Predicţia despre cum va evolua Viitorul unei Societăţi se bazează pe Trecutul respectivei societăţi, pe prezentul în derulare şi, indiscutabil, pe cei care vor constitui viitorul: copiii şi tinerii pe care îi are societatea la momentul evaluării.
Cum stăm în România noastră? Natalitatea este în scădere. În 2013 se înregistrau 10,3 născuţi la 12,5 decese (rata anuală de creştere a populaţiei negativă - 0,3%)(4).
Trecut
Copii hrăniţi cum s-a putut, îngrijiţi din punctul de vedere al sănătăţii (nutriţie, vaccinări, tratament) cum s-a putut şi cât s-a putut, educaţi atât cât s-a putut, însă dotaţi cu perseverenţă şi tenacitatea de a-şi depăşi condiţia, suficientă, pentru a dori şi a îndrăzni Schimbarea unui Regim Totalitar, cu o societate dorită, democratică prin excelenţă, în care cuvinte precum Speranţă sau Mâine să existe.
Prezent
Societate „democratică” - copii hrăniţi prost (grăsimi, zahăr, E-uri, sare din belşug, fast-food, carne obţinută prin creşterea diverselor specii, cu hormoni şi antibiotice din plin, alimente modificate genetic, insecticide, pesticide, medicamente.).
Sistem de sănătate - aflat într-o permanenţă nevoie de resuscitare, în care se uită frecvent că, fără investiţie permanentă în dezvoltarea resursei umane şi dotare modernă, acea puţină resursă umană, blamată, blazată şi pusă la colţ în orice situaţie este cazul sau nu, va găsi în anii următori drumul către un Occident unde s-a înţeles că se poate progresa rapid şi sigur, în condiţiile în care se investeşte în Sănătate, Educaţie şi Infrastructură. 
Educaţie - în ultimii 25 de ani, generaţii de copii educaţi cu multă teorie, dar din ce în ce mai puţin, educaţi pentru a supravieţui în lumea reală, „manuale în curs de testare”, fără coerență şi consistenţa dorită de un sistem educaţional performant, adaptat timpului şi nivelului solicitat în toată lumea civilizată. 
Avem şi „victorii” amare - copii şi adolescenţi dotaţi din plin cu revolta şi acces din belşug la droguri (generaţia „eroina mea” - cântec + plus videoclip la pachet, intens mediatizat de ceva timp - a se citi „heroina mea”!)
Viitor
Procent de copii supraponderali/obezi, mult peste cea mai sumbră previziune, „boli ale civilizaţiei: dislipidemie, diabet za­harat, hipertensiune, infarct, accident vas­cular”, pentru că, deşi probabil că vom avea (speranţa moare ultima întotdeauna!) un sistem de sănătate bine pus la punct, edu­caţie la nivelul standardelor Lumii din Viitor, dacă vom continua să nu acordăm atenţia cuvenită Prevenţiei, îngrijirii copiilor şi tinerilor, acel minunat Viitor, pe care îl dorim noi toţi, prefigurat, s-ar putea să fie colorat în gri, şi nu în culorile luminoase, în care încă mai speram să îl vedem. Raportul de ţară pentru România al OMS (2010) în domeniul sănătăţii arată că, la grupa de vârstă 11 ani, circa 33% dintre băieţi şi 19% dintre fetiţe sunt supraponderali sau obezi, la 13 ani, 25% băieţi şi 15% fetiţe sunt în aceeași situaţie, iar la 15 ani, 27% băieţi şi 10% fete ajung să se confrunte cu probleme din cauza excesului ponderal(2). 
La nivel de cabinet de asistenţă medicală primară, mediu urban - comparatia între 1999 - copiii în vârstă de 13 ani supraponderali/obezi atingeau 15%, în 2012, la grupa de vârstă de 13 ani, proporția ajungea la 25%, valorile înregistrate se suprapun peste cele ale experţilor OMS(4).
În privinţa educaţiei: un studiu al Comisiei Europene pentru statele membre arată că în România, pentru grupa de vârstă de 15 ani, proporția copiilor care nu înţelegeau ce citesc în 2000 a fost de 41,3% , iar în 2006 ajungea la 53,5%. O simplă căutare pe internet ne arată ca Finlanda are 4,8% dintre copii de 15 ani care nu înţeleg ce citesc. La vecinii noştri bulgari, proporția este de 51,5%, un loc tot spre coada Europei, dar măcar un loc înaintea noastră(3). Mai trist este că nici procentul de promovare al examenului de bacalaureat nu arată încurajator. Chiar şi cu liceul absolvit, procentul celor agramaţi creşte cu mult peste ce am putea crede. 
În faţa acestor „realităţi” nu foarte vesele, mă întreb, care sunt şansele predicţiei unui Viitor sănătos pentru România ur­mă­torilor 25 de ani, dacă nu începem de AZI, toţi uniţi: părinţi+medici+dascăli+ decidenţi+Media, creionarea şi imple­men­tarea pe termen lung a unor soluţii viabile, sustenabile în domeniile Sănătate şi Educaţie destinate protejării copiilor noştri?

Dr. Valeria Herdea

Președinte AREPMF,
Senior Editor