„Dacă toţi cei care predau sau scriu despre medicină şi-ar dovedi spusele cu fapte, una peste alta mai puţine lucruri false se vor spune.”
De methodo medendi, Galenus din Pergam (129-216), probabil cel mai mare clinician al Antichităţii

Majoritatea copiilor cu alergie la lapte reuşesc să o depăşească pe măsură ce cresc, dar numai 50% o fac până la vârsta de 5 ani. Studiile arată că pacienţii expuşi regulat la laptele bine încălzit şi gătit din compoziţia brioşelor şi a prăjiturilor la cuptor scapă mai repede de această alergie. Într-un studiu retrospectiv caz-control, 43 de copii mai mici de 4 ani cu alergie la laptele de vacă, dar care tolerau prăjiturile la cuptor ce aveau lapte în compoziţie au fost expuşi gradual la fiecare trei luni la prăjitură la cuptor, clătite, brânză gătită şi, în final, la iaurt. Aceştia au fost urmăriţi în medie 40 de luni şi au fost comparaţi cu 67 de copii (urmăriţi 70 de luni) cu alergie la lapte şi cu un regim strict de evitare a produselor lactate. Vârsta medie la care a apărut toleranţa la lapte (absenţa simptomelor la consumul a 250 ml de lapte de vacă neîncălzit) a fost de 36 de luni la grupul experimental şi 98 de luni la grupul-martor. La sfârşitul studiului, 86% din copiii expuşi gradual şi 52% din cei din grupul-martor au depăşit alergia. În total, de-a lungul studiului, 37% din copiii expuşi gradual au avut reacţii alergice blânde şi doar doi au necesitat adrenalină.

Galenus dice:

Mulţi copii alergici la lapte tolerează alimentele gătite ce conţin lapte şi de aceea trebuie încurajaţi să le consume regulat. Acest studiu ne aduce dovada că alergia la lapte dispare astfel mai repede, simplificând viaţa micuţilor şi chinul părinţilor.