GALENUS DICE

O nouă abordare în tratamentul alergiei la lapte a copilului mic

Cristian Sever Oană

20 Martie 2019

„Dacă toţi cei care predau sau scriu despre medicină şi-ar dovedi spusele cu fapte, una peste alta mai puţine lucruri false se vor spune.”
De methodo medendi, Galenus din Pergam (129-216), probabil cel mai mare clinician al Antichităţii

Majoritatea copiilor cu alergie la lapte reuşesc să o depăşească pe măsură ce cresc, dar numai 50% o fac până la vârsta de 5 ani. Studiile arată că pacienţii expuşi regulat la laptele bine încălzit şi gătit din compoziţia brioşelor şi a prăjiturilor la cuptor scapă mai repede de această alergie. Într-un studiu retrospectiv caz-control, 43 de copii mai mici de 4 ani cu alergie la laptele de vacă, dar care tolerau prăjiturile la cuptor ce aveau lapte în compoziţie au fost expuşi gradual la fiecare trei luni la prăjitură la cuptor, clătite, brânză gătită şi, în final, la iaurt. Aceştia au fost urmăriţi în medie 40 de luni şi au fost comparaţi cu 67 de copii (urmăriţi 70 de luni) cu alergie la lapte şi cu un regim strict de evitare a produselor lactate. Vârsta medie la care a apărut toleranţa la lapte (absenţa simptomelor la consumul a 250 ml de lapte de vacă neîncălzit) a fost de 36 de luni la grupul experimental şi 98 de luni la grupul-martor. La sfârşitul studiului, 86% din copiii expuşi gradual şi 52% din cei din grupul-martor au depăşit alergia. În total, de-a lungul studiului, 37% din copiii expuşi gradual au avut reacţii alergice blânde şi doar doi au necesitat adrenalină.

Galenus dice:

Mulţi copii alergici la lapte tolerează alimentele gătite ce conţin lapte şi de aceea trebuie încurajaţi să le consume regulat. Acest studiu ne aduce dovada că alergia la lapte dispare astfel mai repede, simplificând viaţa micuţilor şi chinul părinţilor. 

Articole din ediția curentă

SUPLIMENT GASTROENTEROLOGIE

Screeningul cancerului colorectal: ce este nou în 2019?

Emanuela Boieriu, Lucian Negreanu
Recomandarea uzuală de screening pentru cancerul colorectal (CCR) este de la 50 de ani în sus, pentru populaţia generală. Ba­zân­du-se pe date epidemiologice recente, care au arătat o creş­tere a incidenţei CCR în jurul vârstei de 50 de ani, Societatea Ame­ri­ca­nă de Cancer (ACS) a făcut anumite recomandări,...
SUPLIMENT GASTROENTEROLOGIE

Centrele dedicate pentru pacienţii cu boli inflamatorii intestinale – concept revoluţionar sau evoluţie spre normalitate?

Teodora Iulia Spătaru, Lucian Negreanu
Bolile inflamatorii intestinale reprezintă o patologie cronică, invalidantă, cu multe complicaţii, care necesită, din aceste mo­tive, o atenţie specială în diagnostic, tratament şi mo­ni­to­ri­za­re. ...
SUPLIMENT GASTROENTEROLOGIE

Infecţia cu Clostridium difficile din perspectiva medicului de familie

Daniela-Ligia Moşneagă
Infecţia produsă de Clostridium difficile a crescut spectaculos în incidenţă în ultimii ani, iar recunoaşterea contextului de apariţie şi a factorilor favorizanţi de către medicul de familie poate ajuta atât la gestionarea cazurilor în ambulatoriu, cât şi la scăderea numărului mare de cazuri care apar din cau...
Articole din edițiile anterioare

GALENUS DICE

Pastilă de slăbit pentru diabetici?

Cristian Sever Oană
Lorcaserina (Belviq®) este un agonist selectiv al receptorului de serotonină 2C care modulează apetitul şi facilitează scăderea modestă în greutate. ...
EDITORIAL

Ajută-ţi medicul!

Cristian Sever Oană
Are medicul nevoie de ajutor în exercitarea misiunii sale? În practica medicală modernă are nevoie atât de ajutor, cât şi de ajutoare. Paternalismul medical s-a întemeiat pe un imens orgoliu pentru că fondatorul, Asclepios, fiul lui Apolo, era totuşi semizeu....
GALENUS DICE

Inteligenţa artificială sau inteligenţa medicului?

Cristian Sever Oană
Autorii au dorit să verifice în ce măsură sunt justificate anunţurile din presă conform cărora inteligenţa artificială (IA) a întrecut judecata medicilor. ...