A existat un motiv special pentru care ați ales țara noastră? Și, mai ales, ce v-a determinat să rămâneți să profesați aici?

Provin dintr-o familie de medici din orașul Frankfurt (Germania), bunicii mei au fost farmaciști și nu am suferit niciodată de lipsuri materiale. Totuși, întotdeauna am simțit că-mi lipsește ceva... Nutream o dorință puternică de a-i ajuta pe semenii mei. Acesta a fost principalul motiv pentru care am ales România. Am venit în țară în anul 1983, în plin regim comunist, și am reușit să intru la Facultatea de Medicină de la Cluj în urma unui concurs de admitere dificil (chiar și astăzi se luptă aproximativ 100 de studenți pentru un loc). Scopul meu nu a fost să fac bani, dar Dumnezeu m-a ajutat să mă dezvolt mult mai mult decât aș fi făcut-o în Germania. Al doilea motiv a fost legat de Regina Maria, care în lumea bahá’í este cunoscută ca fiind primul cap încoronat care a acceptat mesajul lui Bahá’u’lláh. Pentru noi, de credința bahá’í, de oriunde în lume (Mongolia, Australia, Africa de Sud) sau din orice altă țară, numele României este asociat imediat cu cel al Reginei Maria, care a adoptat religia bahá’í. Am venit în România cu dorința de a studia viața Reginei Maria. Intenția mea a fost să rămân maximum 1 an, iar anul acesta s-au împlinit 35 de ani de când sunt aici.

Mulți medici aleg să plece peste hotare. De ce credeți că se întâmplă asta și cum i-ați motiva pe tineri să rămână în România?
Valul de medici care pleacă în străinătate a scăzut comparativ cu acum 10 ani. Sigur că, după intrarea României în Uniunea Europeană, au crescut posibilitățile medicilor de a pleca în afara țării, iar cei  tineri, cu salariul mic, de Rezidențiat, au ales să plece. Ce am reușit să obținem prin sistemul de sănătate privat a fost ca medicii specialiști, care până în urmă cu 10 ani plecau și ei, să rămână în țară. Astfel încât, situația nu este atât de gravă pe cât se crede, deficitul cel mai mare fiind în orașele mici, cu această problemă confruntându-se și țările dezvoltate, nu doar România.
Pe tineri i-aș îndruma să gândească în perspectivă, să aibă răbdare pentru a trece de perioada de Rezidențiat, care financiar este mai dificilă, dar ulterior șansele de a avea posibilități mai mari decât în țări precum Germania cresc considerabil. Din experiență, am văzut că oricine a făcut un sacrificiu și a rămas în țară s-a dezvoltat mai bine decât în Vest.

Ce v-a determinat să vă alegeți specialitatea în Cardio­logie, ținând cont de multitudinea opțiunilor?
Unchiul meu de origine iraniană a studiat în SUA după Al Doilea Război Mondial, ulterior revenind în țară să profeseze. A fost un medic cardiolog eminent, un exemplu de profesionalism pentru mine. În timpul revoluției din Iran a fost răpit și omorât, pentru că era de religie bahá’í. Inspirația de a urma specialitatea în Cardiologie am avut-o datorită lui. 

Ce ați simțit în ziua în care ați îmbrăcat pentru prima dată halatul alb? 
Ca student, m-am simțit ciudat. Am avut nevoie de o perioadă pentru a mă obișnui. Ca medic, îmi amintesc  momentul în care am prescris pentru prima dată tratament unui pacient. Se întâmpla în anul 1990, fiind de gardă pe secția de Medicină internă de la spitalul Caritas din București. Aveam un caz de edem pulmonar, căruia i-am prescris tratament fără a mai consulta și medicul specialist. Acesta m-a certat a doua zi, dar tratamentul administrat nu a dat greș.

Mulți cred că medicina și spiritualitatea sunt două lucruri complet paralele. Care este părerea dumneavoastră cu privire la acest aspect? 
Pentru noi, medicii, spiritualitatea are un rol important, deorece pacienții necesită o abordare psihosomatică. Fiecare persoană trebuie tratată și apreciată ca o ființă umană, cu scânteia divinității în ea. Dacă medicul nu este conștient de sufletul pacientului, pentru mine asta reprezintă un handicap în comunicarea și relaționarea cu el.

