Periodic, profesiunea medicală se apleacă atent asupra „epidemiei” de amputări peniene din Thailanda.

Prima analiză serioasă a apărut în Jurnalul American de Chirurgie, în urmă cu peste treizeci de ani. Autorii, medici la Spitalul Siriraj din Bangkok, își prezintă subiectul cercetării astfel: „În anii ’70, era la modă ca o soție thailandeză umilită să aștepte până ce soțul adulter adormea, ca să-i taie rapid penisul cu un cuțit de bucătărie. Casele tradiționale thailandeze sunt plasate pe stâlpi, iar ferestrele sunt deschise permanent pentru aerisire. Sub casă stau rațele, găinile și porcii gospodăriei. Astfel că este obișnuit ca un penis amputat să fie aruncat pe fereastră și să fie mâncat de o rață”. Studiul explică pentru cititorii străini că zicala thailandeză „mă duc acasă pentru că altfel o să-mi mănânce rațele p...” este destul de banală și înțeleasă la toate nivelurile societății. Studiul ilustrează prin 18 cazuri de reimplantare cum s-a perfecționat treptat tehnica chirurgicală. În final, autorii remarcă o curiozitate: „Niciunul dintre pacienți nu a depus plângere penală pentru mutilare împotriva atacatoarelor”.
După cincisprezece ani, subiectul a fost reluat de doi cercetători americani de la Colegiul Medical al statului Georgia, din Atlanta. Autorii au intervievat trei cupluri lovite de „epidemie” care între timp divorțaseră. Bărbații au discutat subiectul cu calm, iar femeile, chiar cu detașare. Deși este un studiu calitativ și nu e dublu-orb și eșantionat, totuși autorii au identificat trei cauze necesare și suficiente care au precedat detașarea organului: 
  1. O criză financiară în săptămâna precedentă evenimentului.
  2. Ingestia de alcool sau de droguri de către soț în seara evenimentului.
  3. Umilirea publică a soției în precedentele luni, prin relevarea existenței unei concubine.
După încă un deceniu, subiectul a fost reanalizat (nu e tocmai o metaanaliză) de doi cercetători de la Universitatea Washington din St. Louis. Punând lupa epidemiologului pe problemă, ei au concluzionat că „femeile, încurajând public și incitând alte femei disprețuite să comită acest act, au dus la agravarea «epidemiei». Marea majoritate a cazurilor de reimplantare peniană din lume sunt urmare a globalizării tendinței de răzbunare pornită dintr-o țară unde fidelitatea este o valoare foarte apreciată”.
În 2013, cei șapte autori ai studiului inițial au fost răsplătiți cu Premiul Ig Nobel pentru Medicină, pe care l-au acceptat cu adâncă satisfacție.