
Pushparajah D, Rohm P, Hoschen K, Albers D, Groth K, Nowack C. A 13-cycle, observational safety study with Belara® (0.03 mg ethinyl estradiol/2 mg chlormadinone acetate) in routine clinical practice. TBC. 2010;TBC(TBC):TBC.