Cât de importantă este abordarea multidisciplinară a cazurilor complicate și ce soluții există atunci când specialiștii se confruntă cu un diagnostic neconcludent?
Pentru mine, în calitate de fondator al Rețelei de sănătate privată „Regina Maria”, a fost întotdeauna o provocare să-i învăț pe medici să conlucreze pe grupe de specialități. În același domeniu lucrează și compania Intermedicas, prima clinică de Second Opinion din România. Scopul clinicii este de a crea consilii de medici, care să trateze interdisciplinar  cazurile medicale complicate.

În luna aprilie ați fost premiat în cadrul Galei de Excelență Valori de România, pentru categoria „Cauze Sociale”. Ce ne puteți spune despre asta?
Am fost într-adevăr premiat pentru inițiativa asociației Policlinici Sociale pe care o avem în cadrul Fundației „Regina Maria”, policlinică unde sunt tratați pacienții fără venituri și fără asigurare medicală. Avem și o altă policlinică, pentru pacienții cu venituri mici, în special pensionari. Sunt multe proiecte în care m-am implicat, atât în domeniul medical, cât și pe partea ce ține de educație. Avem un centru de educație morală pentru copii și părinții lor, care se dezvoltă cu un ritm neașteptat și un After-School în Clinceni. De asemenea, sunt implicat în proiectul UMANager împreună cu alți oameni de afaceri, precum Silviu Hotăran, fost șef la Microsoft, sau Steven van Groningen, de la Raiffeisen Bank. Împreună organizăm ateliere/workshopuri cu tematica Etică în afaceri. Părerea mea este că încă din copilărie ar trebui să învățăm un principiu: nu trăim pe pământ doar pentru scopuri egoiste, ci pentru a contribui la progresul continuu al civilizației.

Recent ați achiziționat compania Versa  Media, specia­lizată în comunicarea medicală și servicii de tip BTL. Ce v-a determinat să faceți această mutare?
Inițial, o firmă cum este Versa Media nu a fost în targetul meu. Factorul principal care m-a determinat să achiziționez compania a fost echipa celor care lucrează pentru Versa Media. Ulterior, s-a alăturat echipei doamna doctor Simona Melnic, o colegă din facultate, persoana cea mai potrivită pentru a conduce compania. Există multe sinergii între Versa Media și nișa la care lucrez deja, iar pe viitor, așteptăm să vedem cum se va completa acest puzzle.

Sunteți medic și antreprenor de succes. Cu ce profesie vă identificați?
Am terminat Rezidențiatul în anul 1994, iar din 1995, când am deschis primul cabinet medical, și până astăzi, nu a existat nici o perioadă în care să nu fi consultat. De asemenea, am participat la congrese medicale dedicate specialiștilor în Cardiologie. Probabil este o trăsătură de familie, tatăl meu fiind medic ginecolog, dar și antreprenor, iar fratele meu fiind cardiolog în Germania și, de asemenea, antreprenor. Am învățat să le îmbinăm. 

Ce ne puteți spune despre omul din spatele antreprenorului? Ce valori au pavat drumul către succesul de astăzi?
Multă inovație, viziune spre dezvoltarea unui domeniu, intuiție și încredere în divinitate pentru a mă călăuzi în a face lucruri care să nu îmi aducă doar profit personal, ci să fie și un factor de schimbare în bine a societății în care trăiesc.

Care sunt planurile dumneavoastră pentru a dezvolta compania și cum se poate integra Versa Media în viziunea pe care o aveți deja pentru sistemul medical?
Versa Media este o firmă de comunicare, ce are o bază de date impresionantă de medici cu care lucrează și un portofoliu de 9 reviste medicale. Este o firmă apreciată în lumea farmaceutică și de către medicii care participă constant la evenimentele noastre. Va fi o bază bună pentru a dezvolta sisteme de outreach pentru Policlinicile Sociale și spitale, și de asemenea pentru un proiect care este în derulare: o reședință pentru vârstnici, împreună cu un spital de neurologie, cardiologie, ortopedie și un centru de geriatrie. Îmi doresc ca acestea, împreună cu Policlinicile Sociale să se autopotențeze.

Ne puteți spune care este motto-ul după care vă ghidați viața?
Motto-ul este un citat a lui Bahá’u’lláh care spune că: „Numai acela care își consacră viața slujirii întregii rase umane este într-adevăr om”.

Doriți să adresați un mesaj cititorilor?
Idealul meu este ca grupul Versa Media să devină un hub pentru medici și, pe lângă serviciile pe care le oferim deja, pe viitor să venim în întâmpinarea dumneavoastră și cu alte soluții, cum ar fi: servicii de consultanță în malpraxis, consultanță fiscală, recrutare de personal, achiziții și multe altele.

Interviu realizat de Georgiana Drăgan