Cu toate acestea, parteneriatul dintre intestin și flora microbiană de la acel nivel nu este întotdeauna armonios, existând numeroase studii și dovezi ale implicării bacteriilor respective în diverse patologii. Felul în care se pot transpune în practica clinică rezultatele obținute din cercetare poate conduce la terapii de viitor pentru o întreagă serie de afecțiuni. 
În antiteză cu „vârsta relativ fragedă” a cunoașterii în domeniul microbiotei se remarcă tuberculoza, o boală care a pus la grea încercare omenirea. Agentul etiologic a circulat încă din Antichitate, iar termenul „phthisis” (φθίσις) apare prima dată în literatura greacă. Deși este una dintre cele mai vechi boli cunoscute în lume, au trecut doar 135 de ani de când, pe 24 martie 1882, Robert Koch (1843-1910) a descoperit bacilul care provoacă tuberculoza: bacilul Koch, Mycobacterium tuberculosis. Pentru cercetările și descoperirile sale legate de tuberculoză a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1905.
În 2014, tuberculoza a depășit infecția cu virusul imunodeficienței umane, urcând pe primul loc în topul cauzelor de deces prin boli infecțioase. Totuși, în prezent, în 2017, incidența bolii pare a fi în scădere, iar programele naționale și internaționale de control al tuberculozei au condus la rezultate care sunt apreciate drept remarcabile. Din păcate, apariția și răspândirea bacteriilor rezistente la tratament reprezintă o amenințare, întârziind eforturile globale de a elimina această entitate patologică.
România este una dintre țările cu cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană. În prevenirea și controlul tuberculozei este încă prezentă vaccinarea BCG. După o tradiție cu vechime în prepararea vaccinului de către INC „Cantacuzino”, producția a fost suspendată în urmă cu o vreme. Astfel, de atunci, țara noastră a fost nevoită să importe vaccinul BCG, fapt ce era bine să fi fost evitat. Totuși, INC „Cantacuzino” rămâne singurul producător cu experiență din România, iar toți factorii implicați în prevenirea și controlul tuberculozei sugerează necesitatea reluării producției de vaccin la nivel național. 
În plus, INC „Cantacuzino” ar putea prepara și vaccinurile antigripal și antitetanic, la prețuri mai mici față de cele din import, la fel ca în cazul vaccinului BCG. Un alt avantaj esențial al existenței unui producător național eficace este disponibilitatea imediată pentru a pregăti cantitățile necesare. Acest lucru este stringent în cazul pandemiilor, atunci când vaccinul poate fi necesar în cantități mari și în timp foarte scurt.

Prof. dr. Mircea Ioan Popa
Redactor-șef