Îmi propusesem să scriu pentru acest număr despre bucuria indexării revistei Medic.ro într-o bază de date, de referinţă, în lumea ştiinţifică medicală - EBSCO Academic Search. Alături de celelalte reviste din portofoliul Versa Media, după aproape doi ani de muncă, indexarea revistei într-o bază de date greu accesibilă rămâne un deziderat atins în mod merituos, rod al muncii unei echipe tinere şi puternice, Publisher alături de Comitetul Editorial, oameni minunaţi, care dăruiesc din timpul lor, din viaţa lor, pentru a lăsa în urmă cuvântul scris.
Rigoare ştiinţifică, multă muncă, talent, calitate, empatie şi dragoste faţă de semenii lor - aceştia sunt medicii care alcătuiesc nouă echipă a Comitetului Editorial Medic.ro. 
În succesiunea rapidă a evenimentelor ultimelor zile, mi-am schimbat fortuit opţiunea. O ştire din lumea medicală avea să propulseze România, din nou, în atenţia media din întreaga lume. 
În 2016, România a fost de mai multe ori „avansată” în Top 10 al celor mai fierbinte puncte de pe Terra. „Puncte fierbinţi” pe Terra unde pot fi conflicte armate, epidemie/pandemie, decese, catastrofe naturale. România a trecut în februarie a.c. prin ceea ce s-a numit criza sindromului hemolitic-uremic. Am pierdut copii nevinovaţi. În 21 septembrie a.c., Ministerul Sănătăţii anunţa epidemie de rujeolă - 675 de cazuri şi 3 decese -, din nou, am pierdut copii nevinovaţi. „Victime colaterale”, din păcate, la momentul îmbolnăvirii, copiii erau neeligibili pentru vaccinare, având sub 1 an. Îmbolnăvirea lor a fost cauzată de absenţa protecţiei vaccinale şi contactul cu boala făcută de alţi copii, la rândul lor nevaccinaţi.
Problemele grele cer soluţii de rezolvare rapide şi eficiente. Pentru a da roade, soluţiile au nevoie de sustenabilitate pe termen mediu şi lung.
Despre sistemul sanitar românesc se spune că „este mai bolnav decât pacienţii pe care îi îngrijeşte”. Fiecare actor are un rol de jucat: societatea civilă, profesionistul în sănătate, decidentul, media.
O societate civilă puternică se bazează pe reguli de grup bine stabilite, a căror încălcare pune în pericol dezvoltarea respectivei societăţi. Se bazează pe implicare, responsabilizare, spirit civic.
Profesionistul în sănătate este supus în ultimii ani unui proces sistematic de decredibilizare mediatică, în absenţa unei legislaţii clare, fără loc de interpretări, în baza căreia deciziile sale profesionale bazate pe dovezi medicale puternice să fie respectate şi mai ales implementate.
Decidentul promite, dar nu doreşte să îşi asume legi nepopulare acum în prag de alegeri.
Media, deşi pe deplin conştientă de faptul că este a 4-a putere în stat, în dorinţa de a avea rating cu orice preţ, promovează show-uri tip „can-can”, mult prea des, în detrimentul acelor emisiuni care ar putea educa în sens pozitiv populaţia. 
În concluzie, înţelegerea adevărului simplu că prevenţia în ansamblu rămâne o problemă de siguranţă naţională, care necesită legislaţie coerentă, asumare, alocare buget corespunzător educaţie continuă pentru un stil de viaţă sănătos, ar putea să constituie soluţii optime, sustenabile şi mai ales cost-eficiente la problemele prezentate. 
Ca medic, îmi rămâne obligaţia morală de a fi lângă pacientul meu, ca parte a comunităţii în care trăiesc, am dreptul de a alege ceea ce cred că este mai bine pentru un Viitor mai sigur: Aleg să Votez pentru Sănătate!


Dr. Valeria Herdea

Președinte AREPMF,
Senior Editor